Resident Evil, ali bo kdaj uspelo?

Serija Resident Evil na Netflixu je še en neuspeli poskus priredbe računalniških iger
Foto: netflix

Resident Evil je ena tistih franšiz, ki ne vsebuje dobrega izdelka v obliki filma ali serije. Izjema je nekaj povprečnih animiranih filmov in serij, ki so dali ustvarjalcem ravno dovolj upanja, da so nadaljevali z adaptacijami. Te se zdijo zdaj že neizogibne in neskončne, delijo pa si prečudovit samostalnik. Razočaranje. Resident Evil, kdaj jim bo uspelo?

Resident Evil je franšiza, ki trpi že dvajset let

Resident Evil je najnovejši poskus adaptacije računalniške igre, ki je prvič izšla leta 1996. Prva predelava je izšla šest let za tem, ko je v čevlje glavne junakinje Alice stopila Milla Jovovich, režiserski stolček pa je zasedel Paul W. S. Anderson. Uradno predhodnik igrice, sledilo pa je še pet nadaljevanj, ki so postali alternativni univerzum zgodbam v računalniški igri. Vsako nadaljevanje slabše, oboževalcev pa vedno več. Zakaj? Ker je igrica legendarna in nihče si ni mislil, da bo na prvi pogled preprosta zgodba o apokalipsi zombijev franšiza, ki jo je najtežje prenesti v filmski svet. Zadnji del filmske franšize je izšel leta 2016 in zaključil prvi poskus.

Animirani filmi, ki so izhajali v zadnjih nekaj letih, so poskušali. Tudi oni niso uspeli in nekaj časa se je zdelo, da bo zgodbe konec. Sledil je letošnji Resident Evil: Dobrodošli v Racoon City, ki je obveljal kot ponovni zagon filmske franšize. Četudi gre za najboljši film v filmskem svetu Resident Evil, to ne pomeni nič, saj je še vedno slaba adaptacija in slab film, ki nima dejanske konkurence. In tu nastopi prva igrana serija Resident Evil, katere glavni vodja je Netflix.

Netflix je najnovejši studio, ki je poskusil s franšizo Resident Evil
Netflix je najnovejši studio, ki je poskusil s franšizo Resident Evil Foto: on netflix

Netflixova serija Resident Evil je zamaskirana katastrofa

Serija, ki prevzame ime franšize, je najnovejši poskus. Lastnik poskusa pa Netflix, ki je promocijo serijo začel dokaj previdno. Malo slik, ki so privabile nekaj zanimanja, a je vse splavalo po vodi s prvim napovednikom. Ime Resident Evil bi po nepisanih pravilih moralo pomeniti povezavo z računalniškimi igrami, ki ni omejena le na imena likov. Medtem, ko leto 2022 ne varčuje s poraznimi predelavami legendarnih izdelkov, je Resident Evil največje razočaranje do zdaj (do prihoda Prstanov moči?). Potenciala je bio za izvoz, saj je RE edina franšiza v zgodovini, ki po dvajsetih letih že točno ve, česa ne sme početi. Vsaj mogla bi vedeti. Zdaj vemo, da se ustvarjalcem ni niti sanjalo kaj počnejo. Ne le pri adaptiranju originalnih iger, temveč tudi pri ustvarjanju kompetentne serije. Po gledanem lahko priznam, da bi tudi komur koli izmed gledalcev uspelo bolje.

Izbor dvojčic za glavni protagonistki, ki sta dva izmed najbolj antipatičnih likov v zadnjih letih, je precej zanimiv. Nikakor ne v dobrem smislu, a vsekakor zanimiv, saj je njun oče Albert Wesker. Pripovedovanje zgodbe v dveh časovnicah je prav tako zanimivo. Ponovno to ni dobro, saj je izpeljano in zlepljeno tako, da gledalca vseskozi meče iz dogajanja ene oziroma druge časovnice.

Tamara Smart in Siena Agudong sta dvojčici in hčerki Alberta Weskerja
Tamara Smart in Siena Agudong sta dvojčici in hčerki Alberta Weskerja Foto: on netflix

Za lasten zaslužek prevzeti naziv franšize, ki so jo ustvarili drugi in obenem pljuniti na temeljno delo je nekakšen slogan letošnjih izdelkov. Nostalgija ni pomembna, oboževalci tudi ne. Važna je arogantnost ustvarjalcev in studia, ki se ne zavedajo, da bi s podporo največjih oboževalcev dobili vse, kar si tako močno želijo. Ker pa je serija Resident Evil po nekaj dneh po svoji premieri na prvih treh mestih gledanost na Netflixu, si bodo še naprej mislili, da podpore oboževalcev ne potrebujejo. Ampak jo in to kako. Gledanost je vsekakor visoka, saj si oboževalci že točno 20 let želijo videti kakovosten film/serijo Resident Evil.

Resident Evil ni vredna ogleda

Veliko nisem napisal o vsebini same serije, skušal pa se bom usmeriti v dobre reči. Zombiji in stvori so zanimivi in dokaj kakovostni, a smo videli že mnogo boljše. Lance Reddick je prekrasen igralec, ki je fantastičen Albert Wesker. Dobro se odreže tudi Paola Nunez, ki bi ji boljše del dejansko dober scenarij. Tako ima vsaka epizoda serije približno eno minuto kakovosti, ki pa je zgolj odraz neizkoriščenega potenciala. Po večini neumni liki, dolgočasna zgodba, slabo izpeljana akcija, klišejski dialogi, raztresenost dogajanja in tako dalje. To ni dobra serija in to nikakor ni Resident Evil.

Lance Reddick v seriji Resident Evil nastopi kot Albert Wesker
Lance Reddick v seriji Resident Evil nastopi kot Albert Wesker Foto: on netflix

Gre za zmedeno in nejasno zgodbo brez možganov, kar je morda le simboličen primer žretja možganov s strani zombijev. Seriji ne gre opravičiti slabe izvedbe, ker bi morala že vsaj po nesreči nekaj narediti prav. Tega ne stori, ampak franšizo zapelje še nižje.

Resident Evil, žal mi je. Ne bo jim uspelo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 idej za najboljši Aperol
Naslednji članekPrašičja srca utripala v človeških telesih
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.