The Sum of It All: Srčen in iskren prikaz izgube ter nastajanja albuma Eda Sheerana

Ed Sheeran, vsota matematike
Ed Sheeran, vsota matematičnih albumov Foto: on disneyplus

Ed Sheeran je eden najbolj znanih glasbenikov na svetu. Ob izidu svojega albuma – oziroma Subtract je na pretočni platformi Disney+ postregel tudi z dokumentarcem The Sum of It All. Z njim nas popelje v zaodrje nastajanje njegovega albuma, ki zaključuje njegovo matematično peterico Plus, Multiply, Divide, Equals in Subtract (+, X,÷, =, -). Dokumentarec ali bolje rečemo dokumentarna mini serija nam na iskren pokaže vpliv slave na zakon, duševno zdravje, pričakovanja in izgubo.

Vzpona Eda Sheerana se ne bi sramoval nihče

Edward Christopher Sheeran je svoj debitantski album + izdal leta 2011 in z njim zasedel visoka mesta na britanskih lestvicah. Na njem najdemo pesmi The A Team, You Need Me, I Don’t Need You, Lego House, Drunk, Small Bump in Give Me Love. Album je bil največji debi britanskega glasbenika po letu 2009, ko se vrnemo k uspehu Susan Boyle. Le njegovi največji oboževalci pa bodo vedeli, da je bil to le delno njegov debitantski album, saj je pred tem izdal pet tako imenovanih EP albumov. Najbolj slavna sta Songs I Wrote with Amy in No. 5 Collaborations Project. Če pa se vrnemo k prvemu matematičnemu albumu, je bilo prodanih 801 tisoč primerkov, kar je bilo dovolj za osmi najbolj prodajan album na Otoku. Od tu je vse ostalo praktično zgodovina. Sledilo je desetletje, ki se ga nebi branili niti največji vseh časov oziroma ga mnogi največji sploh niso dosegli.

»Vse je bilo del načrta,« je Sheeran pred leti povedal že v koncertnem filmu Jumpers for Goalposts, ki je spremljal album X oziroma Multiply. Te besede ponovi v Disneyevem dokumentarcu, kjer doda, da je bilo vse načrtovano do izida albuma Subtract. Kam ga bo pot vodila naprej, ne ve niti sam. Pojasni pa nam, kaj se zgodi tam, kamor mediji in kamere ne sežejo – vsaj ne v njegovem primeru.

Ed Sheeran v dokumentarcu The Sum of it All
Ed Sheeran v dokumentarcu The Sum of it All Foto: on disney+

Iz njegovega zasebnega življenja ni znanega veliko, nikoli pa ni bilo vidnega napredka bizarnosti in plavanja med oblake. Ed Sheeran je po izidu albuma Divide (÷) beležil zgodovinske številke, ki jih dolgo ni presegel in ne bo presegel nihče. Zaradi svojega videza je hitro postal ena najbolj prepoznavnih oseb na svetu. »Sem specifičen, rdečkastih las, res nizek, Anglež s podeželja, ki jeclja in beatboxa … tak tip ne postane pop zvezda,« pravi na začetku štiridelne dokumentarne serije.

Kako se torej zvezda na vrhu sveta spopada z izgubo, kako to vpliva na zakon, starševstvo in prijateljstvo?

The Sum of it All nam prikaže zvezdnika na vrhu sveta po izgubi najboljšega prijatelja Jamala Edwardsa, ki ga je spremljal skozi celotno kariero. Skozi ta dogodek pokaže, kako pri tleh je Sheeran ostal skozi leta. Vidimo, kako pomembno osebo je izgubil in kako je smrt vplivala na nastajanje novega albuma. Skozi bolezen njegovih bližnjih vidimo tudi, kako močno nanj vplivajo tudi ti trenutki. Večkrat pove, da so pesmi zanj terapija, a se vsemu temu doda veliko več globine v trenutkih, ko spregovori tudi njegova žena Cherry Seaborn, ki pravi, da si še ni vzel časa, da se rane zacelijo. Dokumentarec veliko časa nameni prijateljstvu med Jamalom in Edom, vse pa je posipano z nekaj modrostmi zakonskega razmerja in vpliva slave na vse skupaj. Kot večkrat v karieri, Ed Sheeran sebe postavi na ogled v svojih najtežjih trenutkih – čustveni izlivi pred kamero in na skritem koncertu, ko prvič predvaja Subtract.

Dokumentarec je v veliki meri še vedno klasičen glasbeni dokumentarec v smislu predstavitve nastajanja albuma in zaodrja glasbenega zvezdnika. Ampak po drugi strani je namenjen oboževalcem Eda Sheerana, ki bodo dobili najbolj podroben in srčen vpogled v priljubljenega avtorja-glasbenika. The Sum of It All je tako na prvi pogled namenjen določenem občinstvu, a v sebi skriva univerzalne tematike, ki lahko navdušijo s svojo iskrenostjo. Gledati začneš zaradi Eda Sheerana, ostaneš zaradi srčnosti in iskrenosti o izgubi in prijateljstvu.

Ed Sheeran: The Sum Of It All | Official Trailer | Disney+

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSezona Drive-in kino 2023 se odpira!
Naslednji članekUmetni inteligenci je uspelo nemogoče

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.