Mesec januar: 10 zanimivih dejstev o mesecu januarju

The German word Januar (January) built from letters on wooden cubes. High angle view with copy space
Foto: aprott iz iStock

Še eno leto je naokrog in zopet se znajdemo v mesecu, ki s seboj nosi grenko-sladke sentimente; po eni strani je to čas za refleksijo preteklega leta, po drugi strani pa je poln optimizma in pričakovanja novih priložnosti in odnosov, ki se bodo skovali v novem letu.

Januar je tudi mesec z zanimivimi koreninami in dejstvi, ki jih verjetno še ne poznaš. Tukaj je seznam 10 zanimivosti o januarju.

Izvor imena za mesec januar

Ime za Januar pravzaprav izhaja iz imena rimskega boga Janusa, zaščitnika prehoda, začetka, preteklosti in prihodnosti. Ta je navadno upodobljen z dvema glavama – ena gleda nazaj v preteklo leto, druga pa naprej v novo.

Welcome January typography text with blue flowers on wooden background
Foto: may1985 iz iStock

Mesec januar in ločitve

Januar je najljubši mesec odvetnikov za ločitve – statistično gledano se namreč največ razhodov in ločitev zgodi prav v Januarju.

Mraz in vročina januarja

Januar je najhladnejši mesec v letu na severni polobli in hkrati najtoplejši mesec na večini južne poloble.

Mrtvo obdobje rimskega koledarja

V rimskem koledarju je le 10 mesecev imelo uradno ime; zima (torej januar in februar) sta bila znana zgolj kot mrtvo obdobje.

Naziv izhaja iz dejstva, da vlada in vojska nista bili aktivni v najhladnejših in najtemnejših mesecih.

Zadnji ali prvi mesec?

Če smo že pri starih Rimljanih, je vredno omeniti tudi to, da je Januar pravzaprav zadnji mesec, ki je bil dodan k 12-mesečnemu koledarju. Slednji je znan pod imenom julijanski koledar.

Embroidered red pins on a calendar event Planner calendar,clock to set timetable organize schedule,planning for business meeting or travel planning concept.
Foto: Kunakorn Rassadornyindee iz iStock

Od januarja do Brazilije

Gaspar de Lemos je leta 1502 vodil portugalsko odpravo na obalo Južne Amerike. Pristali so točno prvega januarja, zaradi česar so prostor poimenovali Rio de Janeiro, ki ga danes poznamo kot drugo največje mesto Brazilije (ime se v slovenščino dobesedno prevede kot januarska reka).

Volčja luna v januarju

Polni luni v januarju se včasih reče tudi volčja luna. Ime je zakoreninjeno v starih kulturnih prepričanjih; mesec so včasih namreč imenovali volčji mesec, ker so v tem obdobju kmetje slišali najglasnejše zavijanje lačnih volkov ob polni luni.

Howling Wolf Dark Background. Full Moon and the Wilderness.
Foto: welcomia iz iStock

Mesec januar, ki ni vedno prvi mesec

Medtem, ko smo v naši kulturi navajeni praznovati novo leto prvega januarja, to ne velja za celoten svet. Kitajski koledar na primer sledi premikom Lune in Sonca, kar pomeni, da njihovo novo leto ni fiksno; ponavadi pristane nekje med 21. januarjem in 21. februarjem.

Brez načrtov za mesec januar

V srednjeveških časih so verjeli, da se 2. januarja ne bi smelo ničesar načrtovati, saj naj bi to pripeljalo do smrti ali kakšnega drugega neugodnega dogodka. Čeprav danes tega ne verjame več veliko ljudi, je to še vedno dober izgovor, da si po novem letu vzameš prost dan za sproščanje in razvajanje.

Januarski perihelij

Zaključimo lahko z najbolj aktualnim dejstvom; letos, 4. januarja 2023, je bila Zemlja v periheliju. To je točka, kjer je Zemlja najbližje Soncu in ko je njena hitrost povečana.

Ne pozabi na suhi januar

To sicer ni zanimivosti, ali pač. Mnogo ljudi po celem svetu se udeležuje suhega januarja (dry january, op. p.), kjer se odpove alkoholu za mesec dni. Vse o tem mesecu in še kaj najdeš v našem prispevku 7 nasvetov za suhi januar.

Calendar marked to indicate that January is Dry January - a month to stay sober and alcohol-free
Foto: OntheRunPhoto iz iStock
Anja Koglot

Junior novinar

Prejšnji članekKaj je e-tatu?
Naslednji članekThe Last of Us: Igra generacije, ki je postala serija
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.