Študij, ki so ga obiskovali športni zvezdniki

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru
Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru

Študij energetike, je vedno bolj priljubljen tudi med aktivnimi slovenskimi športniki. Zakaj je temu tako, so nam povedali nekateri, ki so študij na omenjeni fakulteti uspešno zaključili, kljub aktivni športni karieri.

Eden izmed njih je član slovenske rokometne reprezentance, Rok Ovniček, ki gradi svojo uspešno športno kariero v francoskem rokometnem klubu HBC Nantes. Pred odhodom v tujino je želel pridobiti izobrazbo, ki bi mu zagotavljala možnost zaposlitve tudi po zaključku športne kariere, kar mu je omogočil prav študij energetike. Za študij energetike se je odločil predvsem zaradi lokacije izvedbe študija, saj je tako lahko usklajeval športne in študijske obveznosti. Študij energetike je dosegel vsa njegova pričakovanja predvsem zaradi raznolikosti ter spoznavanja vseh vrst energije.

Rok pravi, da na Fakulteti vlada oseben odnos med predavatelji, asistenti in študenti, saj študenti niso številke, ampak se vedno lahko obrnejo na pomoč v primeru kakršne koli težave pri študiju. Tako na omenjeni fakulteti podpirajo aktivne športnike in se prilagajajo njihovim športnim obveznostim. Dodal je še, da je bil izredno zadovoljen s prilagajanjem obveznosti pri večini predmetov glede predavanj in vaj, saj zaradi treningov ni mogel biti prisoten na vseh. Nekateri profesorji/asistenti so si celo vzeli čas zanj, izven njihovih delovnih ur, za kar jim je še danes hvaležen in ceni njihovo podporo! Meni, da mu brez tega ne bi uspelo diplomirati.

Študij energetike vedno bolj priljubljen tudi za slovenske športnike

Med znanimi in uspešnimi športniki, ki so pridobili naziv inženir energetike, je tudi Jure Žabjek, uspešen v gorsko kolesarskem spustu. Jure, nekdanji državni in tudi evropski prvak v gorsko kolesarskem spustu , je umirjen fant, ki ni le uspešen, hiter in predan športnik, ampak tudi »mojster« elektrotehnike.

Med študenti fakultete je tudi slovenski smučarski skakalec Patrik Vitez. Velenjčan se je odločil za študij energetike, tudi zaradi lokacije izvajanja študijske dejavnosti.

Kot lahko vidimo je Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru priljubljena med slovenskimi športniki, saj jih podpira pri njihovi športni karieri in jim omogoča dokaj nemoten študij, kljub njihovim številnim obveznostim. Na fakulteti so ponosni, da lahko znanje predajajo tudi uspešnim športnikom.

Diplomanti na Fakulteti oblikujejo znanje in kadre prihodnosti, ki jih gospodarstvo potrebuje.

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru svojo dejavnost izvaja v dveh največjih energetskih bazenih v Sloveniji, v Krškem in v Velenju. Poleg dveh največjih sistemov za proizvodnjo električne energije v Sloveniji, Nuklearne elektrarne Krško in Termoelektrarne Šoštanj, je s panogo energetike v obeh okoljih povezanih zelo veliko podjetij. Študenti imajo tako omogočen neposredni stik z velikimi energetskimi sistemi, kar je še dodatna prednost pri izvajanju pedagoškega in raziskovalnega dela. Fakulteta za energetiko je edina v Sloveniji, kjer se izobražujejo inženirji energetike in so tudi edini, ki v času študija pridobijo kompetence s področja elektroenergetike, kot tudi strojne in jedrske energetike.

Diplomanti s pridobljenim znanjem in praktičnimi izkušnjami, zasedajo pomembna delovna mesta v gospodarstvu, predvsem na področju energetike. S pedagoškim delom in znanstvenim raziskovanjem ter projektnim delom na Fakulteti oblikujejo znanje in kadre prihodnosti, ki jih gospodarstvo potrebuje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.