10 najdražjih pasem psov; jih poznaš?

Najdražji psi na svetu
Najdražji psi na svetu Foto: PeterKaul iz Pixabay

Psi so ena najpogostejših bitij, ki jih imamo za ljubljenčke. So pomemben del naše družine, prijatelji in seveda zaupniki. Psički pa niso le prikupna bitja, ampak so lahko tudi izredno dragi. Čistokrvni psi in psi z rodovnikom, so pogosto lahko precej dragi. Lep primer so Američani, ki za svojega psa v povprečju dajo 1675 $ na leto. Najdražji psi, pa lahko presegajo tudi pet mestne številke. Predstavljamo vam 10 najdražjih pasem.

Opozarjamo, da so cene seveda odvisne od marsičesa. V prejšnjem desetletju se je rdeči tibetanski mastif prodal za približno 2 milijona evrov.

10. Afganistanski hrt – 7.000 €

Afghan hound standing against white background
Afganistanski hrt Foto: GlobalP iz iStock

Afganistanski hrt prihaja iz gora Afganistana in na splošno velja za enega najlepših psov s svojo tekočo dlako in kodrastimi repi. Potrebujejo celo vsakodnevno krtačenje dlake, ker se njihova dolga svilnata dlaka zelo zlahka zaplete.

Psi imajo povprečno življenje od 10 do 14 let, njihovo zdravstveno stanje pa vas lahko stane nekaj več denarja. Nagnjeni so k sivi mreni in hipotiroidizmu, kar lahko stane do 3000 dolarjev.

9. Faraonov pes – 7.500 €

two pharaoh hound lies portrait against the background of a white wall
Faraonov pes spada med najdražje pse na svetu Foto: Aleksandra Pankina iz iStock

Faraonov hrt, ki v malteščini pomeni »zajčji pes«, se običajno uporablja za lov na zajce na malteških otokih . Ti psi so zelo inteligentni, pa tudi atletski in po navadi tehtajo od med 20 in 25 kg.

Pasma ima povprečno pričakovano življenjsko dobo 11-14 let, vendar je izjemno občutljiva na stres. Stres lahko povzroči hude prebavne in nevrotične težave, katerih zdravljenje lahko stane več kot 1500 dolarjev. Pozitivno je njihova genetska zgradba; so zvesti psi, ki jih je mogoče dobro usposobiti za družine in večje skupine. Ker je pes s priznanim rodovnikom res redek, cene nad 6000 $ niso neobičajne.

8. Argentinska doga – 8.000 €

Dog of the Breed Dogo Argentino made with a sad look
Argentinska doga lahko dosega vrtoglavo ceno Foto: Deiv iz iStock

Argentinska doga je ena izmed največjih pasem na svetu, saj so bili njeni prvi predstavniki vzgojeni za lov na divje svinje in obrambo pred velikimi mačkami. Pasma velja za eno najdražjih pasem psov na svetu. Njihovo mišičasto telo psom omogoča lov na divje prašiče predvsem v Južni Ameriki in Aziji.

Glavna prednika argentinske doge, ki je bila prvič vzrejena leta 1928, sta izumrli bojni pes Cordoba in nemška doga. Premešal jo je še z mastifom, buldogom, bulterierjem, bokserjem, irskim hrtom in pointerjem. Več kot štiri desetletja kasneje je doktor Raul Zeballos v Združene države Amerike prepeljal prvih šest primerkov Argentinske doge. Zaradi njihovih prevladujočih fizičnih lastnosti jih je v Združenem kraljestvu, Koloradu in New Yorku nezakonito imeti.  

Njihova pričakovana življenjska doba je 12-14 let, vendar lahko trpijo za displazijo kolkov in gluhostjo, zaradi česar veterinarski računi znašajo več kot 1600 $. Vendar pa se lahko brez redne dnevne vadbe zdravstvene težave povečajo.

7. Kanadski eskimski pes – 8.750 €

Eskimo dog

Kanadski eskimski pes je ena najredkejših pasem na svetu in se trenutno sooča z izumrtjem, leta 2018 pa je ostalo manj kot 300 psov. V Severno Ameriko so jih prinesli iz Sibirije pred več kot 1000 leti in jih je v zadnjem času vse manj od šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Njihovo število se je zmanjšalo predvsem zaradi izuma motornih sani in umorov psov Kraljeve kanadske policije (RCMP) v letih 1950-1970. Kanadska policija je ubila do 20.000 kanadskih eskimskih psov in pasma si ni nikoli opomogla.

