Večina Slovencev ne pozna svojih potrošniških pravic

  • Samo 43 % Slovencev dobro pozna svoje potrošniške pravice.
  • Spletno nakupovanje: Kar 19 % Slovencev se na slab spletni nakup ne pritoži, ker niso prepričani glede pravic, ki jim pripadajo; 56 % jih ne ukrepa, ker so mnenja, da bo rešitev težave trajala predolgo.

Zadnji podatki kažejo, da se večina državljanov EU ne zaveda obsega svojih pravic, ne načina njihovega uveljavljanja, pa tudi ne ključne vloge, ki jo ima EU pri zagotavljanju njihovih pravic. Zato so pri Generalnem direktoratu za pravosodje in potrošnike pri Evropski komisiji lanskega julija začeli kampanjo »Imaš prav«, s katero so se soočili s tem izzivom. Cilj kampanje je aktiviranje več potrošnikov pri uveljavljanju njihovih pravic, s čimer bi državljanom omogočili ozaveščene odločitve kjerkoli v EU in pravilno izbiro aktivnosti v primeru, ko jim je storjena krivica. Aktivnosti kampanje so bile zasnovane predvsem za mlado digitalno generacijo (mladi med 18 in 35 letom), saj se je pokazalo, da so kljub eksponentnemu porastu spletnega nakupovanja, ravno mladi aktivni spletni nakupovalci skupina z najmanj znanja, kar se tiče pravic potrošnikov.

S tem v mislih so bile izbrane tudi aktivnosti na lokalni ravni, ki so prilagojene ciljnim skupinam ter razpoložljivim spoznanjem, ki odsevajo ozaveščenost potrošnikov v posameznih državah. Kampanja je osredotočena na digitalno področje ter temu primerne komunikacijske kanale, vključujoč aktivnosti na družbenih omrežjih in sodelovanje s slovenskimi vplivneži, ki nagovarjajo izbrano ciljno občinstvo. Ves čas kampanje aktivnosti s strokovnim znanjem podpirajo tudi nacionalne potrošniške organizacije, v tem primeru Zveza potrošnikov Slovenije. Poleg omenjenih pa je eden od glavnih stebrov kampanje posebno spletno mesto #YourEUright, ki predstavlja informacije o orodjih za zaščito pravic, ki so potrošniku na voljo v primeru spora z določenim podjetjem in ki so jim lahko v podporo pred in med nakupom. Izbor orodij vključuje vse, od neformalnih ukrepov na spletu do reševanja sporov zunaj spleta. Tu lahko pridobiš tudi informacije o izkušnjah drugih potrošnikov in si ogledaš, kako so svoje spore rešili oni.

You're EU right posterKampanja ozaveščanja se je tako oblikovala okoli sedmih splošnih potrošniških pravic: odstop od pogodbe – vračilo kupnine v 14 dneh v primeru nakupa preko spleta, popravilo ali zamenjava izdelka, verodostojno oglaševanje, poštene pogodbe, varnost izdelkov, turistični paketi, zamenjava banke ter preglednost bančnega poslovanja. V Sloveniji pa se je kampanja izmed naštetih osredotočila na naslednje tri: turistični paketi, pravica do odstopa od pogodbe v 14 dneh pri spletnih nakupih ter popravilo ali zamenjava izdelka.

Omenjene pravice, njihovo poznavanje in uporabo v praksi je kampanja slovenskim potrošnikom približala z zanimivimi dogodki. Po predstavitvi kampanje medijem na poletni novinarski konferenci, so podrobnosti v zvezi s pravicami spoznavali bruci na ljubljanskem Kongresnem trgu, na prireditvi Pozdrav brucem, pa tudi mladi potrošniki – obiskovalci konvencije Na meji nevidnega na Gospodarskem razstavišču. Potrošniki pa so se lahko preizkusili tudi v čisto pravem Escape room-u oziroma za ta namen pripravljeni sobi pobega, kjer so imeli 10 minut časa, da s pomočjo svojega znanja na tem področju »odklenejo« posamezne pravice, s katerimi so se odprla vrata sobe za pobeg.

Omeniti velja, da pri kampanji in njenih dogodkih ves čas sodelujejo tudi domači vplivniki in vplivnice kot so Jack on the box, Jasna Vale, Eva Kljun, Anja Susič, Kaya Solo, Timotej Lampe Ignjič in drugi mladi potrošniki, ki so o pravicah osveščali preko svojih kanalov. Na dogodkih je bil prisoten tudi strokovnjak iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki je svetoval in odgovarjal na vprašanja s področja potrošniških pravic v EU.

Vsak potrošnik si želi imeti prav. Vendar kadar gre potrošniške spore, so potrošniki lahko prepričani, da imajo prav samo, če poznajo svoje pravice. In prav kampanja #yourEUright ves čas tekom svojega trajanja potrošnike osvešča z dejstvom, da so ne glede na situacijo – vse od bančnega poslovanja, do zavajajočega oglaševanja, proizvodov z napako ali nevarnih proizvodov – njihove pravice EU tukaj zato, da postanejo srečni, varni in zadovoljni potrošniki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.