Popolna enačba za popolno obliko

Raziskovalci in matematiki s treh različnih ustanov so iznašli enačbo, ki lahko opiše katerokoli jajce v naravi.

Oblika in funkcija jajca že lep čas privlačita raziskovalce z raznih področij od biologov do matematikov. Biologi so navdušeni nad njegovo evolucijsko uporabnostjo in razširjenostjo, fiziki nad trdnostjo, kemike fascinira njegova sestava, matematiki pa si že dolgo prizadevajo jajčasto obliko prevesti v enačbo. Tokrat je sile združila prava mednarodna ekipa raziskovalcev z Univerze Kent v Angliji, Raziskovalnega inštituta za upravljanje z naravo iz Ukrajine in ciperškega podjetje Vita-Markets Ltd.

Nova enačba

Nova matematična enačba je pravzaprav sinteza različnih enačb, ki opisujejo elipse in »hruškaste« oblike. Upošteva višino jajca, njegovo največjo širino, širino na četrtini višine in izbočenost pokončne osi. Morda se to zdi neverjetno, vendar doslej še nikomur ni uspelo matematično opisati oblike jajca. Njegovo velikost, volumen ali obseg je preprosto izmeriti, prvič v zgodovini pa imamo pred seboj univerzalno enačbo, ki se enako sklada z nojevim ali prepeličjim jajcem.

Prepeličja jajca
Prepeličja jajca so približno petkrat lažja od kurjih.

Popolna oblika ni krogla temveč jajce

A zakaj ravno jajce? Kot smo že omenili se znanstveniki (nekoč pa filozofi in drugi intelektualci) že od nekdaj zanimajo za ta biološki fenomen. Jajce je hkrati dovolj veliko, da gosti zarodek in dovolj majhno da ga lahko žival izleže brez večjih težav (pravo nasprotje rojevanju, ki smo mu podvrženi sesalci). Poskusi so pokazali, da lahko kokošje jajce prenese tudi do 100 kg teže, hkrati pa je dovolj krhko, da ga piščanček lahko predre. Ko smo ljudje prvič začeli graditi oboke in ugotovili, da lahko z manj materiala podpiramo večjo težo, je bil to le prvi korak – jajčasta oblika še bolj učinkovito razporedi težo in dovoljuje še večje obremenitve ter trdnost stavbam.

Slavna stavba Gherkin v Londonu
Slavna stavba Gherkin v Londonu

Prihodnost je jajčasta

Enačba odpira nova polja raziskovanja in nove poti v proizvodnji hrane, gradbeništvu, biologiji, letalstvu in celo vesoljski tehnologiji. Najbolj neposredno ta izum vpliva na rejo jajc, njihovo skladiščenje in predelavo. Biologi in bioinženirji se odkritja veselijo zaradi boljšega razumevanja jajca, zarodka v njem in evolucijske poti, ki je pripeljala do tega. Inženirji vseh vrst bodo lahko enačbo uporabili za gradnjo novih struktur, ki ne bodo več le približek temveč identična kopija te »popolne naravne strukture« z vsemi svojimi prednostmi.

Menda pa se veselijo tudi proizvajalci velikonočnih čokoladic, ki bodo zdaj z matematično natančnostjo iz manj čokolade izdelali več jajčkov.

Viri:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210827133748.htm

https://sciencedemonstrations.fas.harvard.edu/presentations/egg-shell-strength

Prejšnji članekHajdi Korošec je popolnoma prevzel …
Naslednji članekŠtudij s pogledom na morje od A do Ž

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.