Študij s pogledom na morje od A do Ž

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem se predstavlja z asociacijami na vseh 25 črk abecede. Izvedeli boste vse in še več o študiju s pogledom na morje.

A – Arheologija in Antropologija

Arheologija in Antropologija sta programa na naši fakulteti, več o tem na povezavi za Arheologijo: https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/arheologija in povezavi za Antropologijo: https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/antropologija.

B – Burja, Levant, Tramontana, Maestral

Prav ste ugotovili! To so imena vetrov. Severovzhodnik, vzhodnik, severnik in severozahodnik. Tako se imenujejo naše predavalnice. Če rečemo, da imamo predavanje v Burji 2, to pomeni predavalnico na FHŠ-ju in ne burje druge stopnje.

C – COVID 19

Virus, ki je zaznamovalo zadnji dve študijski leti. Nekaj, čemur smo se prilagodili tako, da študij poteka enako nemoteno in kakovostno.

Č – Časopis

Kako so študentje dejavni, lahko vidite v časopisu Humanist, ki ga izdajajo. V njem objavljajo raziskave, poezijo, literarne kritike, intervjuje, podajajo nasvete. Pa še sami ga urejajo, lektorirajo, oblikujejo, oglašujejo. Humanist je res odlična priložnost za referenco tudi za nadaljnje življenje in delo.

D – Družina

Na fakulteti se vsi med seboj poznamo – profesorji, študentje, ostali zaposleni … Vlada prijetno, veselo in pozitivno (v prvem pomenu te besede!) vzdušje. Si pomagamo, si zaupamo, se bodrimo, pripravljamo dogodke, gremo na ekskurzije … Ja, lahko rečemo, da smo prava družina!

E – e-učilnica

Nujen in sodoben pripomoček za vse študijske programe naše fakultete.

F – Facebook

Naša fakulteta je v koraku s časom. Ima Facebook! Instagram. Youtube. Spletno stran. Skratka, povsod nas najdete, vse informacije so vam na dosegu roke z nekaj kliki. Kot bi rekli, všečkaj, sledi, deli, obišči, poglej in sodeluj.

G – Geografija

Študijski program naše fakultete, o katerem najdete več informacij na https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/geografija in https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/dvopredmetna-geografija.

H – Humanistični študiji

Humanistika je zelo razvejano znanstveno področje, na naši fakulteti imate veliko izbire humanističnih študijev in lahko boste našli nekaj zase. Še več, področja lahko tudi kombinirate v dvopredmetnih študijskih programih.

I – Italijanistika

Dicono che l’italiano sia la lingua dell’amore e del romanticismo. Riesci a immaginare qualcuno che ti dica: ti amo, mia cara? Non solo, l’italiano è una lingua vicina agli sloveni, in particolare agli abitanti del Litorale. La facoltà di italianistica offre una vasta gamma di conoscenze nell’ambito della grammatica e della letteratura italiana. Lo studio è quindi utilmente orientato. I professori arricchiscono gli studi con varie escursioni, spettacoli teatrali, film, musica, facendo così conoscere la cultura e i costumi del luogo. Interessante, vero? Povezava na spletno stran: https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/italijanistika.

J – Jezik, jamb, jama, judovstvo, jezero, jadro, javnost

No, vse te besede so na črko j in jih lahko povežete z našimi programi. Lahko ugibate, kaj kam sodi.

K – Komuniciranje in mediji

Študijski program naše fakultete, o katerem boste več izvedeli na https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/medijski-studiji.

L – Lokacija

Fakulteta se nahaja na posebni lokaciji, v samem središču Kopra, in sicer na Titovem trgu. Želite še številko? 5. Vstopite skozi lesena vrata, znotraj pa je nova, sodobna stavba rdeče barve, ki jo težko zgrešite.

M – Medkulturno jezikovno posredovanje

To je študijski program z različnimi kombinacijami: angleškega, francoskega, italijanskega in slovenskega jezika, pa še ruščine, španščine, kitajščine. Več na https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/medkulturno-jezikovno-posredovanje.

N – Nadaljevanje

Fakulteta je za študente dobro poskrbela. Po končani prvi stopnji lahko študij nadaljujete na drugi stopnji, tako nadgradite in obogatite svoje znanje ter si pridobite naziv magister oziroma magistrica. To še ni vse. Na voljo so tudi doktorski programi.

O – Obala

Slovenska obalna mesta z vsemi svojimi lepotami ponujajo prijetne občutke med celotnim študijskim letom. Tisti, ki prihajate z Obale oz. Slovenske Istre, to že poznate, vsi ostali pa morate to doživeti. Morje, toplota, dvesto sončnih dni na leto, prijeten vetrič v laseh, okusna hrana, vrvež, prelepa narava, razgledi, v starih časih pa tudi nepozabne zabave in druženja. Vse to naredi popolno študijsko izkušnjo.

P – Projekti

Na fakulteti se izvajajo številni študentski projekti (PKP in ŠIPK; več na spletni strani), kjer študentje zaslužijo, hkrati pa dobijo neprecenljive delovne izkušnje. Poleg tega pa lahko sodelujejo v raziskovalnih projektih profesorjev, kar je odlična popotnica za naprej.

R – Razgled na morje iz predavalnic fakultete

Razgled s fakultete

S – Slovenistika

Slovenski jezik je naš študijski program, ki ga lahko spoznate na naslednji povezavi https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/slovenistika.

Š – Štipendije

Velikokrat se pozabi, da študentje lahko pridobijo štipendije, ki jim pomagajo pri preživljanju v času študija. Univerza na Primorskem ima poseben štipendijski sklad, kjer so denarna sredstva namenjena prav vsem študentom. Poleg tega zaposleni na fakulteti spremljajo razpise za štipendije in študentom pošiljajo informacije o izmenjavah s tujino Erasmus, Ceepus itd.

T – Tutorji

Vsak študent se lahko obrne po pomoč k študentu – tutorju in/ali učitelju – tutorju. Nanju se lahko obrnete s kakršnimikoli vprašanji, zadregami … Z veseljem vam bosta pomagala.

U – Urniki

Urniki predavanj, seminarjev in vaj so dosegljivi na spletni strani fakultete. Objavijo se v drugi polovici septembra za jesenski in v začetku februarja za pomladni semester, tako da lahko načrtuješ in uskladiš svoje obveznosti.

V – Velikost

Ste že slišali, da velikost ni vse? Da velikost ni pomembna? No, kakor za koga in kakor za kaj. V primeru študija na naši fakulteti je velikost oziroma majhnost pomembna prednost, saj omogoča individualno delo in več terenskih izkušenj.

Z – Zgodovina

Poznate latinski pregovor Historia magistra vitae est? Zgodovina je učiteljica življenja. Več o programu zgodovine na https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/zgodovina in https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja/dvopredmetna-zgodovina.

Ž – Železo …

se kuje, dokler je vroče. Tako pravi pregovor. Svoje talente in zanimanja lahko pokažeš in nadgradiš na naši fakulteti, v prijetnem in sproščenem vzdušju, kjer so v osredju znanje, praktične vsebine, obogatitvene dejavnosti … Če vse to sešteješ, je to dobra popotnica za življenje in delo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.