Vse, česar nisi vedel o nastanku piva

Pivo je ena izmed najbolj popularnih pijač na svetu, le malokdo pa ve, od kod izhaja in kje je nastala. Zgodba, stara kot človeštvo, ki se z njim prepleta bolj tesno, kot bi si mislil. Poleg izvornega mesta in splošne zgodovine pa obstaja na desetine ali celo stotine različnih vrst piva. Ker pa želimo svojim bralcem ponuditi več znanja o pivu, smo se odločili, da bomo vse to tudi predstavili. Seveda, na študentski način.

Kaj pivo sploh je?

Pivo je alkoholna pijača, ki se ustvarja z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev. Glavne sestavine so voda, slad, hmelj in kvas. Vsaka izmed sestavin ima svojo vlogo, ki pa se od kraja do kraja varjenja piva razlikujejo in dajejo drugačen okus, barvo, peno, stopnjo alkohola in še kaj. Pivo se pripravlja s fermentiranjem in varjenjem sladkorjev iz škroba, ki ga dobimo iz različnih žit. Najbolj pogosto se uporabljata ječmen in pšenica, nekoliko manj pa koruza, proso in riž.

Pivo velja za najstarejšo alkoholno pijačo in je tako spremenilo svoje lastnosti že ničkolikokrat. A kje se je vse začelo?

Ali si vedel?
Pivo je tretja najbolj uporabljena pijača na svetu. Pred njim sta le voda in čaj.

Od kod pivo sploh je?

Da bi lahko videli začetek piva, bi morali potovati kar dolgo nazaj v čas, a bi verjetno še zgrešili nekaj stoletij. Odvisno od načina proizvodnje in sestavin se izvor piva deli na več zgodovinskih poti. Pijača podobna pivu je bila varjena že pred sedem tisoč leti na Kitajskem in na področju današnjega Irana. Ker pa so se sestavine razlikovale, je težko najti pravi vir takega piva, kot ga poznamo zdaj. Zato se zgodovina piva nekoliko lažje razdeli po iznajdbi parnega stroja, hidrometra in termometra pri koncu 18. stoletja. Temu pa sta pripomogla še bolj poglobljena in natančna postopka fermentacije in pasterizacije.

Pivu se je podaljšala življenjska doba in izboljšala kakovost, spremenile so se tudi lastnosti samega piva. Vse do obeh svetovnih vojn so nastajale enormne pivovarne, ki so se hitro združevale in uničevale vso konkurenco. Pivo imenovano ležak je postalo paradni konj vseh pivovarn in dolga leta najbolj priljubljeno pivo. To je bilo, kot rečeno, do obdobja obeh vojn. Zaradi velike kriza pa je razvoj piva stagniral in dolgo ostal pri istem okusu, barvi, peni, vonju in drugih lastnostih. Ta piva so še dandanes glavni produkt vseh večjih pivovarn, kar pa ne pomeni, da niso kakovostna. Ob kakovosti je žal to pomenilo, da varjenje piva kot mojstrstvo ne napreduje. Vse do nastopa mikropivovarn.

Skrivnost iz gozda pivovarne VOUK
Skrivnost iz gozda pivovarne VOUK

Mikropivovarne rešujejo pivo

V zelo grobem smislu obstajata dve vrsti piva, ki se nato delita na mnogo podvrst. Piva vrste ALE in Lager nastajata s kvasovkami zgornjega oziroma spodnjega vrenja in se razlikujeta v več kot le nazivu. Vseeno pa je prav naziv in ime piva tisto, po čemer jih prepozna širša javnost. Prav tu pa nastopijo mikropivovarne, kraft pivovarne in butične pivovarne. Tako širši javnosti predstavljajo na stotine različnih piv z različnimi lastnosti in s tem širijo poznavanje piva in varjenja samega.

Tudi v Sloveniji se lahko pohvalimo z veliko mojstri varjenja piva, ki nam že več let ponujajo najbolj priljubljeno alkoholno pijačo. Slovensko pivo, ki ga zaznamuje vsak izmed mojstrov ustvarjanja piva.

VOUK pivovarna
VOUK pivovarna nudi vse tisto, kar od pivovarne pričakuješ

Pivovarna VOUK

Odličen primer tega je Pivovarna Vouk, ki ponuja eno izmed najbolj poznanih piv na svetu, Pale Ale. Njihova različica VOUK Pale Ale ima unikaten videz in citrusni okus. Kot pa se spodobi za butično pivovarno pa Vouk ponuja tudi druge vrste piva. Med njimi prav svetlo pivo Kojot in temno Vouk. Svež veter pivovarskega sveta in raznolikost okusov piva je točno tisto, kar od mikropivovarn želijo navdušenci piva.

V spletni trgovini epijače nudijo vso ponudbo piva, ki ti jo pripeljejo naravnost pred vhodna vrata.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDel prvega letala bratov Wright zdaj na Marsu
Naslednji članekSkozi Sueški prekop zopet stekel promet

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.