iPhone 14 ima bizarno težavico

Hand holding mobile phone side view for presentation, studio shot, template or mockup on a grey background
Foto: Oksana Dolgikh iz iStock

Nova funkcija zaznavanja trka v iPhonu 14, ki naj bi opozorila organe, ko zazna, da ste bili v prometni nesreči, ima nepričakovan stranski učinek: na toboganih pokliče številko 911 (klic na pomoč). Po poročanju časopisa The Wall Street Journal (WSJ) so bili zaradi te funkcije organi pregona večkrat poslani v zabaviščne parke, saj so na vožnji z vznemirljivimi kolesi zavoje in sunkovito zaviranje zamenjali za pravo nesrečo.

Applova funkcija zaznavanja trka

Apple je prejšnji mesec z novimi telefoni iPhone 14, urami Watch Series 8, SE in Ultra uvedel funkcijo zaznavanja trka, pri čemer je naprave opremil z žiroskopskim senzorjem in merilnikom pospeška z visokim g, ki sta bila usposobljena za udarce pri simuliranih avtomobilskih trkih. Če senzorja zaznata, da si imel nesrečo, bo tvoj iPhone prikazal opozorilo in poklical reševalno službo, če ga ne boš zavrnil v 20 sekundah.

Ko bo poklical organe pregona, bo predvajal zvočno sporočilo, v katerem bo opozoril, da si imel nesrečo, in jim sporočil tudi tvojo lokacijo. Ura Apple Watch s funkcijo zaznavanja trka lahko obvesti organe samo, če imaš pri sebi iPhone ali če je povezana z mobilnim omrežjem oziroma z omrežjem Wi-Fi.)

Emergency and urgency, dialing 911 on smartphone screen. Shallow depth of field.
Najnovejši Applov telefon sam pokliče SOS.
Foto: releon8211 iz iStock

Funkcija je preveč resno vzela adrenalinsko vožnjo v zabaviščnem parku

Applove naprave so poklicale številko klic na pomoč ob napačnem času. Novinarka WSJ Joanna Stern je na Twitterju objavila primer enega od klicev na številko 911, medtem ko je bil lastnik telefona iPhone 14 pripet na toboganu v zabaviščnem parku Kings Island v Cincinnatiju. Medtem ko se predvaja avtomatsko sporočilo, lahko v ozadju slišiš pridušene krike, medtem ko se tobogan premika po svoji progi.

Pri Applovi funkciji za zaznavanje trka je v poskusu v slogu rušilnega derbija Stern ugotovila, da ta ni povsem zanesljiva. Čeprav je funkcija Crash Detection pred kratkim pomagala odkriti in opozoriti oblasti na nesrečo s smrtnim izidom v Nebraski, ima očitno svoje pomanjkljivosti.

Več klicev v sili iz zabaviščnega parka

Joanna Stern je povedala, da je okrožje Warren, kjer se nahaja otok Kings Island, od izdaje telefona iPhone 14 prejelo šest klicev v sili, ki so jih sprožile vožnje v parku. Poudarja tudi, da so se s podobnimi težavami srečali tudi drugi uporabniki v zabaviščnih parkih po vsej ZDA.

Prenašanje pametnih telefonov na vožnjo ni najbolj pametna ideja, vendar je tveganje lažnih klicev na številko 911 lahko še dodaten razlog, da iPhone 14 (in druge naprave) pustiš za seboj, preden se usedeš v avtomobilček v zabaviščnem parku. Sicer pa lahko telefon preklopitš na letalski način ali pa funkcijo povsem onemogočiš.

Goteborg, Sweden - aug 8, 1987: Liseborg is a large amusement theme park near Gothenburg in Sweden
Pri vožnji v adrenalinskem parku je iPhone 14 bolje pustiti doma.
Foto: Stefano Barzellotti iz iStock
VIRThe Verge
Prejšnji članekZakaj znanstveniki razvijajo sintetično lavo?
Naslednji članekUtrujenost, slabo počutje, motnje koncentracije … je vzrok pomanjkanje železa?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.