Okužba iz serije The Last of Us obstaja tudi v resnici

Okužba z glivo cordyceps iz serije The Last of Us obstaja tudi v resnici
Okužba z glivo cordyceps iz serije The Last of Us obstaja tudi v resnici Foto: on imdb

V priljubljeni seriji iger in novi HBO-jevi adaptaciji The Last of Us mutacija glive po imenu cordyceps sproži zombi apokalipso. Kot navdih pa je služila čisto prava gliva, ki obstaja tudi v resničnem življenju.

Okužba je nočna mora žuželk

Cordyceps ali glavatec je rod parazitskih gliv. Poznamo več kot 600 vrst, ki se v glavnem nahajajo v Jugovzhodni aziji. Njegova tarča so v glavnem žuželke, pri čemer se lahko posamezna vrsta specializira za določeno vrsto žuželke. Precej poznana je tista, ki raste na ličinkah moljev (v The Last of Us II imajo molji za Ellie prav poseben pomen). Spore glive v žuželkah izzovejo vedenje, ki v svoji nenaravnosti spominja na zombija. Žuželka okužbe ne preživi; ko gliva dovolj zraste, požene skozi telo gostitelja peclju podobno vitico. Ta lahko raste po nekaj tednov, nakar v okolico raztrese spore, ki okužijo pripadnike iste vrste insekta v bližini.

Cordyceps fungus growing from a bullet ant (Paraponera clavata) near Puerto Viejo de Sarapiqui, Costa Rica.
Gliva požene skozi ubogo žuželko. Foto: Kevin Wells iz iStock

Kako se okužba širi?

Gliva se razmnožuje preko spor, ki potujejo po zraku in pristanejo na nesrečnih instekih. Podobno je prikazano tudi v igri The Last of Us, a se tam po zakonih zombi apokalipse prenaša tudi preko ugriza okuženega. To so v televizijski adaptaciji opustili. Druckmann je pojasnil, da plinske maske, s katerimi se v igri pred sporami zaščitijo protagonisti, za serijo niso prišle v poštev. To je upravičil s tem, da se spore v resnici ne zadržujejo le na enem mestu.

Zombi apokalipso navdihnil dokumentarec o naravi

Ustvarjalec The Last of Us Neil Druckmann je kot del vizije za igro iskal nov način izbrisa človeštva. Našel ga je, ko si je na kanalu BBC ogledal epizodo dokumentarne serije Planet Earth. V njej David Attenborough pojasnjuje, kaj pesti nenavadno premikajočo se mravljo, ki se proti svoji volji vzpenja v smrt. Gliva lahko zakrivi izbris cele kolonije, zato mravlje okužene člane kolonije odnašajo daleč stran.

Cordyceps: attack of the killer fungi - Planet Earth Attenborough BBC wildlife

»To je gliva, ki prodre v žuželkin um in povsem spremeni njeno obnašanje,« je povedal Druckmann. »In saj veste, takoj smo dobili idejo, »Kaj, če bi preskočila na človeka?« Ker si lahko predstavljaš, da je ta usoda hujša od smrti, da so tvoje misli še tam, a tvoje telo nadzira nekaj drugega.

Kruta smrt za žuželke, prehranska dopolnila za nas

Cordyceps na ljudi ne učinkuje enako kot na žuželke, zato se zombi izbruha, podobnega The Last of Us, od tega ni bati. Pravzaprav ima gliva dolgo zgodovino uporabe v medicini in je zadnje čase celo priljubljena sestavina v prehranskih dopolnilih. Je celo sestavina v 200-dolarskem smutiju Gwyneth Paltrow.

Hand with rubber glove holding Cordyceps militaris tang chao growing on Bombyx mori, mulberry silkworm pupa.
Foto: Kornwipa Ponganan iz iStock

Za kaj je glavatec uporaben?

Gliva je bila uporabljena v nekaj kliničnih študijah, ker naj bi upočasnjevala rast rakavih tumorjev. Prehranska dopolnila s to sestavino naj bi blagodejno vplivala na posameznikovo moč in vzdržljivost, izboljšala delovanje ledvic ter okrepila imunski sistem.

HBO show changes for The Last of Us | Neil Druckmann Interview

Vse o seriji The Last of Us

Prejšnji članekFestival Coachella 2023 lahko obiščemo tudi doma
Naslednji članekSTEM informativa bo svoj dogodek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.