UKC Ljubljana korak naproti vsem kroničnim bolnikom in starejšim občanom

Bakterijske okužbe so v porastu, med njimi tudi pnevmokokne okužbe, ki predstavljajo strah in trepet starejših občanov. Že omemba besede pljučnica marsikomu vzame dih. Skupni imenovalec vseh pnevmokoknih okužb je streptococcus pneumoniae oziroma bakterija pnevmokok, katera je vzrok za številne bolezni, ki nas teh mesecih lahko ustavijo, spravijo v posteljo ali morebiti celo v bolnišnico.

Mnogi, žal, še vedno ne vedo za novost v cepilni shemi, ki omogoča brezplačno cepljenje proti pnevnokoknim okužbam za vse kronične bolnike in starejše od 65 let. Ta novost je odprla novo možnost zaščite proti pljučnici in ostalim pnevmokoknim okužbam.

Še manjši odstotek slovenske populacije pa verjetno ve, da je UKC Ljubljana, z namenom lažjega in boljšega dostopa do omenjene možnosti zaščite, odprl novo cepilno točko pri Urgenci, na kateri se kronični bolniki in starejši od 65 let lahko cepijo proti pnevmokoknim okužbam in to brez predhodne najave.

Kdaj je cepilna točka odprta, si lahko preberete tukaj.

Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno (je mrtvo) in učinkovito (v 23-valentnem cepivu se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen). Potreben je le en odmerek cepiva, zato cepljenje proti pnevmokoknim okužbam lahko opravimo istočasno s cepljenjem proti gripi.

Želja je, da se doseže kolektivna imunost, a za to je potrebna 80 do 85-odstotna precepljenost. S tem bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt.

Obvestite o tem vse, ki so kronični bolniki ali pa starejši od 65 let. Morda boste s tem pomagali rešiti življenje ali pa pripomogli k boljšemu izidu katere od pnevmokoknih bolezni. Zdravje je eno samo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.