Ocena filma: Vojska živih mrtvecev

Zack Snyder se po letu 2004, ko nas je presenetil z Zoro živih mrtvecev, vrača na kraj zombi zločina. Armada mrtvih (Army of The Dead) je akcijski film o ekipi plačancev, ki mora iz hotela v Las Vegasu polnega zombijev ukrasti vsebino sefa. Snyder se je po več kot desetih letih stripovskih filmov vrnil k tistemu žanru, ki ga je proslavil. Ali po sedemnajstih letih še vedno zna dovolj, da bi upravičil zaupanje Netflixa, ki se je že dogovoril za nadaljevanje, predzgodbo in animirano serijo?

Zombiji se vračajo v velikem slogu

Pred sedemnajstimi leti je Zack Snyder kot mladi režiser vstopil v svet zombijevskega žanra in ga prerodil. Po dolgih letih ga je spet postavil na zemljevid in revolucioniral naš pogled na počasne možganojede. Zora živih mrtvecev je na vrhu lestvice najboljših filmov v žanru zombijev zato smo z velikim navdušenjem spremljali proces ustvarjanja nove Snyderjeve zombijade. Med vso afero s studiem Warner Bros in Ligo pravičnih, se je pojavil Netflix, ki je vložil veliko denarja in zaupanja v vizualnega mojstra režije. Še preden je Armada mrtvih sploh izšla, so že podpisali pogodbo za predzgodbo, nadaljevanje in animirano serijo. Vse to je navdušilo Snyderjeve oboževalce, ki jih ni malo in uspeh je  zagotovljen. Pojavile so se tudi že govorice, da naj bi pri Netflixu že razmišljali o desetih filmih.

Dave Bautista in Zack Snyder na snemanju filma
Dave Bautista in Zack Snyder na snemanju filma

Od filma, katerega zgodba je sila preprosta, ni možno pričakovati veliko. Dave Bautista je bivši vojak Scott, ki ga bogati poslovnež najame, da bi iz sefa hotelske kleti sredi zombi-okuženega Las Vegasa prinesel dvesto milijonov dolarjev. Scott zbere raznoliko ekipo, ki je pripravljena za delež nagrade žrtvovati svoje življenje. »To bi morala biti preprosta naloga,« jim pove poslovnež in zgodba se začne. Ker pa je to zombi film, moramo najprej videti, kako se je vse skupaj začelo. V prvih desetih minutah nam da Snyder kratek in nadvse zabaven vpogled v začetek apokalipse zombijev, ki pa je omejena le na zabaviško mesto v Nevadi. Sekvenca, ki je nekakšen miks filmov Zombieland in vesoljske komedije Paul, nam da ravno dovolj za pokušino. Sam film pa je mešanica dveh omenjenih in Osmega potnika, le z manj izvirnosti in logičnosti.

Dlakocepljenje v filmu z zombiji

Film ima svoje napake in najboljše, da začnemo kar z njimi. Prva težava je dolžina filma, ki bi lahko trajal (vsaj) nekaj deset minut manj. Kot pri vseh ansambelskih filmih tudi tu problem tiči v predstavitvi likov in naši navezanosti nanje. K sreči vsi svoje delo opravijo več kot solidno in nam je zanje (lahko) celo mar. Mogoče nam je bolj mar za igralce kot za like? Delno odprt konec bo verjetno doprinesel nekaj k franšizi, ko bomo nanjo gledali čez nekaj let in filmov, a za zdaj je le konec, ki nam ne da popolne zadostitve ob ogledu. Nekaj težav ima film tudi s fokusom kamere, kar pomeni, da je dogajanje oziroma lik zamegljen, ko se oddalji od bližine kamere (focus pull).

Veliko težav pa ima film s samo logiko določenih odločitev, ki bo vsakemu posameznemu gledalcu predstavljala tisto mejo med všečnim in butastim filmom. Ob bok tem težavam pa bi sam pristavil tudi scenarij, ki je bil povprečen. Veliko je lukenj v zgodbi, uporabe McGuffinov, nesmiselnih odločitev, ..

