Ocena filma: Vlak do Busana 2

Ko je leta 2016 izšel korejski zombi film Vlak do Busana, si ni nihče mislil, da bo postal eden najboljših filmov o zombijih, kar jih je. In prav to je storil prvi del. Drugi del bi moral iziti na festivalu Cannes, svetovno premiero pa doživeti med sredino in koncem julija. Vlak do Busana 2 oziroma Peninsula ali pa Vlak do Busana predstavlja: Peninsula. Pomembno si je zapomniti tudi besede režiserja, ki je povedal, da to ni nadaljevanje, temveč se le dogaja v istem svetu. Tukaj pa tiči ena od več težav.

Vlak do Busana, prvi del

Nekako pod svetovne radarje je štiri leta nazaj zletel prvi del južnokorejske zombi »grozljivke«. Nato pa je kmalu po izidu postal uspešnica, ne le v Južni Koreji, ampak povsod po svetu. Cenili s(m)o ga oboževalci zombi filmov, saj je bil odličen od začetka do konca. Zanimiva in odlična zgodba, prepričljivi liki, odlična akcija, super hitri zombiji in fantastičen zaključek. Postal je eden najboljših, v očeh mnogih celo najboljši zombi film. Ob njem je izšla še animirana predzgodba imenovana Postaja Seoul, ki ni veliko zaostajala. Ta uspeh je pomenil le eno: kmalu se bo oglasil Hollywood. In res se je. Predelali bodo zgodbo, a še pred tem so režiserju podali injekcijo, da je posnel drugi del.

*v nadaljevanju sledijo kvarniki oziroma spoilerji

Vlak do Busana 2

Film se sicer začne s kratko akcijsko sekvenco, ki nas vrne v svet zombijev. To je prekratek prizor, ki nam likov ne predstavi dovolj dobro. Hitro ga zamenja povsem nepotreben, angleško govoreči dialog dveh TV voditeljev. Povesta nam, da je okužena le Južna Koreja in da so begunci iz nje nastanjeni v Hongkongu. Že to je bil prvi znak, da nekaj v filmu ne bo »štimalo«, saj je bila korejščina v manjšini. Predstavijo nas nekaj likom, ki prav tako govorijo angleško. Film nam v Hongkongu predstavi težavo begunskih taborišč in begunskega problema samega. To naredi preveč površno in tako nam že prvi segment drugega dela pokaže, da se je marsikaj spremenilo.

Kot nadaljevanje in kot samostojni film

Kratek opis zgodbe bi šel nekako takole. Štiri leta po dogodkih prvega dela se skupina južnokorejskih beguncev odloči, da bo pomagala (Američanom) pri nalogi iskanja tovornjaka, v katerem je 20 milijonov dolarjev. K tovornjaku pridejo ponoči (ko zombiji ne vidijo) in ga začnejo voziti nazaj do pristanišča. Seveda gre vse narobe, saj padejo v zasedo.

Zombiji v južnokorejskem akcijskem filmu
Zombiji v južnokorejskem akcijskem filmu.

To je kratek opis, ki objame osnovo filma, a ne razkrije nekih malenkosti, v katerih bi morda lahko uživali. Ne želim ga primerjati s prvim delom, ampak temu bi se lahko izognili, če v naslovu ne bi bilo istih besed. Tako mnenje in primerjavo s prvim delom lahko zaključimo hitro in namreč z besedami: »Ni niti tretjino tako dober kot prvi.« Če pa bi prvi del odmislili in Peninsulo gledali kot samostojen film, potem pa bi potrebovali malo več časa.

Film je zelo povprečen. Z izjemo enega lika so ostali popolnoma nezanimivi in dolgočasni. Zgodba je na ravni zadnjih delov franšize Hitri in drzni, kar pomeni butasta, nepomembna in za lase privlečena. Odločitve likov, ki so tako situacijo več kot očitno doživeli, so nejasne in neumne. Igralci so sicer dobri, a vsekakor ne dovolj, da bi to povprečnost dvignili kam višje. Edini igralci, ki so odlični, so tisti, ki igrajo zombije. Sami zombiji pa so le terciarni negativci, saj bi bil film isti, če jih ne bi bilo. Še vedno so nori in poskrbijo za nekaj akcije in napetih prizorov, a resne nevarnosti z njihove strani ne vidimo. Nevarnost si z neumnimi odločitvami nakopljejo liki sami.

Fantastičen izgled zombijev

Pustimo zgodbo na miru in se za trenutek posvetimo filmu. Brez kančka dvoma lahko rečem, da bi bil žanr zombijev brez južnokorejskih serij in filmov na robu propada. K sreči je bil tu Vlak za Busan, ki je spet vzdignil ta žanr in sprožil nekaj novih serij in filmov. Sami prizori gruče zombijev so videti boljše kot pri Svetovni vojni Z, a se prikažejo le ponoči, kar jim omogoča več »napak«, ki pa niso vidne. Film je posnet kakovostno, saj je Yeon Sag-ho zelo dober režiser. Filmska glasba (soundtrack) je na enakem nivoju in nam predstavi zapuščen apokaliptičen svet. Vsekakor pa ima film več akcije kot prvi del, to pa pomeni le več streljanja in vožnje z avti.

Train to Busan Presents: Peninsula - Official Trailer (2020)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Igra
Zgodba
Zombiji
Negativec
Kinematografija
Prejšnji članekMoški in menstruacija
Naslednji članekSituacija s šolanjem: Bomo jeseni odšli v šolske klopi?

Urednik portala Student.si

ocena-filma-vlak-do-busana-2Vlak do Busana 2, ni niti približno tako dober kot je njegov predhodnik. Če boš film gledal s pričakovanji prvega filma, boš zelo razočaran. Če pa ga boš gledal kot samostojni film, zna biti da boš v njem celo užival. Veliko akcije, nekaj zombijev in če bi film opisal na kratko bi rekel, da je to Hitri in drzni z zombiji. Zame osebno največje razočaranje tega leta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.