Volitve 2022 – SAB: »In ravno tukaj vidimo priložnost izboljšav; v promociji STEM poklicev in njihovem približevanju mladim dekletom in ženskam.« 

Letošnje državnozborske volitve bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022, področje urejanja položaja mladih pa predstavlja pomemben del programa vseh strank. Kako se bodo lotile reševanja problematike mladih? Spremljaj naš portal za informacije iz prve roke!

Stranka Alenke Bratušek je socialno – liberalna stranka, ki je nastala leta 2014. Ustanovila jo je prva predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, ki deluje tudi kot njena predsednica. Stranka letos na državnozborskih volitvah kandidira tretjič.

Kaj načrtujete za širitev in višjo kvaliteto STEM (science, technology, engineering and mathematics – znanost, tehnologija, strojništvo in matematika) programov v izobraževanju?

Znanstvena, tehnološka, inženirska in matematična (STEM) delovna sila je izjemnega pomena za evropsko in slovensko inovativnost in globalno konkurenčnost. Žal so ženske na omenjenih mestih še vedno premalo zastopane in to kljub dejstvu, da s svojimi uspešnimi karierami močno, tudi mednarodno, izstopajo. In ravno tukaj v stranki SAB vidimo priložnost izboljšav; v promociji STEM poklicev in njihovem približevanju mladim dekletom in ženskam.

Kakšne načrte imate za urejanje stanovanjske stiske mladih?

Mladi si želijo samostojnosti in so pripravljeni prevzeti odgovornost, toda na žalost velika večina te možnosti nima. V stranki SAB bomo mladim zagotovili več neprofitnih stanovanj, ki jim bodo bolj dostopna kot sedaj, prav tako bomo vzpostavili poroštveno shemo države za lažji nakup prvega stanovanja. Verjamemo, da jim bo to omogočilo hitrejše in bolj kakovostno samostojno življenje ter stabilnejšo prihodnost.

Kako se nameravate lotiti reševanja zaposlitvenih težav mladih (pomanjkanje pripravništev, težja zaposljivost, odhod najboljših kadrov v tujino, zakasnjene upokojitve)?

Med mladimi s svežimi idejami in tistimi z več izkušnjami, ki svoje znanje že prenašajo na mlajše generacije, želimo na trgu dela vzpostaviti ravnovesje. Mladim bomo tako zagotovili največ možnosti za oblikovanje samostojnega življenjskega okolja in s tem tudi boljšo ločnico med poklicnim in zasebnim življenjem. Javna uprava potrebuje nove ideje in svežo energijo, zato bomo pristopili k njeni strukturni pomladitvi in zagotovili zaposlitev do 5.000 mladim. Sofinancirali bomo perspektivna zagonska podjetja in spremenili strategijo upravljanja državnih podjetij; v skladu s spremembo bodo podjetja v državni lasti del dobička namenila za sofinanciranje obetavnih zagonskih podjetij. Zavzemamo se tudi za poroštveno stanovanjsko shemo, ki bo mladim omogočila lažji nakup prvega stanovanja.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekVeč kot 130 študentov reševalo aktualne izzive slovenskih podjetij
Naslednji članekEU se je dogovorila o novem zakonu za omejevanje prevlade velikih tehnoloških podjetij

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.