Znani nominiranci za Grumovo nagrado

50. Teden slovenske drame, ki ga organizira Prešernovo gledališče Kranj in bi moral potekati konec marca 2020, bo zaradi izrednih razmer najverjetneje prestavljen na mesec junij. Kljub temu so sporočili imena letošnjih nominirancev za Grumovo nagrado. Nagrajenci bodo znani ob sklepu prireditve.

Kdo so nominiranci?

Žirija v sestavi Mateja Bogataja (predsednik), Srečka Fišerja in Amelie Kraigher je letos prebrala 41 prijavljenih tekstov in izmed njih izbrala 5 besedil, ki se bodo potegovala za nagrado Slavka Gruma. Najbolj so jih navdušili:

  • Iza Strehar z dramo Izkoristi in zavrzi me
  • Tjaša Mislej z dramo Naše skladišče 
  • Simona Semenič z dramo rabljena roba
  • Katarina Morano in Žiga Divjak z dramo Sedem dni
  • ter Simona Hamer z dramo Vse OK.

Lansko leto je nagrado, poimenovano po slovenskem dramatiku in pisatelju, prejel Nejc Gazvoda z dramo Tih vdih.

Prvič več nominiranih avtoric kot avtorjev

Grumova nagrada je bila prvič podeljena leta 1979, prva dramatičarka pa jo je prejela šele leta 2007: Dragica Potočnjak. Slovenske dramatičarke so tako na vidno mesto prišle precej pozno. Do danes je Grumovo nagrado sicer prejelo 19 avtorjev in le 4 avtorice.

Letos je prvič nominiranih kar 5 avtoric in le en avtor v soavtorstvu. Tako je prvič v zgodovini slovenske dramatike za Grumovo nagrado nominiranih več dramatičark kot dramatikov.

Doslej največkrat nagrajen Matjaž Zupančič

Doslej največkrat nagrajeni avtor je Matjaž Zupančič s kar 5 nagradami, sledijo mu Dušan Jovanovič, Drago Jančar in Ivo Svetina, ki so nagrado prejeli po štirikrat. Največkrat nagrajena ženska avtorica je Simona Semenič. Nagrado je prejela trikrat, nominirana pa je tudi letos.

Gledališče
Največkrat je bil nagrajen Matjaž Zupančič.

Grumova nagrada pa ni bila podeljena vsako leto – leta 1997 po mnenju žirije nobeno od prispelih besedil ni zadovoljevalo estetskih kriterijev – nekajkrat pa so jo podelili več avtorjem. Leta 1987, 2001 in 2009 so nagradili kar dve besedili, leta 2010 celo tri.

Letos več nagrad

V okviru Tedna slovenske drame, osrednjega festivala slovenskih dramskih besedil, se poleg Grumove nagrade podeljujejo še nagrada za najboljšega mladega dramatika, Šeligova nagrada za najboljšo predstavo in nagrada občinstva za najboljšo dramsko uprizoritev.

Letos se obeta več nagrad. Pridružile se bodo še tri: nagradi za najboljšo igralko in igralca ter posebna nagrada po izboru žirije.

Prejšnji članekVečina Slovencev ne pozna svojih potrošniških pravic
Naslednji članekUniverza v Ljubljani: fakultete zaprte vsaj do 13. aprila

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.