10 najdaljših kač, ki so kadarkoli obstajale

specie Python molurus
Foto: Utopia_88 iz iStock

Kače spadajo med najbolj nepriljubljene živali v živalskem kraljestvu. Ker so načeloma strupene živali, ki lahko brez težav ubijejo tudi človeka, se jih bojimo. V Sloveniji živi 12 vrst kač, od tega so zgolj tri strupene. Vendar ta članek ni namenjen strupenjačam, ampak velikim kačam, ki načeloma niso strupene. Le te svoj plen namreč nadvladajo z davljenjem.

Najdaljša kača na svetu? Kače so vseh vrst in velikosti

Kače spadajo v družino plazilcev in imajo okroglo telo brez nog. Kačam njihovo telo omogoča celo pospeševanje s hitrostjo bojnega letala. Pokrite so z luskami in se ob rasti telesa tudi levijo – dobesedno zamenjajo kožo. Ob tem je pomembno, da so v bližini vode, saj tako lažje izvedejo levitev. Predvsem pa je pomembno, da uspejo leviti tudi kožo iz oči, saj lahko drugače oslepijo. Kače nimajo vek, zato ne morejo mežikati, tako so njihove oči odprte tudi ko spijo. Svet zaznavajo tudi s pomočjo zaznavanja toplote.

Velike plazilce, ki jih bomo omenili, najdemo po vsem svetu, vključno z jugovzhodno Azijo, Južno Ameriko in ZDA. Vrste, ki jih bomo omenili, pa se ne plazijo več nujno po tem planetu, lahko gre tudi za izumrle plazilce, kar nekoliko otežuje meritev njihove dejanske velikosti. Vendar pa le to njihove neverjetne velikosti nikakor ne izniči.

10. Srednjeafriški skalni piton

A shallow focus portrait of Central African rock python head with blur background
Foto: Wirestock iz iStock

Prvi predstavnik velikih plazilcev v dolžino meri do 5 metrov. Je najdaljša afriška kača, ki živi v podsaharski Afriki. Živi v savanah, gozdovih in puščavah. Pogoltnejo lahko velik plen, ki vključuje tudi antilope in krokodile.

9. Kraljeva kobra

King cobra, Ophiophagus hannah is a venomous snake species of elapids endemic to jungles in Southern and Southeast Asia, goa India

Gre za eno najbolj strupenih in hkrati največjih kač. Zraste lahko do 5 in pol metrov, njen strup pa lahko ubije slona. Kraljeve kobre izvirajo iz Azije. Največja izmerjena strupenjača je bila dolga 5,7 metra, živela pa je v živalskem vrtu v Londonu. Kačo so ubili v začetku druge svetovne vojne, da bi preprečili njen potencialni pobeg v primeru bombardiranja živalskega vrta.

Kraljeva kobra je posebna, saj strupenjače redko dosežejo megalomanske velikosti. Velja za največjo strupenjačo na Zemlji.

8. Burmanski piton

Burmese python snake, non-venomous snake

Burmanski pitoni so doma v jugovzhodni Aziji in začnejo življenje na drevesih, vendar jih v odrasli dobi njihova velikost prisili k življenju na tleh. Največji Burmanski piton je dosegel velikost 5,74 metra, njegovo ime pa je bilo Baby. V naravi lovijo tudi aligatorje. Največji burmanski piton, ki so ga kdaj našli na Floridi – kjer je invazivna vrsta – je bil ujet leta 2022. Tehtal je 97,5 kg in bil dolg 5,4 m.

7. Kubanska boa

snake, boa, cuban boa
Foto: ambquinn iz Pixabay

Je znana po svojih mavričnih luskah in je endemična na Kubi. Tehta lahko več kot 30 kg in dosegajo velikosti do 6 metrov. Večino časa preživi zvita na drevesih, kjer išče kuščarje in glodavce, ki sestavljajo glavni del njene prehrane.

Kubanske boe izstopajo tudi zaradi svojih edinstvenih metod lova: so edine znane kače, ki lovijo v skupinah. Leta 2017 so raziskovalci opisali primer, ko so se te živali strateško združile, da bi oblikovale pregrado na ustju jame v kubanskem nacionalnem parku in blokirale pot leta netopirjem, ki so se skrivali v jami. To je kačam omogočilo, da so skočile in pograbile netopirje iz zraka.

6. Indijski piton

Selected focus for Python Reticulatus

Je kača, ki je navdihnila kačo Kajo v Knjigi o džungli. Te kače lahko zrastejo do 6,4 metra in tehtajo skoraj 100 kg. Izvirajo iz gozdov Indije, Pakistana, Šrilanke in Nepala, so bližnji sorodniki burmanskih pitonov. Njihovi obrazi vsebujejo posebne strukture, imenovane »toplotne jamice«, opremljene z občutljivo membrano, ki lahko zazna infrardeče sevanje, ki izvira iz telesa živali, ki so lahko oddaljene do 1 m. Ker lovijo predvsem ponoči, je to dobrodošla prilagoditev.

