Ed Sheeran: Subtract – ko se zvezdnik vrne k viru navdiha

Ed Sheeran in album Subtract
Ed Sheeran in album Subtract Foto: on edsheeran

Ed Sheeran je 5. maja 2023 uradno izdal svoj peti studijski album Subtract (-), s katerim zaključuje svojo matematično obdobje, ki je trajalo od leta 2011. Album je dan pred izidom na pretočniku Disney+ pospremila tudi dokumentarna mini serija The Sum of It All, ki prikazuje nastajanje albuma in življenjske preizkušnje glasbenika.

Ed Sheeran in peti matematični album

Enega najbolj priljubljenih in prepoznavnih glasbenikov zadnjih let bi lahko brez težav uvrstili med večje število glasbene zvrsti – njegove pesmi, ne povsem njega. Sam se je vedno imel za kantavtorja (singer-songwriter), saj se je pri pisanju tekstov le redkokdaj kdo znašel poleg njega. Drugače je bilo pri melodiji, kar je bilo očitno predvsem pri zadnjih treh albumih (Divide, Equals in No.6 Collaborations), ki so šli stran od njegovih osnov. Za Sutract bi lahko rekli, da je Ed Sheeran kot s(m)o ga poznali oboževalci njegovih prvih dni, tik pred svetovno slavo.

Plus, Multiply, Divide, Equals in Subtract sestavljajo njegovo »matematiko«, ki jo je leta 2019 prekinil le No.6 Collaborations Project – nekakšno nadaljevanje njegovega EP No.5 Collaborations Project, a na višjem, mnogo višjem, nivoju. Četudi je bil to album z največ eksperimentiranja, mešanja žanrov in preizkušanja potrpežljivosti oboževalcev njegovih mirnih pesmi, je bil to album zanj. Sodeloval je z mnogimi glasbeniki, kot so Eminem, Khalid, Justin bieber in drugi, a odzivi niso bili najboljši. Bil je generičen album brez duše, ki je nekaj pomenil le samemu avtorju. Tudi to veliko pomeni, a kariero je zgradil na pesmih, ki zadanejo v srce in dušo poslušalca. Leta 2021 je sledil album Equals, ki je bil na prvi pogled vrnitev k stilu njegovih prvih treh albumov, a je zdaj jasno, da je šlo za album, ki je pospremil velike spremembe v njegovem življenju. Ni se popolnoma znašel in album je prodajno uspel »zgolj« zaradi imena Ed Sheeran.

Ed Sheeran in Aaron Dessner, kombinacija uspeha

In smo pri Subtractu oziroma minusu, če ga poslovenimo do mere grenkega okusa. Pri albumu mu je pomagal Aaron Dessner, ki je sodeloval z bendom Bon Iver in Taylor Swift pri njenem albumu Folklore. Verjetno bo največ vzporednic povlečenih prav s Folklore Sheeranove prijateljice, a jih je mogoče prav toliko potegniti z njegovim prvim albumom. Subtract je na dober dan vrnitev Eda Sheerana k njegovim glasbenim koreninam oziroma pesmim z albuma Plus, ki so ga proslavile. Album se zdi oseben, a ne na enak način kot je bil zanj oseben Equals. Oseben je zaradi tematik, ki jih približa tudi poslušalcu, a je njegov čustveni vložek še vedno dovolj jasen, da se vse skupaj ne zdi kot nekaj, kar je zložil skupaj brez premisleka.

Ed Sheeran navdušil z novim albumom Subtract
Ed Sheeran navdušil z novim albumom Subtract Foto: on edsheeran

Subtract je album za Eda Sheerana, kar pove največ

V ospredju je njegovo tekstopisje, ki je po dolgem času spet na višjem nivoju, predvsem kar se tiče globine besed in njihovega pomena. Subtract bo najbolj zadovoljil tiste oboževalce, ki so jim bile vedno bolj pri srcu njegove počasnejše pesmi, ki so daleč od popa. Lahko da bo na svojo stran pridobil tudi tiste oboževalce, ki njegovih starih pesmi ne poznajo ali pa bolj prisegajo na njegovo pop stran. Zanje srečo prinaša tudi dejstvo, da nekaj pesmi v določenih segmentih preskoči k pop zvrsti, a se še vedno držijo varnosti kantavtorske zvrsti, ki jo prinaša Sheeran. Če je bila na preteklem albumu le Visiting Hours taka pesem, ki je želela igrati na nitke življenja, je tukaj nekoliko drugače predvsem zaradi celotne strukture albuma. In ko se umirjenega pripovedovanja ali bolje rečeno izpovedovanja držita Life Goes On in No Strings, da to možnost pesmima Vega in End of Youth, da izstopita ven iz okvirjev, a še vedno znotraj čustev albuma. Večina albuma tiči globoko v srcu njegovih težav, saj se Eyes Closed ukvarja s smrtjo njegovega najboljšega prijatelja, Sycamore pa s čakanjem na diagnozo njegove žene Cherry. Salt Water pogosto spomni na Supermarket Flowers iz albuma Divide, zaključujoči The Hills Of Aberfeldy pa je za razliko od Galway Girl močno umirjen, izboljšan in pristen irski napev tega albuma.  Veliko pozornosti je v besedilih namenjene duševnemu zdravju, obstoju prijateljstva in izgubi oziroma strahu pred izgubo, kar jasno izkazuje Salt Water. Mesto balade pa jasno zapomni Colourblind, ki resda ne doseže ravni Perfect ali Dive, a je to vredno odpustiti. Za ljubitelje njegove pesmi Sandman, ki jo je napisal za hčerko, je tu Dusty, ki jo je napisal o njej. Tako so poleg besedil tudi melodije veliko bolj atmosferične kot na preteklih albumih, kar izbiro Dessnerja zbriše vseh dvomov, ki so morda nastali pred izidom albuma.

Ed Sheeran je album Subtract pospremil tudi z videospoti pesmi
Ed Sheeran je album Subtract pospremil tudi z videospoti pesmi Foto: on edsheeran

Subtract, na dober dan najboljši album Eda Sheerana

Ed Sheeran si bi lahko že mnogo prej vzel pravico do ustvarjanja albuma, ki bil napolnjen s pesmimi, ki so bile zanj terapije. To je bil Plus leta 2011, vse do Subtracta pa je bil natančno izdelan načrt, kjer je Multiply nadgradil uspeh predhodnika, Divide je bil razdeljena na dva očitna dela, Equals pa je bil celota vsega. Tako je Subtract v svoji osnovi album, kjer se je Sheeran vrnil k svojim glasbenim koreninam, »preprostim« melodijam, kitari in pomembnim besedilom. Jasno je povedal, da mu pri tem albumu ni mar za uspeh, saj je Subtract narejen zanj osebno. In ravno tu njegov album blesti in se po pristnosti pridruži njegovemu »prvemu« albumu Plus, kjer ne pluje po nezačrtanem morju temveč je trdno zasidran tam, kjer želi biti. Subtract bi lahko bil na preprost način njegov najboljši album, ki bo brez dvoma navdušil njegove najstarejše oboževalce. In ti lahko vsem ostalim, ki so prispeli v letih kasneje, končno rečejo, da je to pravi Ed Sheeran.

Ed Sheeran - Subtract [Intro]

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAndrej Blatnik: Trg revolucije, trg osvoboditve, trg osamosvojitve?
Naslednji članekKoliko znaša javni dolg Slovenije?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.