10 najdražjih pasem mačk: jih poznaš?

Najdražje mačke na svetu
Najdražje mačke na svetu Foto: Svetlana Sultanaeva iz iStock

Mačke so izjemno priljubljene živali, ki jih imajo mnogi ljudje. Ampak mačke so lahko potepuške in pridejo k nam, lahko pa jih kupimo kot vzrejene pasme, ki lahko grejo celo na tekmovanja. Cena teh mačjih pasem oziroma njihovih posameznikov, pa lahko presega tudi vrtoglavih 100 000 €.

Preveri tudi najdražje pasme psov na svetu.

10. Britanska kratkodlaka mačka – 800 do 1000 €

Noble cat lying on the sofa and looking up proudly. British shorthair breed
Britanska kratkodlaka mačka Foto: NiseriN iz iStock

Britanske kratkodlake mačke so prilagodljive, ljubeče in navezane na svoje lastnike. So družabne živali in se zlahka razumejo z domačimi in drugimi hišnimi ljubljenčki. Vendar ne marajo, da se jih nosi.

Britanske kratkodlake mačke izvirajo iz domačih mačk že iz rimskega imperija. Bili so znani po svojih lovskih sposobnostih in moči, vendar je sodobna pasma postala nekoliko okorna. Najzgodnejši predstavniki te pasme so bili vzgojeni iz britanskih uličnih mačk. Rejci so se zelo trudili, da bi to vrsto naredili odporno na zdravstvene težave in bolezni.

Britanska kratkodlaka mačka je čudovito debela in bolj zaobljena kot njena ameriška. Prihajajo v številnih barvah in so znani po svojih bakrenih očeh, modrikasto-sivem kožuhu in širokem obrazu. Britanska kratkodlaka mačja mačka lahko stane med 800 in 1000 €. Britanska kratkodlaka mačka je tiha mačka, a rada izkazuje naklonjenost. Običajno niso energične ali aktivne, ampak ležerne in sproščene.

9. Ameriška zvitouhka dolgodlaka – 1200 €

Dark Hair American Curl cat Lying on the white table. White Background. Looking Up
Ameriška zvitouhka  Foto: White_bcgrd iz iStock

Ameriška zvitouhka je ljubeča in igriva ter priljubljena pasma med ljubitelji mačk. Njihove značilne fizične lastnosti so svilen ravno ležeč plašč, srednje veliko pravokotno telo, izrazite oči in zavihana ušesa. Izvoru te pasme je mogoče slediti nazaj do potepuške črne mačke z dolgo dlako in smešnimi ušesi, ki sta jo leta 1981 posvojila Joe in Grace Ruga v Lakewoodu v Kaliforniji. Par je mačko poimenoval »Shulamith« in vse ameriške dolgodlake kodraste mačke so izsledene nazaj k tej mačji.

Zaščitna znamka zvitouhk je nastala zaradi naključne mutacije. Ta mačka ima zelo ljubečo osebnost in se rada druži z ljudmi in drugimi mačkami. Ni zelo glasna, a je inteligentna pasma. Dolgodlake mačke te sorte potrebujejo veliko nege.

8. Ruska modra mačka – 3000 €

Russian Blue Cat
Ruska modra mačka Foto: Arkadiusz Baczyk iz iStock

Ta mačka privablja opazovalce s svojimi pronicljivimi zelenimi očmi in srebrno modrim plaščem. Poleg tega je igriva in pametna, zaradi česar je popoln hišni ljubljenček za vsako gospodinjstvo. Ruska modra mačka je zvesta svojim gospodarjem in se hitro prilagaja njihovemu razpoloženju. Radi se družijo s svojimi lastniki, do tujcev pa so nekoliko sramežljivi. Ta pasma je lahko draga, približno 3000 evrov na mucka, vendar ni zahtevna za vzdrževanje.

Ruska modra je znana tudi kot »nadangelska mačka«, saj je njeno poreklo mogoče izslediti v mestu Arhangel v Rusiji. Ostalemu svetu so ga predstavili leta 1875 v Angliji. Kot že omenjeno, so ruske modre mačke zadržane do tujcev in se držijo zase. Kljub tej na videz hladni osebnosti so pogosto videti zadovoljni in srečni, saj njihova oblika ust spominja na majhen nasmeh.

