Več kot 130 študentov reševalo aktualne izzive slovenskih podjetij

Med 25. in 27. marcem je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem pod okriljem EIT Health potekal Startup vikend 2022. V 3 dneh je rešitve na 36 izzivov iskalo 133 študentov različnih fakultet UL. Hekaton je prinesel zmagovalce v posameznih izzivih partnerskih podjetij in tri splošne zmagovalne ekipe z največjim napredkom tekom dogodka.

Partnerski izzivi za nove poslovne priložnosti

Nadobudni študentje različnih fakultet, ki imajo kot izbirne študijske predmete tudi podjetniške vsebine, so se zbrali na vsakoletnem dogodku Ekonomske fakultete v Ljubljani, Startup vikend. Dogodek že več let podpira Ljubljanski univerzitetni inkubator, letos pod okriljem EIT Health, ki se je tokrat povezal z različnimi partnerji z aktualnimi izzivi.

V petek, 25. 3., so študenti spoznali 6 izzivov partnerjev LUI (EIT Health), Iskra, ZEOS, ZAG (Urban Mobility Hub Slovenija), Zavarovalnica Merkur, Zavod Vozim, preostalih 30 idej za izzive pa so prispevali študenti sami. Prvi in drugi dan dogodka sta bila namenjena izbiri izzivov, ustvarjanju ekip in intenzivnem delu na projektih s pomočjo dodeljenih mentorjev. Na tretji, zaključni dan dogodka jih je čakala še delavnica o predstavitvi idej, preostanek časa pa so namenili pripravi finalnih predstavitev.

Nagrajenci z veliko diplomo

Letos kar 9 zmagovalcev

Ideje je ocenjevala 4-članska žirija v sestavi Jakoba Gajška – direktorja Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, doc. dr. Aleša Pustovrha – doktorskega asistenta na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in partnerja sklada tveganega kapitala Fil Rouge, Stelle Korošec – soustanoviteljice in direktorice marketinga v podjetju EQUA ter Lučke Klanšek – uspešne mednarodne podjetnice in ustanoviteljice podjetij Nektar, Easy4Busy in LLK.

Zmago na izzivu Merkur Zavarovalnice z načini približevanja poklica zavarovalniškega zastopnika mladim sta osvojila Rok Štular in Miha Čevnik, ter poleg nagrade dobila še možnost povezave z zavarovalnico. Z izzivom podjetja Iskra na temo zagotavljanja krožnega gospodarjenja z odpadno zalivno maso, ki nastane kot odpadek pri proizvodnji kondenzatorjev, so najboljšo idejo prispevali Žan Plečko, Andraž Pezdirc in Kaja Gliha. Prejeli so denarno nagrado v višini 400 € in priložnost opravljanja prakse v podjetju. Na izzivih starajoče populacije v okviru LUI in EIT Health je zmaga pripadla Piki Cvikl, Karli Franco, Sarah Ženko in Tini Košenin, ki so prejele denarno nagrado 500 € in povabilo k nadaljevanju razvoja ideje v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju. Na izzivu podjetja ZEOS za pospeševanje ponovne uporabe električne in elektronske opreme sta glavno nagrado v višini 300 € osvojila Domen Drinovec in Rok Komac. V okviru izziva Zavoda za gradbeništvo Slovenije in EIT Urban Mobility Hub Slovenija o razvoju trajnostnih rešitev za tovorni promet z namenom reševanja problematike prvega in zadnjega kilometra v urbanih okoljih, je glavno nagrado v višini 600 € osvojila ekipa Matije Žibrika, Aleša Vončine, Neže Lindenbaum in Mojce Kranjčič. Zmagovalec izziva Zavoda Vozim na tematiko neuporabe mobilnega telefona v prometu je ekipa v sestavi Daše Ravnikar, Teje Fišinger, Aleksandra Mihela, ki je prejela darilni bon v vrednosti 500 €. Največji napredek razvoja ideje v okviru Startup vikenda so dosegli idejniki s kemijskimi eksperimenti za otroke (1. mesto), z rastlinskim mlekom v prahu (2. mesto) in z reševanjem stanovanjske stiske v Sloveniji z modularnimi gradnjami (3. mesto).

Startup vikend kot povezovalno orodje

Startup vikend je tokrat služil kot odlična priložnost za delo na realnih primerih in za morda prvo praktično izkušnjo povezovanja mladih s predstavniki večjih slovenskih podjetij. Študentje bodo svoje projekte v sklopu podjetniških študijskih predmetov ob podpori mentorjev razvijali še do konca maja. Najobetavnejše ekipe bodo organizatorji povezali s potencialnimi investitorji in jih povabili k nadaljevanju podjetniške poti v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekIzšel je nov Rokmarjev katalog za leto 2022!
Naslednji članekVolitve 2022 – SAB: »In ravno tukaj vidimo priložnost izboljšav; v promociji STEM poklicev in njihovem približevanju mladim dekletom in ženskam.« 
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.