Vse, kar moraš vedeti o električnih skirojih v Sloveniji

Električni skiroji v Sloveniji, kaj lahko in kaj ne smemo početi z njimi
Električni skiroji v Sloveniji, kaj lahko in kaj ne smemo početi z njimi Foto: ViewApart iz iStock

Električni skiroji po Sloveniji norijo že kar nekaj časa, njihova priljubljenost pa še vedno narašča. Ker predstavljajo odlično rešitev za zadnji kilometer, se zanimanje zanje ne bo nikoli prenehalo. Zeleni transport, ki ga lahko precej enostavno pospravimo v stanovanje in na delovno mesto, je postalo del naše dežele. Postalo je takšen del, da si je zaslužilo svoje mesto v zakonodaji, ki je hitro omejila njihovo visoko zmogljivost. Prav zaradi tega je nujno, da se zavedamo, kaj lahko in česa ne smemo početi z električnim skirojem. Da boš lahko v celoti užival v lepotah, ki jih prinaša vožnja z e-skiroji, smo pripravili natančen vodič po električnih skirojih v Sloveniji.

Pravila uporabe električnih skirojev v Sloveniji

Dopolnjeni Zakon o pravilih cestnega prometa je prinesel nekaj predpisov za vožnjo z električnim skirojem, ki veljajo že vse od leta 2021. Uradno je uporaba e-skirojev v prometu dovoljena, a ne brez omejitev in pravil. In katera so najbolj pomembna pravila za vožnjo?

V kateri prometni razred spadajo električni skiroji?

Električni skiroji so se uvrstili med lahka motorna vozila, kamor spadajo tudi invalidski vozički in vozila na motorni pogon, kjer konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro, niso širša od 80 centimetrov in zanje ni potrebna evropska homologacija.

Najvišja dovoljena hitrost vožnje z električnim skirojem je…

Najvišja dovoljena hitrost e-skirojev je 25 km/h. Zakon namreč prepoveduje uporabo lahkih motornih vozil, ki lahko presežejo to hitrost. V primeru, da boš to pozabil in divjal, te čaka kazen v višini 250 evrov.

Pomembno! Ker se je z e-skirojem kot lahkim motornim vozilom dovoljeno vključiti na mešane površine za pešce in kolesarje ter na območja za pešce, vendar mora voznik skiroja svojo hitrost prilagoditi hitrosti pešcev.

Ali se lahko z e-skirojem vozim po cesti?

Odgovor je DA, a ga je potrebno razdelati. Z električnim skirojem se lahko pelješ po desni strani vozišča, vendar le znotraj naselja, kjer je najvišja dovoljena hitrost do 50 km/h, in sicer tam, kjer ni kolesarjem namenjenih površin.

Starostna omejitev pri vožnji električnega skiroja

Osebam do 12. leta starosti ni dovoljena uporaba električnega skiroja, od dopolnjenega 12. leta pa se situacija spremeni:

  • do 12 let – uporaba ni dovoljena
  • 12 do 14 let – Uporaba e-skiroja je dovoljena, a le z opravljenim kolesarskim izpitom in kolesarsko izkaznico. Obvezna uporaba čelade
  • 14 do 18 let – Obvezna je uporaba čelade
  • Nad 18 let – Čelada je priporočljiva

Mora imeti električni skiro luči?

Električni skiroji morajo biti opremljeni s sprednjo belo lučjo, zadnjo pozicijsko lučjo ter zadnjim rdečim odsevnikom in bočnimi oranžnimi ali rumenimi odsevniki. To velja predvsem ob slabi vidljivosti in ponoči.

To na e-skiroju ni dovoljeno

Marsikdo pozabi, da uporaba slušalk in opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno in vidno zaznavanje ter obvladovanje vozila, ni dovoljena! Ker zaradi tega niso 100-odstotno osredotočeni na promet, jih lahko čaka tudi globa v višini 120 evrov.

motion blur picture of an unrecognizable person with an electric scooter on a city street
Foto: chris-mueller iz iStock

Zakaj izbrati električni skiro? 7 razlogov za izbiro električnega skiroja

Po naštevanju omejitev in pravil se je prijetno sprostiti ob prednostih, ki jih ponujajo električni skiroji.

1Okolju prijazen prevoz

Električni skiroji so brez emisij, zaradi česar so okolju prijazen način prevoza v primerjavi s tradicionalnimi vozili na bencinski pogon. Uporaba električnih skirojev pomaga zmanjšati onesnaženost zraka in se tako boriti proti podnebnim spremembam.

2Stroškovno učinkovit prevoz

Električni skiroji so na splošno stroškovno učinkovitejši za uporabo kot avtomobili ali motorna kolesa. Zahtevajo manj vzdrževanja, stroški električne energije za njihovo delovanje pa so nižji od bencina.

3Priročnost je glavni adut električnih skirojev

E-skiroji so kompaktni in enostavni za upravljanje, zaradi česar so idealni za mestno vožnjo. Enostavno lahko navigirajo skozi promet in se prilegajo tesnim parkirnim prostorom ter prihranijo čas in stres. Idealni za tisti znani »zadnji kilometer«.

4Nizki obratovalni stroški

Stroški vzdrževanja električnih skuterjev so običajno nižji, ker imajo manj gibljivih delov v primerjavi z vozili z motorjem z notranjim zgorevanjem. Ne bo ti treba skrbeti za menjavo olja ali zapletena popravila motorja.

5Tiho delovanje, ki ne moti

So tišji od vozil na plin, kar zmanjšuje hrup v mestnih območjih. To je še posebej pomembno za ohranjanje mirnega in prijetnega urbanega okolja.

6Bencin ni potreben

Ne bo ti treba obiskovati bencinskih črpalk ali se ukvarjati s težavami pri shranjevanju bencina. Preprosto priključi skiro, da ga napolnite, kar lahko storiš doma ali pa na polnilnih postajah.

7Doseg in učinkovitost

Številni sodobni električni skiroji imajo zadosten doseg za vsakodnevno vožnjo. Napredek v tehnologiji baterij pa je povečal doseg in učinkovitost električnih skirojev, zaradi česar so praktični tudi za daljša potovanja.

Pravi električni skiro je le klik stran

Prav nič ne bi bilo popolno, če ti na koncu ne bi ponudili rešitve za najboljši električni skiro. Tu nam je pomagal Big Bang, ki se lahko pohvali s širokim naborom električnih skirojev, ki bodo zadostili vsem potrebam. Z električnim skirojem boš v koraku s časom ali bolje rečeno v vožnji s časom. Prednosti izbire so jasne, kakovosti pa najdeš na spletni strani Big Bang in v njihovih poslovalnicah širom Slovenije.

logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekV kozarec je padla muha: Je pijačo varno spiti? Jo je bolje zliti stran in pomiti kozarec?
Naslednji članekČudovit trik za lažje učenje in boljšo kakovost dela
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.