V Ljubljani bo potekalo prvo Mednarodno klavirsko tekmovanje

Slika klavirja z logotipom Festivala Ljubljana

Festival Ljubljana med 25. februarjem in 4. marcem organizira Mednarodno klavirsko tekmovanje, ki bo prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v Sloveniji. Cilj klavirskega tekmovanja je omogočiti mladim, nadarjenim pianistom, da postanejo vrhunski glasbeniki in deliti izvrstno klasično glasbo z največjim mednarodnim občinstvom.

Tekmovanja se lahko udeležijo profesionalni pianisti vseh narodnosti, rojeni med letoma 1992 in 2006. Od vseh več sto tekmovalcev, ki so se prijavili na tekmovanje, je strokovna žirija izbrala 24 tekmovalcev iz 16 držav, ki bodo tekmovali v treh etapah. Iz prve etape bo tekmovalna žirija nato v drugi krog uvrstila 12 tekmovalcev, v finalno etapo pa 6 tekmovalcev. Zmagovalec pa bo prejel glavno nagrado v vrednosti 30.000 evrov in priložnost nastopa na nekaterih pomembnejših recitalih in koncertih z orkestri po svetu.

Skozi celotno tekmovanje bo pianiste ocenjevala strokovna 9-članska žirija, ki jo sestavljajo priznani glasbeniki pod predsedstvom slovenske pianistke in zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, ki že leta velja za prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu. Kot mlada pianistka je sama zmagala na mnogih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, sedaj pa je članica žirij pomembnih mednarodnih klavirskih tekmovanj po svetu. Za žirantsko mizo ji bodo družbo delali še priznana ameriška pianistka Anne-Marie McDermott, prejemnik naziva častnik reda Britanskega imperija za zasluge v glasbi Barry Douglas, francosko-ciprski pianist in skladatelj Cyprien Katsaris, predana glasbenica Violetta Egorova, prejemnik številnih nagrad ter zaslužni profesor Ick-Choo Moon, nemški pianist Robert Benz, Španec Leonel Morales, ki svoj talent in virtuoznost nenehno dokazuje na številnih koncertih ter Ricardo Castro, prvi Brazilec, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi. Umetniški vodja tekmovanja je priznani italijanski pianist Epifanio Comis.

Dirigent
Foto: on Festival Ljubljana

Šest finalistov, ki bodo izkazali znanje in izkušnje na izjemno visoki ravni, bo na dveh finalnih večerih 3. in 4. marca v Cankarjevem domu zaigralo klavirski koncert ob spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, vodil jih bo pianist ter dirigent Ricardo Castro.

Za prvi dve etapi Mednarodnega klavirskega tekmovanja (25. februar – 1. marec) so na voljo brezplačne vstopnice za vse obiskovalce, za finalni nastop z orkestrom (3. in 4. marec) pa bodo na voljo brezplačne vstopnice za dijake in študente ob predložitvi veljavne dijaške oz. študentske izkaznice. Ostali obiskovalci si lahko vstopnice za finalna koncerta zagotovite pri blagajni Križank, na ljubljanafestival.si, Petrolovih bencinskih servisih in prodajnih mestih Eventim. Ob nakupu vstopnic za oba finalna večera hkrati prejmete pri blagajni Križank 20% popust.

Na spletni strani ljubljanafestival.si in Facebook profilu Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana pa bo v času tekmovanja potekal brezplačen prenos vseh nastopov v živo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.