Zakaj delati v coworking prostoru?

Coworking hub
Foto: Mladi podjetnik

Sploh vemo, kaj pomeni oziroma kaj je “coworking”? Gre za povsem nov način dela, ki se ga poslužuje čedalje več podjetij, saj jim omogoča kakovostno delo ob nizkih stroških delovnih mest in opreme ter možnost direktnega sklepanja novih poznanstev in sodelovanj.

Kaj sploh je “coworking” prostor?

Še vedno ni jasno? Najbolj preprosto povedano, gre za poslovne prostore, ki si jih deli več najemnikov (podjetnikov ali podjetij). Vsakemu pripada delovno mesto, ki v mu v osnovi pripadata pisalna miza in stol, velikokrat pa je zraven tudi pisarniški predalnik, omarica ali kakšen drug prostor za shranjevanje dokumentov in opreme. Največja prednost takšnih coworking prostorov pa je dobra opremljenost in širina ponudbe. Velikokrat najdemo tudi (v souporabi z ostalimi najemniki) manjšo kuhinjo z opremo, skupne prostore, sejne in konferenčne sobe. Vse to za dobrih sto evrov na mesec. Ni slabo kajne?

Moderni coworking prostor
Foto: Mladi podjetnik

Za koga je primeren coworking prostor in kaj lahko pričakujemo?

Coworking delovna mesta so primerna za študente, samostojne podjetnike, majhna podjetja ali pa tista, ki se širijo na nove lokacije in vse tiste, ki potrebujejo lastno pisarno za svoje potrebe.

Razlogov, zakaj bi potrebovali profesionalno delovno mesto je ogromo. V prvi vrsti je to delovni prostor, ki nam takoj da občutek, da se moramo skoncentrirati na naše naloge in se posvetiti delu. Delovno vzdušje zagotavlja tudi nizek nivo hrupa in skupno motivacijo vseh prisotnih na coworkingu. Prav nam pride tudi prostor za shranjevanje dokumentov, da le-teh ne zgubimo doma ali kje drugje. Tako vedno vemo kje poiskati zadeve v zvezi s poslom, študijem ali domačimi projekti.

Velikokrat nam coworking prostori nudijo tudi pisarniško opremo, torej uporabo osnovnih sredstev kot so pisarniški material, tiskalnik, spenjači in drugo. To je super novica za vse, ki takšnih potrebščin nimajo in si jih iz kateregakoli razloga ne morejo privoščiti ali jih pa samo ne potrebujejo dovolj pogosto.

Nenazadnje pa so tukaj poznanstva, ki jih sklenemo z drugimi najemniki. Dijaki in študentje lahko tako spoznajo širino podjetništva in dobijo idejo za lasten posel, pravi podjetniki pa spoznajo nove načine dela, organizacije in možnosti v poslu. Velikokrat coworking prostori pripravljajo tudi dogodke v zvezi s podjetništvom ali pa razna izobraževanja o poslovnem pravu, financah in drugih zimzelenih tematikah, ki so prisotne v vsakem poslu.

Delo v coworking prostorih
Foto: Mladi podjetnik

 

Kaj pa lokacija?

Nemajhno vlogo igra tudi sama lokacija coworking prostorov. Po večini se ti nahajajo na strateških lokacijah iz vidika dostopnosti, logističnih povezav in dodatne ponudbe okoliških podjetij. To pomeni, da lahko pričakujemo da bo naša pisarna blizu mestnega središča, blizu mestne obvoznice ali pa glavne železniške postaje. V vsakem primeru je zelo priročna možnost brezplačne uporabe parkirišča – tako bomo našim strankam, ki prihajajo na sestanek vedno lahko zagotovili prostor za avtomobil. Cenili bomo tudi bližino restavracije kamor lahko odidemo na malico ali poslovno kosilo, lokal za jutranjo kavo ali kratko pavzo in pa seveda prostor za sprehod, ki ga danes ceni čedalje več podjetnikov. Od vsega naštetega pa je gotovo najbolj privlačna cena takšnega najema. Na ceno vpliva več faktorjev, od same urejenosti prostorov in opreme, ki je na voljo za uporabo, do lokacije, možnosti parkirišča in bližine dodatnih zunanjih storitev.

Zunanjost coworking prostora S HUB
Foto: Mladi podjetnik

Cenovno lahko pričakujete naslednje …

Večinoma se cene gibljejo od 50 € navzgor, v prvi vrsti pa je cena odvisna od lokacije. Coworking prostori, ki se nahajajo na obrobnih lokacijah večjih mest ali pa v središču manjših in srednjih mest so večinoma v rangu pod 100 € – končni znesek je nato odvisen od same ponudbe v prostorih. V Ljubljani je situacija precej drugačna. Cene se začenjajo pri okrog 100 € za mesečni najem enega delovnega mesta in dvigujejo tudi do tisoč evrov mesečno! V vsakem primeru pa je to bistveno ceneje kot najem zasebnih poslovnih prostorov na podobnih ali slabših lokacijah, kjer navadno nimamo vključenih vseh aparatov, pisarniške opreme in celo pohištva. Najem delovnega mesta v coworkingu se vsaj po našem mnenju splača mnogim posameznikom.

Nekaj o avtorju in osebnih izkušnjah

Za konec bi rad bralcem povedal nekaj o viru tega članka – gre namreč za naše lastne izkušnje z najemom coworking prostora, posledične rasti podjetja, raziskave trga in danes do ustanovitve lastnih coworking prostorov S HUB, s katerimi želimo pomagati nam podobnim do lastnega uspeha. Sami verjamemo, da so lokacija, možnost brezplačnega parkiranja in dodatne storitve ključnega pomena za vsakega podjetnika. Manj delovnih mest pomeni tudi večjo povezanost najemnikov, boljšo skupno skrb za prostor in večjo zasebnost, saj se po prostorih giba manj ljudi. S tem je večja tudi varnost, saj imajo dostop do prostorov zgolj osebe, ki jih poznamo. Poleg tega pa je cena primerna vsakomur in zato si drznemo trditi, da imamo eno od najboljših ponudb najema v Ljubljani. Več o coworking prostorih S HUB si lahko preberete tukaj.

Ne glede na vašo izbiro coworking prostorov, smo prepričani, da ne boste razočarani. Vsekakor je najem coworking delovnega mesta možnost, ki bi jo moral preveriti vsak.

info@inzenir.si | Spletna stran

inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.

Prejšnji članekDobrodelni kilometri za pomoč otrokom iz socialno ogroženih družin
Naslednji članekPostojna teče dobrodelno že osmo leto zapored
info@inzenir.si | Spletna stran

inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.