STEM informativa bo svoj dogodek

STEM education. Science Technology Engineering Mathematics. STEM concept with drawing background. Education background.STEM education. Science Technology Engineering Mathematics. STEM concept with drawing background. Magnifying glass over education background.
Foto: Wittayayut iz iStock

V petek in soboto je potekala Informativa, kjer se je bodočim srednješolcem in študentom predstavilo šole, aktivnosti in prihodnost nasploh. Med predstavljenimi aktivnostmi je bila tudi Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo, ki je izpostavila predvsem digitalne kompetence, umetno inteligenco, STEM poklice in univerzalno storitev, ki vsakomur zagotavlja pravico do interneta.

Kaj je STEM?

STEM je kratica, ki označuje tehnične discpline znanosti, tehnolgije, inženirstva in matematike (Science, technology, engineering, and mathematics (STEM).

STEM na Informativi 2023

»Na Službi vlade za digitalno preobrazbo se zavedamo, da v Sloveniji primanjkuje kadra v STEM poklicih (STEM je kratica v angleškem jeziku, ki pomeni Science, Technology, Engineering, and Mathematics, torej znanost, tehnologija, inženiring in matematične discipline),« so zapisali po Informativi, ki je končno spet potekala v živo. Mladim so želeli pomagati pri odločitvi za STEM programe. Vse zainteresirane so povabili na predstavitveno mesto, kjer so skušali odgovarjati na vprašanje: »Kako vem, da sem za STEM?«.

Hand touching digital chat bot for provide access to information and data in online network, robot application and global connection, AI, Artificial intelligence, innovation and technology.
Foto: ipopba iz iStock

»Informativa je predinformativni dan, ki ga po besedah organizatorja v dveh dneh obišče 25.000 bodočih srednješolcev in študentov ter njihovih staršev in učiteljev. Mi smo si želeli tesnejši stik vzpostaviti z bodočimi študenti in jih nagovoriti, da se usmerijo v študijske programe, ki so povezani z digitalizacijo,« so povedali pri službi za digitalno preobrazbo Slovenije. Obiskovalce so vzpodbujali k razmišljanju o umetni inteligenci z orodji, kot sta openAI chat ali dall-e-2. Rešitev, ki jo je obiskovalec prejel s pomočjo teh orodij, so tudi natisnili skupaj s priložnostmi in pastmi, ki jih prinaša strojno razmišljanje.

Informativa po informativi bo STEM

Služba vlade za digitalno preobrazbo je že napovedala, da bo organizirala post-informativni dogodek, na katerem bodo STEM strokovnjakinje še podrobneje pripovedovale o STEM izkušnjah in odgovarjale na vprašanja mladih. Dogodek naj bi se zgodil pred informativnimi dnevi, to je v februarju.

Urednik portala Student.si

VIRSlužba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Prejšnji članekOkužba iz serije The Last of Us obstaja tudi v resnici
Naslednji članekUKC Ljubljana korak naproti vsem kroničnim bolnikom in starejšim občanom

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.