7. Škotska klapouhka – 3000 €

http://s23.postimg.org/wqoxgaqwb/fold.jpg
Škotska klapouhka Foto: lafar iz iStock

Škotsko klapouhko je mogoče izslediti do farme v regiji Tayside na Škotskem leta 1961. Pastir William Ross je videl mačko, dobil mucka in razvil pasmo. Škotsko klapavo mačko odlikujejo prožna ušesa, ki se zavihajo navzdol in naprej, kar daje mačjemu obrazu videz plišastega medvedka, kar je pritegnilo številne ameriške ljubitelje mačk.

Blagovna znamka zavihana ušesa so posledica prevladujočega gena, ki vpliva na hrustanec celotnega mačjega telesa. Te mačke so na splošno žalostnega videza, a nasprotno je njihova osebnost je vesela in energična, uživajo v druženju in imajo radi pozornost. Vendar je zdravje lahko težava, saj lahko to pasmo prizadenejo degenerativna sklepna tkiva.

6. Sfinga – 3000 €

Selective focus. Small gray domestic cat Sphynx close-up and copy space.
Sfinga Foto: Nelly Senko iz iStock

Sfinge so znane po svojem brezdlakem videzu, ki ga povzroča naravna genska mutacija, ki je ustvarila zdravo in močno pasmo. Njegov izvor lahko izsledimo nazaj do domače mačke, ki je leta 1966 v Torontu v Kanadi skotila brezdlakega mucka. Pasma je zelo odporna in ni nagnjena k resnim genetskim ali zdravstvenim težavam. Po osebnosti so zvesti, igrivi in ​​uživajo v človeški pozornosti. Radi se družijo tudi z drugimi hišnimi mačkami in psi.

Kot že omenjeno, izvor sfinge ni Egipt, temveč Toronto v Kanadi. Njegova blagovna znamka je brezdlačnost zaradi recesivnega gena. Sfinge se rade družijo in so prijazne do tujcev. Vendar jih je treba pogosto kopati, saj si na kožo nabirajo telesna olja. Poleg tega jim na prostem ni udobno.

5. Peterbald – 5000 €

Peterbald sitting and looking at the camera, isolated on white
Peterbald Foto: GlobalP iz iStock

Elegantna ruska mačka je lahko brez dlake ali ima dlako, ki spominja na breskev. Nekatere mačke te pasme imajo lahko žametno dlako, medtem ko imajo druge dlako, ki je videti kot moška ščetinasta brada. Prvi dokumentirani Peterbald je bil leta 1988, ko so poročila razkrila mačko z nenavadno dlako v Rusiji. Potem so Peterbalde izvažali v druge evropske države. Te mačke so čudoviti hišni ljubljenčki in so znane po svoji mišičasti zgradbi.

Prvi Peterbald je nastal s parjenjem med ruskim Donskoyem in orientalsko kratkodlako mačko. Podobno kot Donskoy mačka ima Peterbald dominanten gen, zaradi katerega je brez dlake. Je pametna in ljubeča mačka, ki bo mirno počivala v naročju. Vendar je njegova koža zelo občutljiva, zato morajo otroci z njim ravnati previdno. Poleg tega je ta pasma dovzetna za sončne opekline in zato ne more preživeti dolgo časa na prostem.

4. Perzijka – 5500 €

Cute 3 month old persian seal colourpoint kitten is sitting frontal, isolated on white background
Perzijka Foto: Dorottya_Mathe iz iStock

Številna poročila sledijo perzijskim mačkam v Perzijo 19. stoletja (sodobni Iran), vendar zgodovinski dokazi kažejo, da je pasma obstajala že več sto let pred Kristusom. Znani so po svojih odprtih obrazih, podobnih mačehi, in razkošnih dolgih laseh. Poleg tega so nežne in prijazne in se zlahka prilagodijo hrupnemu gospodinjstvu. Perzijske mačke so po naravi igrive in njihove izrazite oči jim dajejo ljubek in čudovit videz. Vendar pa morate biti pri njihovem vzdrževanju zapleteni in temeljiti, saj je njihova dolga dlaka občutljiva na kepice dlak in se zapleta.