Zanimiv vpogled v svet zombijev
Zanimiv vpogled v svet zombijev

Zombiji!

Najdemo lahko malo morje tako imenovanih velikonočnih jajčkov (easter eggs), ki nam lahko konec povejo vnaprej in nam ponudijo celo mrežo povezav z zgodovino sveta, zombijev in Vegasa. Prav slednji je bil priročna lokacija za film, saj velja za pekel na Zemlji. Snyder nekaj pozornosti nameni tudi problemom begunske krize, Trumpu, Mehiki, vojski ZDA in pohlepu, a so to zgolj majhni prizori brez večje vloge.

Največja pohvala gre Davu Bautisti. Bivši rokoborec, ki se je odlično znašel v manjših komičnih stranskih vlogah (Drax pri Marvelu) in presenetil v resnih stranskih vlogah (Blade Runner 2049), je odličen tudi kot glavni steber filma. Prinese dobršno mero čustev, komedije, solz in seveda tudi akcije. Predvsem pogovori z njegovo hčerko, ki jo igra Ella Purnell, so čustveni in nam ponujajo možnost, da se navežemo na oba lika. Morda jima prvo mesto »power-couple« prevzame naveza Vanderohe-Dieter, ki spleteta prisrčno prijateljstvo. Celotna ekipa opravi popolnoma solidno delo, morda so še najbolj prepričljivi zombiji, ki blestijo v čisto vsakem filmu o zombijih.

Prvič vidimo, da se v zombije spremenijo tudi živali
Prvič vidimo, da se v zombije spremenijo tudi živali

O zombijih …

Oboževalcem žanra bo brez dvoma všeč, nisem pa prepričan, če bo zombi puristom všeč prav vsaka odločitev, ki so jo sprejeli glede samih stvorov. To bo verjetno tudi najbližje pravi filmski predelavi horde zombijev/vampirjev iz knjige Jaz, legenda. Vsaka novost v zombi žanru je dobrodošla, če se le držimo zlate zapovedi, da umrejo s strelom v možgane in širijo okužbo z ugrizom (ne pa s krvjo?). To je tudi prvi film z zombiji, ki jasno odgovori na vprašanje, če se tudi živali spremenijo v zombije. V Vegasu so zombiji razdeljeni na počasne, zelo klasične zombije, ki jih poznamo iz začetkov žanra in serij Živi mrtveci. Nad njimi je veliko hitrejša in absolutno bolj agresivna vrsta zombijev, ki jim vlada zombijevski alfa par.

Najbolj pametna stvar, ki jo film naredi v povezavi z zombiji, je ta, da nam pokaže, kako močni in strašljivi so. Tako se tudi kot gledalec zavedamo grožnje, ker smo jo videli, in nam nikoli ni povsem jasno, ali bo kdo ostal živ. Vsekakor pa je najbolj zanimiva plat ustvarjanja nove vrste zombijev nenačrtovana empatija, ki jo začutimo do glavnih zombijev. Najbolj prijetna stvar pa je mešanje več stilov in pravil, ki so jih načeli manjši projekti v svetu živih mrtvecev, kot je serija Z-Nation.

Army of the Dead | Official Trailer | Netflix

Vojska živih mrtvecev je neumen in zabaven film, poln akcije, ki točno ve, kaj je. Ne želi biti 2001: Vesoljska odiseja, ampak želi biti zombi akcija z nekaj resnimi podtoni. To tudi je in če gledalec iz filma dobi še kaj več, je to le plus. Zack Snyder je ustvaril zanimiv in precej misteriozen svet nove apokalipse zombijev, ki se šele začenja. Opravičujem se za nenehno uporabo besede zombi, ampak to je film o zombijih. Če jih ni veliko, ne šteje. Ne šteje pa tudi to, da film ne obstane po več kot enem ogledu.

Ocena filma: Armada mrtvih
Ocena filma: Armada mrtvih

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 idej za zabavo s prijatelji
Naslednji članek10 znakov pomanjkanja vitamina B12

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.