Tako se boste izognili nadležnemu sesanju!

irobot roomba j7

V današnjem času dolgih delovnikov in natrpanih urnikov še kako prav pride, če se lahko izognemo kakšnemu dodatnemu opravilu. Čiščenje doma je zagotovo eno takšnih. In namesto, da bi si po osmih, devetih urah dela, pobiranju otrok iz šole in obveznem obisku trgovine lomili hrbet še doma z sesanjem dnevne sobe, raje večer posvetite nečemu, kar imate radi, težaško delo pa prepustite tistim, ki v njem uživajo in so zanj narejeni – robotskemu sesalniku iRobot Roomba j7.

Obveznosti nikoli ne zmanjka

Vzemimo pod drobnogled povprečen tedenski dan. Vstanete ob šestih zjutraj, zbudite otroke, jim naredite zajtrk, vmes ko jejo, skočite pod tuš, oblečete njih, oblečete sebe in odhitite proti službi. Na poti odložite otroke pred šolo, ob osmih že sedite za svojo pisarniško mizo. Čaka vas (vsaj) osem ur klicev, odgovarjanja na e-maile, pregledovanja dokumentov, sestankovanja in še vrsto drugih stresnih opravil. Ko je delovnika naposled konec, odhitite v šolo po otroke, nato skupaj z njimi skočite še v trgovino po nujne stvari. Ko prispete do doma, je ura že šest zvečer in sonce že počasi izginja za obzorjem. Na hitro pripravite večerjo, morda otrokom še priskočite na pomoč pri domači nalogi. Dan se končno umiri, a namesto, da bi sli privoščili nekaj oddiha, pogledali kakšen film ali si napolnili baterije za naslednji dan s telovadbo, vas čaka še kopica domačih opravil, od katerih boste polovico tako ali tako morali preložiti na naslednji dan. Pomivanje posode, pranje perila, sesanje … seznam se kar ne konča. In tako iz dneva v dan. Se najdete v tem scenariju?

V resnici ni potrebe, da bi se. Vsaj, kar se tiče domačih opravil. Današnja tehnologija nam omogoča, da marsikateri opravek avtomatiziramo. Samo pomislite na vse stroje, ki jih imate doma, od pralnega in sušilnega do pomivalnega ter verjetno še kakšnega kuharskega. Zakaj torej ne bi tudi čiščenja in sesanja tal prepustili drugim? Robotski sesalniki so danes že tako razviti, da jim lahko popolnoma zaupate. Zlasti takšnemu, kot je Roomba j7, ki je opremljen z naprednim navigacijskim sistemom podprtim z umetno inteligenco. V središču tega je pametna kamera, ki sesalniku omogoča, da vidi okolico in se nanjo ustrezno odziva. Tako je na primer med drugim sposoben zaznati »nezgode« domačih ljubljenčkov in jih zaobiti. Velika večina drugih robotskih sesalnikov se namreč nanje ne ozira pretirano in zapelje čeznje, s čimer naredi še večjo packarijo.

To v praksi pomeni, da lahko svoj dom pustite v varnih rokah, ko se zjutraj odpravite ven. Zvečer pa se vrnete na čista tla in uživate v sproščujočem času zase. Ko ste v službi, lahko namreč tudi sesalnik pošljete delati, da že vse postori medtem, ko vas ni. Hitro in učinkovito.

Pripravite domači teren

Ampak pojdimo po vrsti. Sesalniku morate najprej, podobno kot hišnemu ljubljenčku, najti mesto v domu. Najbolje nekje kjer je na tleh malo več prostora, da nima težav pri manevriranju, ko se odpravi na svojo dnevno rutino in potem pripelje nazaj napolnit baterijo. Naslednji korak je, da sesalniku v vseh sobah, ki jih nameravate sesati, naredite prosto pot. To pomeni, da umaknete po tleh ležeče kable, naredite proste prehode in poskrbite, da nikjer ni razlita voda. Je pa res, da v primeru sesalnika Roomba j7, ne rabite biti tako zelo temeljiti pri umikanju predmetov. Zaradi kamere, ki jo ima nameščeno spredaj in sistema prepoznave predmetov, se zna namreč samodejno izogniti takšnim oviram.

Ko imate teren pripravljen, je čas da usposobite sesalnik. Čeprav v osnovnem načinu deluje že tako, da ga samo postavite na polnilno bazo in vklopite z gumbom na sesalniku, boste imeli od njega veliko več, če ga boste prek namenske aplikacije iRobot Home povezali z vašim pametnim telefonom. Ta vam namreč odpre vrsto možnosti, ki sesanje resnično naredijo udobno in temeljito, predvsem pa avtomatizirano.

Več nadstropij ali stanovanj? Dovolj je en sesalnik

V prvih dveh vožnjah bo sesalnik Roomba j7 izdelal natančen tloris vašega stanovanja oz. prostorov, kamor ga boste spustili in vam jih tudi prikazal v aplikaciji. Če živite v hiši z več nadstropji ali imate morda več stanovanj, kjer bi ga želeli uporabite, lahko to storite brez oklevanja. Omenjeni sesalnik ima namreč odličen spomin spričo katerega si lahko zapomni več prostorov oz. tlorisov, natančneje 10, v katerih deluje. Prek aplikacije pa mu lahko tudi sporočite v katerem se trenutno nahaja in mu s tem še olajšate delo. Tako bo točno vedel kakšno pot mora ubrati. Sesalnik se tudi sproti uči in optimizira sesanje, tako da sčasoma postane še bolj učinkovit in porabi manj časa za obhod.

