Če imaš psa, ne naredi te napake

Dog left alone in locked car. Abandoned animal concept.
Foto: Ablozhka iz iStock

Poletje prinaša sončne dni, ki so idealni za izlete tudi s štirinožnimi prijatelji. A pozor: zanje je vročina lahko smrtno nevarna, zato poskrbi, da se pes tudi poleti ne pregreva in ima vedno na voljo dovolj tekočine. Predvsem pa ne naredi napake, ki je lahko za psa usodna: nikoli psa ne pusti zaprtega v avtomobilu. Čeprav se ti zdi, da imaš situacijo povsem pod nadzorom, in je psu v avtu prijetno, lahko temperatura zelo hitro naraste in ogrozi življenje ljubljenčka.

Avto v vročini postane smrtonosna past

Avtomobili se v poletnih mesecih hitro segrejejo in lahko postanejo smrtonosne pasti za živali. Tudi če je zunanja temperatura zmerna, okoli 21 °C, lahko temperatura v zaprtem avtomobilu hitro naraste na 32 °C v samo 10 minutah. Pri višjih zunanjih temperaturah, recimo 30 °C, se notranjost avtomobila lahko v istem časovnem okviru dvigne na 40 °C ali več. Psi ne morejo učinkovito uravnavati svoje telesne temperature, kot to počnejo ljudje. Hlajenje pri psih poteka predvsem preko zadihanosti in potenja skozi blazinice na tacah, kar v vročem avtomobilu ni dovolj za preprečitev pregrevanja. Pes iz zaprtega avtomobila tudi ne more izstopiti, ko mu postane prevroče.

cute sad dog sits in a closed car and looks out through a crack in a closed window
Foto: Nataba iz iStock

Kako prepoznati psa, ki se je pregrel

Znaki, na katere moraš biti pozoren, so intenzivno dihanje, solzenje oči, temno rdeče ali vijolične dlesni, nemir, slabost in bruhanje. V hujših primerih lahko pride do kolapsa ali nezavesti. V takih situacijah je nujno hitro ukrepanje.

Kako pomagati psu

Psa, ki trpi za zgoraj navedenimi znaki, takoj premakni na hladno in senčno mesto. Ponudi mu svežo vodo, a ga ne sili k pitju. Telo psa postopoma ohladi z mlačno vodo, še posebej po trebušni strani in okoli vratu. Nikoli ne uporabljaj ledene vode, saj lahko povzroči šok. Prav tako psa nikoli ne prestavi v hladno vodo – tudi to predstavlja prevelik temperaturni šok. Če simptomi ne izginejo ali se stanje poslabša, nemudoma poišči veterinarsko pomoč.

Owner helping his pug dog on street in hot day, closeup. Heat stroke prevention
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Poskrbi, da bo poletje za psa prijetno in varno

Poleti poskrbi, da ima pes vedno na voljo senco in svežo vodo. V najbolj vročih delih dneva ni čas za naporno aktivnost, ampak počitek. Raje ga sprehajaj zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje. Pred potovanji in izleti razmisli, če ni morda za psa bolje, da ostane doma. Sicer pa že pri načrtovanju izletov poskrbi, da boš psu lahko zagotovil varno okolje. Nekaj zanimivih dejstev in nasvetov te čaka v posnetku.

Fast Facts about dogs in hot weather
Prejšnji članekKako je influencer zrušil enega največjih startupov na svetu?
Naslednji članekV laboratoriju Huawei Health Lab do prelomnih odkritij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.