V laboratoriju Huawei Health Lab do prelomnih odkritij

A man with a laptop is sitting on a big magnifying glass. Art collage. Searching for information on the internet concept.
Foto: FotografieLink iz iStock

Pričakovali bi, da prebivalci urbanih območij in razvitejših držav bolje skrbijo za svoje zdravje. Žal resničnost ni takšna. Po ugotovitvah OECD se skoraj polovica Evropejcev nikoli ni ukvarjala s športom ali telovadbo, tretjina pa je premalo telesno dejavna.

Da bi omilili to težavo in spodbudili ljudi k manj sedenja in več gibanja, tehnološka podjetja tesno sodelujejo z zdravstvenimi in športnimi združenji.

1

Po dveh laboratorijih na Kitajskem, v katerih strokovnjaki razvijajo na znanstvenih načelih utemeljene načine spremljanja telesne vadbe in zdravja, se je Huawei lani odločil odpreti prvega v tujini. Za Helsinke na Finskem so se odločili zaradi kakovostnih akademskih virov in bogatih možnosti institucionalnega partnerstva.

Laboratorij, ki je postal srce Huaweievih raziskav, povezanih s pametnimi nosljivimi napravami, evropskim športnikom in posameznikom pomaga pri doseganju zastavljenih ciljev glede telesne pripravljenosti. V nadaljevanju spoznajte znanstvene metode in opremo, ki jih v te namene uporabljajo.

Raziskovalna ekipa ima na voljo vrhunsko opremo

2Laboratorij Huawei Health Lab se ponaša z vrhunsko opremljenimi športnimi okolji na petih glavnih testnih področjih, kjer pokrivajo več kot 20 športov ter spremljajo več kot 200 fizioloških in biomehanskih kazalnikov.

Glavna testna področja so neskončni bazen s protitokom, simulator smučanja, večnamenska tekaška steza, instrumentalna tekaška steza in telovadnica za kardiovaskularne vadbe. Vsako simulira resnične športne scenarije, od interaktivnih smučarskih prog do prilagajanja temperature vode, kar udeležencem omogoča optimizacijo svojih zmogljivosti.

Za delovanjem laboratorija stoji multidisciplinarna ekipa, v kateri so zaposleni akademiki in strokovnjaki z različnih področij. Med njimi je šest doktorjev znanosti in dvajset zunanjih strokovnjakov iz sedmih držav Evropske unije za fiziologijo, umetno inteligenco, strojno učenje, testiranje programske opreme in programski inženiring. Z bogatimi izkušnjami zaposlenih in zdravstvenimi raziskavami, osredotočenimi na evropske demografske skupine, laboratorij dosega zelo visoke eksperimentalne standarde.

Spodbujanje raziskav z lastno tehnologijo

8Da bi spodbudili izboljšanje natančnosti svojih izdelkov ter hkrati pomagali raziskovalcem in akademikom pridobiti najbolj natančne rezultate v realnem času, so testne postaje opremljene z nosljivimi napravami Huawei in presnovno masko K5 za natančno zaznavanje vnosa kisika VO2 Max.

Na znanosti temelječ model vadbe TruSport v pametnih urah, kot so Huawei Watch Fit 3, Watch GT 4 ali Watch 4 Pro Space Edition, in športni zapestnici Huawei Band 9, zlahka kvantificira tekaške sposobnosti, beleži in analizira podatke o vadbi, zagotavlja prilagojene predloge in načrte vadbe ter pomaga vzdrževati zdrav življenjski slog.

huawei watch fit 3

Da bi lažje sledili zdravstvenim ciljem in napredku pri telesni pripravljenosti, novi sledilnik kalorij Ostani v kondiciji (Stay Fit) in nadgrajeni obroči aktivnosti obiskovalcem laboratorija zagotavljajo izjemno natančno spremljanje porabe energije.

Omenjeni funkciji se za izračun in sledenje porabljene kalorične energije zanašata na tehnologijo TruSeen 5.5+, ki jo odlikuje izboljšana natančnost zaznavanja kardiovaskularne statistike med dinamičnimi dejavnostmi ali celo med nenadnimi spremembami temperature okolja.

Pametne nosljive naprave Huawei je mogoče uporabiti tudi za ocenjevanje kardiopulmonalne zmogljivosti, kar raziskovalcem omogoča znanstveno ocenjevanje športnih dosežkov in celo natančnejše ocenjevanje sposobnosti posameznikov s ciljem zagotavljanje varne vadbe.

Vsaka od omenjenih funkcij je rezultat več kot deset let raziskav in razvoja. Namen laboratorijev podjetja Huawei je zagotoviti praktičen način preizkušanja ter hkrati spodbujati napredek tehnologije za beleženje športa in spremljanje zdravja.

Huawei daje velik poudarek na partnerstvu

4Podatki, zbrani v laboratorijih Huawei, bodo uporabljeni za izboljšanje tehnologij in v tekočih raziskovalnih programih, ki potekajo v Evropi. Pomemben primer takšnega partnerstva je program iCARE4CVD, ki združuje medicinsko in tehnološko industrijo ter Evropsko unijo in je ena izmed najbolj ambicioznih raziskovalnih pobud na področju umetne inteligence ter bolezni srca in ožilja.

Huawei je trenutno edini proizvajalec nosljivih naprav, ki sodeluje v programu, v katerem uporabljajo zmogljivosti pametnih nosljivih naprav za spremljanje telesne dejavnosti, kakovosti spanja, ritma dihanja in delovanja srca 24 ur na dan.

9V prihodnje namerava Huawei ohraniti sodelovanje z evropskimi univerzami in zdravstvenimi centri, da bi nadaljeval raziskave o potrebah invalidov ter jim v nosljivih napravah ponudil več prilagojenih športnih funkcij. To je kategorija športnikov in rekreativcev z najmanj podpore v industriji.

Huawei si tudi prizadeva, da bi v svojih prihodnjih nosljivih napravah s pomočjo simulatorja smučanja ponudil funkcijo teka na smučeh. Na podlagi zbranih podatkov bodo razvili algoritme, ki bodo upoštevali posebne fiziološke zahteve tega športa, kot sta vključenost zgornjega dela telesa ter razmerje med smučanjem in drsenjem.

Pri tem se postavlja vprašanje, kje bodo uporabljeni zbrani podatki. Huawei je transparentno predstavil skladnost s politikami EU glede splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) in sprejel dodatne ukrepe, da vsaka ustanova, s katero sodeluje, prav tako dosledno spoštuje zakone.

Huawei pura 70 proPoleg estetsko dovršenih pametnih ur in športnih zapestnic, ki vse po vrsti odlično delujejo z vsemi pametnimi telefoni s sistemom Android ali iOS, je Huawei na našem lokalnem trgu predstavil še vodilni pametni telefon Huawei Pura 70 Pro, ki ponovno premika meje mobilne fotografije, in vrhunske brezžične slušalke Huawei FreeBuds 6i.

V času, ko večina tehnoloških blagovnih znamk hiti, da bi predstavila en izdelek za drugim, smo priča blagovni znamki, ki se je odločila dati večji poudarek raziskavam in inovacijam, kar je svež veter tako za potrošnike kot za skupnosti. Zdaj, ko laboratorij na Finskem deluje s polno paro, bo zanimivo videti, kaj vse bodo tam storili in iznašli v dobro industrije naprav za beleženje športa in spremljanje zdravja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.