V kozarec je padla muha: Je pijačo varno spiti? Jo je bolje zliti stran in pomiti kozarec?

Pitje vina, če je v njem vinska mušica
Pitje vina, če je v njem vinska mušica Foto: Joy Harriman iz iStock

Na lep sončen dan v dobri družbi uživaš v kozarcu najljubšega vina. Ko želiš srkniti dodaten požirek, v njem opaziš muho. Glede na to, kje vse se muhe rade zadržujejo, se odločiš zavreči vino v kozarcu. Upravičeno? Spodaj si preberi, kaj o problemu vinske mušice v kozarčku vina pravi znanost.

Vinska mušica ne pije vina, prenaša pa vrsto nevarnih bakterij

Kljub imenu se vinske mušice (vrste iz rodu Drasophila) hranijo z gnijočo hrano. Zato jih najdemo v smetnjakih, kompostnikih in drugod, kjer lahko pridejo do hrane. Gnijoča hrana pa je polna bakterij, ki jih muhe s seboj prenesejo, kamorkoli pristanejo. Med drugim so to  E. coli, Listeria, Shigella, in Salmonela, ki celo pri zdravih ljudeh lahko povzročijo resno okužbo. Če vinska mušica s seboj lahko prinese cel nabor škodljivih mikrobov, je zavržena pijača edina logična izbira, kajne?

Tropical Fruit Fly Drosophila Diptera Parasite Insect Pest on Vegetable Macro
Foto: nechaev-kon iz iStock

Spojine v vinu sestavljajo unikatno okolje

Znanost pravi drugače. Vino, v katerega je padla vinska mušica, je lahko povsem zdravo in neškodljivo. Vino namreč vsebuje med 8 in 14 odstotki etanola ter ima kisel pH, nekje med 4 in 5. Povsem znano dejstvo je, da je alkohol zavira mikrobe. To je tudi razlog, da vino lahko hranimo tako dolgo, ne da bi se pri tem pokvarilo. Poleg tega je več laboratorijskih raziskav pokazalo, da kombinirani učinki alkohola v vinu in organskih kislin (na primer jabolčne kisline), lahko preprečijo rast bakterij E. coli in Salmonele.

Število in učinkovitost bakterij sta odločilna dejavnika

Ali bodo mikrobi dejansko povzročili okužbo pri posamezniku, je odvisno od njihovega števila in učinkovitosti. Če je bilo vino, v katerem se je znašla muha, ohlajeno, to za metabolizem številnih bakterij predstavlja dodaten šok in jim prepreči rast. Vse vrste vina (rdeče in belo, hladno ali sobne temperature) imajo že naravno prisoten antibakterijski učinek. To pomeni, da bodo mikrobi najverjetneje poškodovani in s tem manj učinkoviti pri razvoju okužbe.

wines, glasses, wine glasses
Foto: PhotoMIX-Company iz Pixabay

Obrambni sistem telesa je neprizanesljiv

Mikrobe, ki so preživeli padec v neprijazno okolje vina, nato napade še obrambni sistem tvojega telesa. V želodcu jih pričaka zelo kisla tekočina. Ta poškoduje njihovo DNK ali jih celo ubije. Soočeni so tudi s prebavnimi encimi in obrambo imunskega sistema, ujamejo pa se lahko tudi v sluz. Zato mikrobi, ki jih je v kozarec vina zanesla muha, skoraj zagotovo ne bodo povzročili okužbe.

Če nimaš fobije, je torej najelegantnejša rešitev zgoraj opisanega scenarija, da mirno odstraniš muho in brez strahu spiješ vino (če želiš dodatne beljakovine, lahko poješ tudi mušico 😊). Tudi okus vina bo pri tem ostal povsem enak.

VIRscience alert
Prejšnji članek5 novosti, ki jih prinaša iPhone 15!
Naslednji članekVse, kar moraš vedeti o električnih skirojih v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.