Utrujenost, slabo počutje, motnje koncentracije … je vzrok pomanjkanje železa?

Anemija je najpogostejša oblika prehranske pomanjkljivosti na svetu.
Anemija je najpogostejša oblika prehranske pomanjkljivosti na svetu.

Pomanjkanje železa v telesu se kaže z različnimi simptomi in lahko vodi v slabokrvnost, kadar ni naslovljeno. Posledica je lahko poslabšano zdravstveno stanje, kar je lahko še posebej resno pri nosečnicah in otrocih. Kako pomanjkanje zgodaj odkriti in ustrezno nasloviti?

Za pravilno delovanje naše telo nujno potrebuje železo. Posledica nezadostne preskrbljenosti je lahko anemija ali slabokrvnost, ki ima raznolike (lahko nespecifične) simptome: bledico, utrujenost, slabo počutje, občutek kratke sape, šumenje v ušesih, slabšo delovno storilnost, motnje koncentracije, zmanjšanje kognitivnih sposobnosti itd. Obstaja vse več dokazov, da ima lahko škodljive učinke na zdravstveno stanje.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je to najpogostejša oblika prehranske pomanjkljivosti na svetu, saj je prisotna pri skoraj tretjini svetovnega prebivalstva. Anemija zaradi pomanjkanja železa predstavlja skoraj polovico vseh oblik slabokrvnosti.

Med najbolj ranljivimi skupinami so tudi nosečnice in otroci.
Med najbolj ranljivimi skupinami so tudi nosečnice in otroci.

Najranljivejše skupine za nastanek anemije so otroci, ženske v rodni dobi, starejša populacija, vegetarijanci in vegani ter redni krvodajalci. Neugotovljeno (in nenaslovljeno) pomanjkanje železa ali anemija imata lahko posebej resne posledice pri nosečnicah in otrocih. Povezana sta s povečanim tveganjem za prezgodnji porod, nizko porodno težo novorojenčka in drugimi zapleti. Negativno lahko vplivata tudi na otrokov kognitivni razvoj.

Glavni razlogi za pomanjkanje železa so:

  • nezadosten vnos s prehrano,
  • povečana potreba v času rasti pri otrocih ter mladostnikih ter pri ženskah v nosečnosti in med dojenjem,
  • neučinkovita absorpcija v tankem črevesu ali
  • izguba krvi (močna menstruacija, krvavitve iz prebavil, operativni posegi).
Brezplačno preverite status železa v krvi s prijavo za sodelovanje v klinični raziskavi, ki primerja učinkovitost prehranskih dopolnil.
Brezplačno preverite status železa v krvi s prijavo za sodelovanje v klinični raziskavi, ki primerja učinkovitost prehranskih dopolnil.nutri

Zaradi možnih posledic je pomembno, da poznamo status železa v telesu in morebitno pomanjkanje pravočasno ustrezno obravnavamo – pogosto je priporočeno nadomeščanje z jemanjem pripravkov, ki vsebujejo železo. Diagnozo se običajno postavi z merjenjem nivoja hemoglobina in feritina v serumu.

Za posameznike, pri katerih obstaja sum na pomanjkanje železa, trenutno poteka klinična študija na različnih prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo železo. Več informacij je dostopnih tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.