Kako zavreči manj hrane?

Composting Food remains in the Bucket. Organic vegetable scraps for composting
Foto: Biserka Stojanovic iz iStock

Za veliko ljudi po svetu je zavržena hrana postala navada: kupujemo več hrane kot jo potrebujemo, pustimo, da se sadje in zelenjava doma pokvarita ali jemljemo večje porcije, kot jih lahko pojemo.

Zakaj je zavržena hrana velik problem?

Te navade dodatno obremenjujejo naše naravne vire in škodujejo našemu okolju. Ko zavržemo hrano, s tem zapravimo delo, trud, naložbe in dragocene vire kot so voda, semena in krma, ki se porabijo za njeno proizvodnjo. Da ne omenjamo virov, ki se porabijo za njen transport in predelavo. Zapravljanje hrane torej povečuje emisije toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam.

Zavržena hrana je velik problem. Po svetu se vsak dan izgubi ali zavrže na tone užitne hrane. Samo med žetvijo in maloprodajo se izgubi približno 14% vse hrane, proizvedene na svetu. Ogromne količine hrane pa se zavržejo tudi v maloprodaji ali na ravni potrošnikov.

Discarded and spoiled food on a rubbish heap
Foto: Astrid860 iz iStock

Del hrane, ki se izgubi od žetve do maloprodaje se imenuje izguba hrane (angl. food loss). Del, ki se zavrže na ravni potrošnika ali maloprodaje pa se imenuje živilski odpadek (angl. food waste). To razlikovanje uporabljamo, da bi odpravili temeljne vzroke te težave. Težave, ki jo lahko pomagamo odpraviti vsi, od kmetov in proizvajalcev do strank in lastnikov trgovin.

Zmanjšanj izgube hrane je bistvenega pomena v svetu, kjer je na milijone ljudi vsak dan lačnih. Ko zmanjšamo količino odpadkov, spoštujemo, da hrana ni samoumevna za vse.

Nekaj nasvetov za manj zavržene hrane

Na nas je, da spremenimo svoje navade in tako poskrbimo, da bomo zavrgli čim manj hrane.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj idej, s katerimi lahko poskrbiš, da v prihodnosti zmanjšaš količino hrane, ki se znajde v smeteh.

Jej bolj zdravo in trajnostno

Okolje nam narekuje hiter tempo življenja in priprava hranljivih obrokov je lahko pravi izziv. Ni pa nujno, da so zdravi obroki tudi zapleteni. Internet je poln hitrih in zdravih receptov, ki jih lahko poskusiš že pri svojem naslednjem obroku.

Kupuj samo tisto, kar potrebuješ

Načrtuj svoje obroke. Naredi nakupovalni seznam, ter se ga v trgovini drži. Izogibaj se impulzivnim nakupom. Tako boš zavrgel manj hrane in hkrati prihranil nekaj denarja.

Woman with notebook in grocery store, closeup. Shopping list on paper
Foto: sergiophoto84 iz iStock

Izberi grdo sadje in zelenjavo

Pravijo, da naj knjige ne sodimo po platnicah, in prav tako ne smemo sadja in zelenjave soditi po lupini in obliki. Pogosto sadje in zelenjavo, ki je obtolčeno ali nenavadnih oblik zavržemo. A brez skrbi – enakega okusa so, kot kosi ki so po videzu »popolni«. (Pre)zrelo sadje lahko tako uporabiš za smutije, sokove in sladice.

Ugly vegetables, side view, close-up. Concept - Food organic waste reduction. Using in cooking imperfect products.
Foto: ALEKSEI BEZRUKOV iz iStock

Pametno shranjuj hrano

Izdelke s krajšim rokom uporabe postavi v ospredje hladilnika ali omare, da jih porabiš prej. Uporabljaj nepredušne posode, da hrano ohraniš svežo čim dlje časa.

Ne zavrzi ostankov

Če ne poješ vsega, kar pripraviš lahko ostanke zamrzneš ali pa jih uporabiš kot sestavino v drugem obroku.

Frozen food in the freezer. Frozen vegetables, soup, ready meals in the freezer
Foto: Qwart iz iStock

Podpiraj lokalne proizvajalce hrane

Z nakupom lokalnih pridelkov podpiraš družinske kmete in mala podjetja v skupnosti. Prav tako pomagaš v boju proti onesnaževanju z zmanjšanjem razdalje, ki jo hrana prepotuje od pridelovalca do potrošnika.

From above of cheerful diverse harvesters with fruits and vegetables in containers looking at camera on farmland
Foto: Gabriel Trujillo iz iStock

Uporabi manj vode

Brez vode ne moremo pridelati hrane. Čeprav je pomembno, da kmetje porabijo manj vode za pridelavo hrane, zmanjševanje živilskih odpadkov prihrani tudi vse vire, ki so bili porabljeni za njeno proizvodnjo. Porabo vode lahko zmanjšaš tudi na druge načine: zapiraj vodo med umivanjem zob, popravi cevi, ki puščajo, rože zalivaj z deževnico…

Jej več stročnic in zelenjave

Vsaj enkrat na teden poskusi jesti obrok na osnovi stročnic ali »starodavnih« žit, kot je npr. kvinoja.

Deli hrano

Hrano, ki bi jo sicer zavrgel doniraj društvom, ki jo sprejemajo. Zagotovo pa bodo tvoji prijatelji veseli, či jih povabiš na kosilo, ko (spet) skuhaš preveliko količino riža.

Food Catering Cuisine Culinary Gourmet Party Cheers Concept friendship and dinner together. mobile phones on the table, pattern and background colorful image with people eating and taking food during an event
Foto: simonapilolla iz iStock

Katerega od »trikov« pa boš ti uporabil, da boš pripomogel k temu, da zavržemo manj hrane?

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRfao.org
Prejšnji članekKoliko znaša javni dolg Slovenije?
Naslednji članek10 najdaljših kač, ki so kadarkoli obstajale
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.