Na podlagi vaših navad, vzorca in urnika sesanja vam bo aplikacija ponudila tudi različne predloge za optimizacijo in prilagoditev čistilne rutine. Na primer začetek sesanja, ko bo zaznala, da ste odšli od doma in je dom prazen. Aplikacija podjetja iRobot in njihovih sesalnikov slovi tudi po prepoznavi letnih časov. Ob prebujanju pomladi vas bo tako na primer opozorila na sezono cvetnega prahu. Pa tudi, ko bo vaš hišni ljubljenček menjal dlako. S tem vam bo sugerirala, da v tistem času na urnik dodate še kakšno sesanje več. Dom bo tako čistejši in vi vaše zdravje boljše, saj bo v zraku manj dlak in prahu, dveh velikih alergenov.

Vi določate, kam sesalnik sme in kam ne sme

Naslednja odlična zadeva, ki vam jo omogoča aplikacija, je razdelitev sob v stanovanju. Ko sesalnik izriše tloris, lahko vsako sobo poimenujete in razmejite po želji, da imate vedno točno takšen pregled, kot želite. Na ta način ga boste tudi lažje poslali na sesanje zgolj določenih prostorov, na primer pogosteje tistih bolj prašnih, kot sta kuhinja in dnevna soba. Če sesalnik aktivirate, ko ste doma, ga lahko na ta način tudi usmerite stran od sebe, da se vam ne mota pod nogami, ko vi počnete nekaj drugega. Na primer, da vas ne moti med gledanjem filma in takrat sesa v drugih prostorih.

Navezujoč na to pa je zelo uporabna še ena funkcija pri določanju področja sesanja. V vsakem prostoru lahko določite področja, kamor sesalnik ne sme. Če ste to morali prej početi s postavljanjem fizičnih mej, zdaj virtualne zidove z rdečo barvo narišete kar v aplikaciji, kjer ena stranica lahko sega od 20 cm in vse do 3 metrov Zelo koristno, če imate na tleh predmete, ki jih ne bi premikali in ne bi želeli da se sesalnik zaletava v njih. Na primer posodice s hrano in vodo vašega kužka, ali pa kup igrač. Še bolje pa je to, da si aplikacija sama zapomni, kje je imel sesalnik težave oz. kje se je morda zataknil in sama predlaga prepovedana območja.

Enako pa velja tudi za območja, ki bi jih želeli ciljano posesati. V aplikaciji postavite moder pravokotnik le na tisti del, ki ga želite posesati. Na primer okolico jedilne mize po večerji. Funkcija Dirt Detect, s katero se lahko pohvalijo vsi sesalniki Roomba, pa poskrbi, da sesalnik samodejno zazna bolj umazane dele tal in se jim še nekoliko bolj posveti.

Ukrotite ga po lastnih željah

Morda najpomembnejši del upravljanja prek aplikacije pa je oblikovanje različnih scenarijev, ki jih poimenujete po svojih željah. Z njimi lahko nastavite različne čase sesanja, na primer vsak dopoldan, ko odidete v službo, ali po kuhanju kosila, sesanje zgolj določenih prostorov, kombinacijo sesanja in pomivanja v navezi s pomivalcem tal Braava m6 ter podobno. Prikrojite torej povsem po lastnih potrebah. Sesalnike Roomba lahko prek aplikacije IFTTT povežete tudi s pametnimi termostati, ključavnicami in drugimi napravami ter nastavimo poljubna pravila Na primer prekinitev sesanja, ko vam zazvoni telefon. Ali začetek, ko odidete od doma in za sabo zaklenete vrata.

V aplikaciji je sicer še vrsto drugih bombončkov in možnosti, ki vam bodo olajšale ohranjanje čistoče. Od nastavljanja večkratnega zaporednega sesanja do pregleda preteklih sesanj. Med drugim vas bo obvestila tudi o polnem košku za smeti. Model Roomba j7+ pa ima namreč še eno super dodatno lastnost – samodejno čiščenje. Po končanem sesanju namreč svoj koše za smeti izprazni v vrečko za smeti, ki se nahaja v polnilni bazi. Tako praktično skrbi sama zase in jo mirno pustite delovati doma tudi, ko greste na dopust. Urnika pa potem prilagajate po potrebi na daljavo.

Ne skrbite, vaši podatki so na varnem

Z upravljanjem robotskega sesalnika prek aplikacije boste tako lahko poskrbeli za čist dom od kjerkoli in kadarkoli. Če se sprašujete o morebitni varnosti podatkov in informacij, ki jih sesalnik in aplikacija hranita o vašem domu, pa so te skrbi odveč. Roomba j7, ki vaš dom na primer z navigacijskim sistemom Precision Vision tudi vidi, se ponaša z zaupanja vrednim certifikatom TÜV na področju kibernetske varnosti, ki potrjuje ustrezno zaščito in šifriranje vseh podatkov v sesalniku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.