Perzijska mačka je splošno prepoznavna po svojem mehkem obrazu in puhasti dlaki. Uživa v izkazovanju naklonjenosti in božanju, vendar ni zelo glasna. Njihov krznen plašč potrebuje vsakodnevno nego in krtačenje. Ta pasma je na voljo v več različicah in barvah.

3. Bengalska mačka – 25 000 €

beautiful bengal cat sitting on a bed and turning round
Bengalska mačka Foto: Kech iz iStock

Bengalske mačke imajo divji in eksotični videz, vendar so idealne mačje hišne ljubljenčke. Ta pasma je znana po svoji lisasti dlaki in mišičasti zgradbi. Bengalska mačka je udomačena, vendar je njen izvor mogoče izslediti v sedemdesetih letih 20. stoletja, ko so divjega azijskega leoparda parili z domačimi kratkodlakimi mačkami. Je zabaven ljubljenček, saj je aktiven in pameten. Toda to pasmo je lahko izziv obdržati doma, saj so radovedni in svojo radovednost potešijo s skakanjem v akvarije, igranjem s stikali, obešanjem z lestencev in drugimi norčijami.

Zaradi svojega divjega izvora je perzijska mačka veliko večja od vaše povprečne hišne mačke. Čudovit Bengal s pravim rodovnikom, generacijo in kakovostjo dlake lahko doseže do 25.000 €. Osebnostno gledano so bengalke ljubeče, prijazne do otrok in psov ter zelo družabne. Poleg tega so energične in izjemno igrive.

2. Savannah ali Savanka – 50 000 €

Incredible Savannah Cat that almost looks like a serval.
Mačka Savannah Foto: ajr_images iz iStock

Hibrid divje afriške mačke serval in domače perzijske mačke. Prvo Savanko je leta 1986 vzredil bengalski vzreditelj Judee Frank. Ta pasma je kmalu postala priljubljena in sredi devetdesetih let so jo sprejela združenja rejcev. Tako kot psi so tudi savanske mačke izjemno zveste. Odprti so za druženje z drugimi hišnimi ljubljenčki in tujci, če jih vzgajamo v zgodnjem otroštvu. Savannah mačke, ki niso vajene tujcev, začnejo renčati in sikati. Te mačke so močne in gibčne ter zlahka skočijo na visoke omare, hladilnike in pokrove vrat. Poleg tega so pametne, radovedne, igrive in ​​aktivne ter potrebujejo veliko gibanja.

Savannah mačke lahko razvrstimo v pet tipov od F1 DO F5. Mačke F1 vsebujejo približno 50 % servala, medtem ko imajo mačke F5 približno 11 % servala. Cena te pasme je odvisna od njihovega spola in klasifikacije, nagradna samica F1 pa lahko doseže do 50.000 €.

1. Ashera mačka – 125 000 €

A cute Savannah cat on a couch.
Mačka Ashera naj bi bila najdražja mačka na svetu Foto: Pierre Aden iz iStock

Ashera mačka lahko stane kar neverjetnih 125.000 €, ker je izjemno redka pasma. Podjetje s sedežem v Los Angelesu vsako leto proizvede samo 5 mačjih mladičev te vrste. Torej, če ga kupite, boste med redkimi lastniki te neverjetne pasme mačk. Estetsko Ashera po vzorcu spominja na snežnega leoparda. Toda njeno vedenje in temperament sta podobna savanskim mačkam. Pravzaprav nekateri strokovnjaki trdijo, da genetsko testiranje razkriva, da mačke Ashera niso nič drugega kot mačke Savannah F1.

Ta eksotična pasma je hibrid azijske leopardje mačke, domače hišne mačke in afriškega servala. Osebnostno gledano je zvest, ljubeč in zelo inteligenten. Kljub polemikam o njeni genetiki je Ashera najbolj cenjena hišna mačka na svetu in jo lahko vzamete domov, če zmorete izkašljati astronomsko ceno.

Prejšnji članekKako postati spreten učenec? Čaka te uspeh
Naslednji članekBitju, ki naj bi izumrlo pred 50 leti, bo pomagalo podjetje, ki oživlja mamuta in ptico dodo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.