The Last of Us: Igra generacije, ki je postala serija

The Last of Us je igra generacije, ki je postala serija
The Last of Us je igra generacije, ki je postala serija Foto: on playstation

 

The Last of Us je ena najbolj priljubljenih videoiger v zgodovini. Post-apokaliptična zgodba, v kateri mora Joel poskrbeti za varnost mlade najstnice Ellie. Junija 2013 je bila težko pričakovana igra izdana za PlayStation 3 in hitro postala hit. Leto kasneje je zaživela še na konzoli številka štiri, Naughty Dog pa je bil takrat že potopljen v pohvalah in čestitkah. Neil Druckmann je ustvaril eno najbolj imerzivnih iger vseh časov, ki je leta 2020 prejela tudi nadaljevanje. Zdaj je tu še serija.

Uvertura v prispevek o igri The Last of Us

Sam spadam med zanimivo skupino ljudi, ko je govora o tej igri. Kot ljubitelj zombi filmov in knjig je bila The Last of Us ustvarjena zame. Z izjemo nekaj deset minut igralnega časa igre nikoli nisem imel, niti je nisem igral. Sem pa pogledal filmsko različico izsekov iz igre, ki so mi dali vedeti, da je to lahko mojstrovina, če se jo priredi prav. To bo odgovorila serija, a do tja še pridemo. Ob preskoku na leto 2023 sem si za božično darilo kupil The Last of Us: Remastered. Tu mi je na pomoč priskočil Konzolko, za kar se jim iskreno zahvaljujem.

Čas je bil, da se odstrani prah s konzole PS4, ki je do zdaj videla premalo iger (odsotnost časa je precej očitna, igre pa so svet, ki te ne izpusti iz rok). Igra je bila pripravljena, ker nove zombijade, ki jo pripravlja HBO ne gre ocenjevati brez dejanskega igranja temeljne videoigre.

Igra, ki je zaznamovala generacijo

The Last of Us je igra preživetja v apokaliptičnem svetu, napolnjenem z okuženimi ljudmi. Ti so se zaradi mutirane glive Glavatec (cordyceps), ki tudi v resnici obstaja, spremenili v okužene. Runners, stalkers, clickers in bloaters so bitja oziroma različni stadiji okužbe z glivo – širi tudi preko ugriza. Vsak izmed stadijev ima svoj način premikanja, zaznavanja in načina, kako jih je potrebno ubiti v igri.

Igra nas vrže v čas, tik pred izbruhom bolezni, kjer mora Joel s hčerko Sarah zbežati na varno. Pridruži se jima njegov brat Tommy in igra nam v večinskem igranem prizoru postreže z velikim šokom že na začetku. Preskočimo dvajset let, kjer srečamo Joela v karantenskem delu Bostona. Po kratkem uvodu in spoznavanju fizik igre in kontrol smo spet v kaciji. Joel in njegova partnerka Tess morata pretihotapiti punco Ellie na zahod Združenih držav Amerike. Po novem šoku smo v svetu, kjer skušata Joel in Ellie preživeti napade okuženih, vojske, kanibalističnih plemen in drugih ljudi, ki skušajo preživeti.

Joel in Ellie sta glavna lika v igri The Last of Us
Joel in Ellie sta glavna lika v igri The Last of Us Foto: on playstation

Razumevanje preživetja in njun odnos sta glavna aduta igre, pri kateri si med igranjem sploh ne želiš preskočiti delov, ki jih moraš samo opazovati. Brez dvoma je eden najbolj čustvenih izdelkov v svetu umetnosti – knjiga, film, igra. Skupaj z ambientom apokaliptičnega sveta, glasbeno podlago, dialogom in vse splošno napetostjo igre, je The Last of Us mojstrovina. Po toliko letih je o sami zgodbi že težko napisati kaj novega, saj jo poznajo že skoraj vsi. Zdaj jo bo zaradi serije spoznalo še več ljudi, kar je odlično. Ne glede na njen uspeh pa ostaja prvi del. O drugem delu igre ne govorimo. Vsaj ne še.

The Last of Us - Story Trailer

Serija The Last of Us stopa v (pre)velike čevlje

Po n-tih urah v decembru 2022 in januarju 2023 lahko z gotovostjo trdim, da HBO čaka težko delo in hkrati ena najlažjih nalog. Še preden sem igro v celoti odigral sem imel svoje pomisleke o seriji in vsem, kar gre lahko narobe. Preverimo lahko že samo aktualne Peninsula: Vlak za Busan 2, Vojska živih mrtvecev in Resident Evil, ki so močno spodrsnile, kljub čudoviti osnovi. Prav ti naslovi so del tega, zakaj je ustvarjalce čakala tako težka naloga. Tu so seveda še Prstani moči, ki so lep dokaz, kako hitro lahko uničiš razmerje z oboževalci. Vsekakor pa gre bolj za predelavo videoigre na filmski medij, kar je vedno težko in uspe le peščici. Nikakor ne gre za prekletstvo adaptacij videoiger temveč za nespoštovanje do izvornega materiala.

Serija The Last of Us prihaja na HBO Max
Serija The Last of Us prihaja na HBO Max Foto: on imdb

Ampak The Last of Us igra je drugačna. Resda je fantastična akcijska igra, ampak po toliko letih, sta lika oziroma so liki tisti, ki so ostali v spominu. Odnos Joela in Ellie je v ospredju in če to ne uspe ob predelavi, potem je serija v hudih škripcih. K sreči sta Pedro Pascal in Bella Ramsay igralca, ki to lahko predstavita, četudi sta oba precej oddaljena od tako imenovanih fan-castingov. Zgodba igre je tista, ki izkušnjo preživetja v apokaliptičnem svetu ponese na najvišjo raven. Na srečo sodelujeta ustvarjalca igre, kar je vedno super. Ali je res?

Tu je potrebno dodati, da je prvo igro z Druckmannom režiral tudi Bruce Starley, za katerega se je leta 2020 izkazalo, da je morda najbolj pomemben člen ustvarjalske ekipe. Takrat je namreč prispelo nadaljevanje igre, pri katerem ni sodeloval. Morda je to povezano s tem, da je šlo za igro, ki je najbolj razočarala, morda pač ni. Dejstvo je, da ni vedno nujno, da bo zgodba odlična z isto ekipo, ker se včasih Palpatine nekako pač vrne.

Bo serija sledila temu trendu ali bo ubrala varno pot preproste predelave? Če gre verjeti odzivu kritikov, bo izjemna – na ravni Černobila (sodeluje tudi Craig Mazin, ustvarjalec le te). Če pa gre verjeti nekaterim intervjujem z ustvarjalci, bi znalo biti nekaj težav. Tu gre verjetno za previdnost pred razočaranjem. The Last of Us je lahko izjemna serija. Če doseže prvo sezono The Walking Dead, potem bo to fenomalna. A to bo pokazala prva sezona, ki jo bo moč videti na HBO in HBO Max s 16. januarjem 2023.

Preberi naš prispevek Vse o seriji The Last of Us

The Last of Us | Official Trailer | Max

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMesec januar: 10 zanimivih dejstev o mesecu januarju
Naslednji članekHubble odkril svetlobni duh, ki se med galaksijami razteza daleč v preteklost
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.