5. Mrežasti piton

The reticulated python (Malayopython reticulatus) is a python species native to South and Southeast Asia. This picture has been takin in studio with a captive bred animal.

Izvira iz Južne Azije. Svoje ime je dobil po vzorcu diamantnih oblik in je danes splošno priznan kot najdaljša kača na Zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi bil opažen piton v velikosti 10 metrov, vendar je to težko preveriti. Po podatkih Naravoslovnega muzeja Združenega kraljestva mrežasti pitoni redno dosežejo več kot 6,25 m. Najdaljši mrežasti piton v ujetništvu je po Guinnessovi knjigi rekordov meril 7,7 m.

Njegova velikost, se je občasno izkazala za usodno za ljudi. V enem usodnem incidentu leta 2018 so žensko v Indoneziji odkrili, popolnoma oblečeno, v trebuhu napihnjenega pitona. Na spletu pa kroži tudi nekaj posnetkov reševanja ljudi iz objema teh velikanov. Vendar so ta bitja lahko tudi nežna. Po podatkih živalskega vrta v San Diegu, tako kot druge vrste pitonov, samice nežno obkrožajo svoja jajčeca in ritmično krčijo svoje mišice, da ustvarijo toploto, ki se prenese na potomce, kar poveča njihove možnosti za preživetje.

4. Zelena anakonda

Green Anaconda, eunectes murinus, Los Lianos in Venezuela

Lahko zraste do velikosti tudi več kot 9 metrov. Ker so večkrat našli tako velike prostoživeče živali, so na tem seznamu nižje kot mrežasti pitoni. Živijo v močvirjih in potokih v Amazoniji. Tehtajo do 250 kg. Zajetne kače uporabljajo svoje ogromno telo za stiskanje svojega plena kapibar, kajmanov in jelenov. Čista mišična masa njihovih teles, ovitih okoli plena, v bistvu povzroči srčni napad, v nasprotju s splošnim prepričanjem, da svoj plen zadušijo. To imobilizira plen da si lahko te velike kače vzamejo čas, da celega pogoltnejo – običajno z glavo naprej.

Uradnega zapisa o največji zeleni anakondi ni, vendar so leta 2016 gradbeni delavci v Braziliji naleteli na kačo, ki naj bi bila dolga 10 m in težka 399 kg.

3. Giantophis garstini

Fossil snake from the eocene period found in the Green River Formation in Wyoming
Foto: williamhc iz iStock

Medtem ko lahko sodobne kače dosežejo neverjetne velikosti, prazgodovinske kače premagajo večino teh današnjih rekordov. Gigantophis garstini, na primer, je bila ogromna zver, ki se je plazila okoli pred približno 40 milijoni let. Po nekaterih ocenah je merila med 7 in 10 metri. Ta konstriktor, ki so ga odkrili v Egiptu leta 1901, je bil sposoben zviti svoje ogromno telo okoli plena v velikosti tapirja.

2. Palaeophis colossaeus

Banded sea krait, colubrine sea krait or yellow-lipped sea krait (Laticauda colubrina) swimming towards the photographer in Turtle Haven, Gili Meno, Indonesia

Je živela v morju, ki je nekoč ležalo nad deli severne Afrike pred 100 milijoni. Okostje so odkrili v Sahari, na podlagi vzorcev pa so raziskovalci izračunali, da je bila kača velika 12 m. Zaradi tega je najdaljša morska kača, kar so jih kdaj našli – in ena najdaljših znanih kač. Glava kače ni bila nikoli odkrita, toda na podlagi njenega okostja so raziskovalci ugotovili, da bi bila usta tega velikanskega bitja dovolj velika, da bi cele pojedla majhne kite.

1. Titanoboa cerrejonensis

Computer generated 3D illustration with man and Titanoboa. Titanoboa is an extinct genus of snakes.
Foto: MR1805 iz iStock

To je največja kača, ki je kdaj lezla po Zemlji. Primerjamo jo lahko z velikostjo T-rexa. Živela je na območju Južne Amerike, rada je imela vlažne gozdove in reke. Njeno telo je imelo 250 vretenc, njena dolžina pa je bila 13 m. Tehtala naj bi kar 1, 25 tone. Njene fosilizirane ostanke so odkrili v začetku leta 2000, vklesane v skale formacije Cerrejón, geološke pokrajine v Kolumbiji. Od takrat njena rekordna teža in dolžina ostajata neprekosljivi – vendar se morda še vedno kje skrivajo drugi titani.

Prejšnji članekKako zavreči manj hrane?
Naslednji članekTudi letos se bo odvila tradicionalna maturantska parada

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.