Koliko znaša javni dolg Slovenije?

The Euro Currency Banknotes In A Currency Counting Machine.
Foto: idil toffolo iz iStock

Javni dolg Slovenije, ki ga sestavljajo dolgovi države, lokalnih skupnosti in javnih podjetij, narašča in je eden izmed ključnih ekonomskih kazalcev države. V tem prispevku bomo preverili, koliko znaša javni dolg Slovenije in kakšne posledice ima za državljane ter gospodarstvo.

Slovenija je na boljšem kot druge evropske države

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bil javni dolg Slovenije na koncu leta 2021 38.879 milijonov evrov (beri 38 tisoč itd.) oziroma 74,5 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Podatki za leto 2022 kažejo, da se je dolg Slovenije povečal na 41.244 milijonov evrov, vendar se je znesek glede na odstotek BDP zmanjšal na 69,9 odstotkov.

Po podatkih iz leta 2021 se Slovenija lahko pohvali s tem, da je v primerjavi z drugimi državami v Evropski uniji v relativno ugodnem položaju glede javnega dolga, saj je podpovprečna, piše 24ur.com.

Konec leta 2020 in v tretjem četrtletju 2021 so bile države EU povprečno zadolžene za 90,1 odstotka BDP, močno je dvigala povprečje Grčija, katere javni dolg je takrat znašal več kot 200 odstotkov BDP.

Slovenija se je z 79,6 odstotka javnega dolga v deležu BDP v tretjem četrtletju leta 2021 uvrščala na 11. mesto med državami EU.

European Union flag on wavy fabric.
Slovenija na boljšem kot druge evropske države.
Foto: Leonidas Santana iz iStock

Posledice javnega dolga za državljane in gospodarstvo

Najprej lahko omenimo, da večji javni dolg pomeni višje obrestne stroške za državo, kar lahko vpliva na znižanje proračunskih sredstev za druge sektorje, kot so na primer zdravstvo, izobraževanje ali socialna varnost. Poleg tega pa lahko povečanje javnega dolga vpliva tudi na povečanje inflacije in posledično na zmanjšanje kupne moči državljanov.

»Edini način, da gospodarstvo držimo v dobri kondiciji je, da še naprej investiramo. Vse investicije so dolgoročne in danes postavljamo temelje za naslednje generacije,« je v lanskem letu stranka Nova Slovenija na Twitterju citirala svojega prvaka, Mateja Tonina.

Prejšnji članekEd Sheeran: Subtract – ko se zvezdnik vrne k viru navdiha
Naslednji članekKako zavreči manj hrane?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.