V Evropi s HPV seznanjenih več staršev kot pred tremi leti, v Sloveniji manj od povprečja

Za rakom vsako leto zboli približno 15.000 Slovencev. Gre za vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah pa je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas, denimo raki kože, debelega črevesa in danke ter pljuč, so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano in kajenjem.

S koncem maja se je zaključil Evropski teden boja proti raku, tradicionalni dogodek v okviru Zveze evropskih društev proti raku, ki si prizadeva za večjo ozaveščenost o preventivi in za dostopnost zdravljenja. Zadnji dve leti naših življenj je zaznamovala pandemija COVID-19 in zanimiv je njen vpliv na odnos do zaščite s cepljenjem ter ozaveščenost staršev proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV), ki povzročajo raka materničnega vratu. Farmacevtska družba MSD je pred kratkim predstavila raziskavo, ki je zajela starše iz več evropskih držav in pokazala na nujno krepitev prizadevanj za večjo razširjenost cepljenja proti boleznim, ki jih je mogoče preprečiti. Raziskava, ki je zajela starše iz več evropskih držav, je pokazala, da je 73 odstotkov staršev seznanjenih s humanimi papilomavirusi, kar je štiri odstotne točke več kot leta 2019. Med starši iz Slovenije je delež 64-odstoten, je še pokazala raziskava.

Poudarki evropske raziskave:

  • Le 1 od 2 staršev, seznanjenih s HPV (55 %), se o njem počuti dobro poučenega: to dodatno osvetljuje vrzel v ozaveščenosti. 
  • Ozaveščenost o HPV se med državami razlikuje: največja je v Italiji, najmanjša pa v Nemčiji (59 %) in na Švedskem (60 %).
  • Slaba polovica (48 %) anketiranih staršev je odgovorila, da se zaveda, da HPV lahko povzroči raka pri moških in pri ženskah; to kaže, da je na nekaterih področjih razumevanje nizko.
  • Starši so razdeljeni glede množice informacij, ki so jim na voljo o cepljenjih zaradi svetovne pandemije COVID-19: polovica (49 %) jih meni, da imajo informacij preveč.
  • Ocena, da je bilo informacij preveč in da so bili med pandemijo zasuti z informacijami o cepljenjih, je bila verjetnejša med starši, starimi od 18 do 29 let (55 %).
  • Starši iz Slovenije (67%) so se med pandemijo COVID-19 počutili najbolj preobremenjene z informacijami o razpoložljivih cepljenjih.

Dr. Xavier Bosch s Katalonskega onkološkega inštituta, ki je sodeloval na dogodku ob predstavitvi raziskave, je dejal: “Raziskava prinaša pozitiven vpogled v večjo ozaveščenost o HPV med starši po Evropi. A potrebnega bo še veliko dela, skupaj z nadaljnjimi prizadevanji za preprečevanje širjenja HPV in povečevanja prevalence HPV, ki povzročajo raka. V tem kritičnem času moramo biti bolj kot kadarkoli pozorni na zdravje svojih družin in svojih bližnjih ter poskrbeti, da bomo ponovno vzpostavili preventivo, za katero vsi vemo, da jo je pandemija COVID-19 prizadela.” Rezultate je komentirala tudi Esra Urkmez, direktorica zbiranja sredstev za zagovorništvo in ozaveščanje bolnikov pri evropskem omrežju ENGAGe: “Številni starši menijo, da je bilo med pandemijo informacij o cepljenju in zaščiti otrok pred nalezljivimi boleznimi neobvladljivo veliko. Pomembno je, da starši dobljenim informacijam zaupajo in da se počutijo temeljito obveščeni. Svetovna zdravstvena organizacija je oblikovala globalno pobudo, da bi do leta 2030 odpravili raka materničnega vratu, povezanega s HPV. Staršem in širši javnosti moramo pomagati, da se bodo v množici zdravstvenih informacij znašli; kar bo pomagalo uresničiti priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.