Del prvega letala bratov Wright zdaj na Marsu

Ko se je Nasin rover Perseverance februarja dotaknil Marsa, je s seboj nosil delček prvega letala bratov Wright.

Kos tkanine z letala, znanega kot Flyer, je pritrjen pod sončnimi paneli eksperimentalnega helikopterja, ta pa je pripet na spodnji strani roverja, po poročanju Nase. Helikopter, imenovan Ingenuity, je za zdaj pritrjen na rover, kmalu pa ga bodo, če bo vse v redu, na daljavo pilotirali nad površino Rdečega planeta.

Let bodo poizkusili nekje po 8. aprilu, so sporočili pri Nasi.

Rover mora najprej prepeljati Ingenuity na določeno vzletišče in pripraviti helikopter na vzlet. Helikopter mora zbrati dovolj sončne energije za napajanje svojih notranjih grelcev, ki preprečujejo zamrznitev instrumentov.

»Medtem ko bo Ingenuity poskusil prvi nadzorovani let na drugem planetu, je bil prvi nadzorovan let na Zemlji 17. decembra 1903,« ko sta brata Wright v Kill Devil Hills v Severni Karolini izstrelila svoje prvo letalo, so dejali v izjavi.

Prvi slovenski polet: Rusjan je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel na področju Malih Rojc v okolici Gorice 25. novembra 1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I, ki ga je zgradil skupaj s svojim bratom Josipom Rusjanom-Pepijem na Vipavskem. Po njem je poimenovano Letališče Edvarda Rusjana Maribor, poleg tega pa tudi goriški aeroklub. vir: Wiki

Brata sta uporabila nebeljeni muslin, bombaž, ki sta ga napela čez krila letala. Ingenuity nosi košček te tkanine, ovit v izolacijski trak in pritrjen na kabel v helikopterju. Zgodovinski park Carillon v Daytonu v zvezni državi Ohio je z levega krila letala zbral majhen košček blaga, velikosti poštne znamke in ga na prošnjo NASA podaril za to zgodovinsko misijo.

»Wilbur in Orville Wright bi bila vesela, če bi vedela, da bo majhen košček njihovega letala Wright Flyer I iz leta 1903, stroj, ki je začel vesoljsko dobo z nekaj sto metri leta, letel po Marsu,« sta povedala Amanda Wright Lane in Stephen Wright, pranečakinja in pranečak bratov Wright.

To ni prvi delček Wright Flyerja I, ki je potoval v vesolje. Po poročanju Nase je Apollo 11 med letom na Luno leta 1969 prav tako nesel košček bombaža kot tudi drobec lesa letala bratov Wright.

VIRLive science
Prejšnji članekAgni Boruta Kraševca postavlja zrcala naši družbi
Naslednji članekVse, česar nisi vedel o nastanku piva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.