Pasma je nagnjena tudi k torziji želodca, entropiju, kjer se veke prepognejo, intoleranci na vročino in artritisu. Kanadski eskimski psi naj bi bili tudi zelo teritorialni in se pogosto pretirano odzivajo na majhne motnje. Na lastnika je izjemno navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad, do njih je nežen in zaščitniški.

6. Rotvajler – 9.000 €

Rottweiler Outdoors in forest and woodland
Rotvajler je v določenih državah zelo cenjen pesFoto: Kurt Pas iz iStock

Ta bi lahko presenetil nekatere ljudi, ker so rotvajlerji na splošno pogostejša pasma kot vsi drugi mladiči na tem seznamu. Čeprav niso noro dragi za nakup, običajno na začetku stanejo 1500 dolarjev, zaradi zdravstvenih težav nabirajo denar na veterinarskih računih.

Pasma je izjemno dovzetna za skoraj vse posamezne bolezni in/ali raka pri psih, še posebej za težave s kolki in sklepi, zato so njihove odškodnine za zavarovanje hišnih ljubljenčkov najvišje med drugimi pasmami. Lastniki rotvajlerjev lahko pričakujejo, da bodo plačali več kot 300 dolarjev letno za zavarovanje svojega psa in še več za odškodninski zahtevek.

Njihova življenjska doba je tudi bistveno nižja kot pri drugih psih, le 8-10 let. Ti psi so zelo inteligentni. Hitro dojemajo, kaj želite od njih in ob ustrezni motivaciji radi sodelujejo, zato je šolanje precej preprosto. Vseeno pa potrebujejo doslednega skrbnika, ki bo poskrbel tudi za ustrezno socializacijo. Veljajo za odličnega družinskega ljubljenčka zaradi svoje zvestobe in poslušnosti svojim lastnikom.

5. Azavak ali Afriški hrt – 9.500 €

Dog running in green field and chasing lure at full speed on coursing competition straight into camera
Foto: alekta iz iStock

Azawakh je kot ena najnovejših pasem tudi ena najdražjih. Prihajajo iz zahodne Afrike, uporabljali so jih predvsem kot lovske pse in so izraziti sorodniki bližnjevzhodnih in južnoindijskih hrtov.

Pasma je redka v Severni Ameriki, vendar postaja vse bolj priljubljena, potem ko jo je AKC priznal v začetku leta 2019. Ker so lovski psi, Azavaki hitro okrevajo po poškodbah in imajo malo dednih bolezni; trpijo le za epilepsijo ali wobblerjevo boleznijo.

Azavakova povprečna življenjska doba je 12-15 let z visokokakovostno nego hišnih ljubljenčkov in dnevnimi sprehodi ali teki.

4. Tibetanski mastif – 10.000 €

Dog breed Tibetan Mastiff on the grass
Tibetanski mastif si lasti rekord nakupa Foto: DevidDO iz iStock

Ta ogromen pes se je v Ameriko prebil iz Tibeta, kjer je varoval ovce pred plenilci, kot so volkovi, leopardi in medvedi. Mastif lahko doseže več kot 75 kilogramov.

Čeprav so jih sprva uporabljali kot varuhe in zaščitnike, so za lastnike postali predragi za vzdrževanje in so počasi začeli izginjati. Pasma je zelo pozorna in bo v trenutku zaščitila vašo družino.

Tibetanski mastifi so relativno zdravi, vendar so nagnjeni k dednim boleznim, kot so displazija kolkov, hipotiroidizem in očesne anomalije.

Osebki vzrejeni v tibetanskih samostanih kot psi čuvaji, dosegajo zelo visoke cene, saj med bogatimi Azijci veljajo za statusni simbol. Pred nekaj leti je samec tibetanskega mastifa zamenjal lastnika za vrtoglavo vsoto, kar 2 milijona dolarjev.

3. Chow-Chow – 11.000 €

Brown chow-chow dog standing on black background
Chow-Chow, puhasti velikan, za katerega bi odšteli kar nekaj evrov Foto: eAlisa iz iStock

Chow-Chow izvira iz severne Kitajske in je ena najstarejših in najredkejših pasem na svetu . Psa samega je drago kupiti. Pri uglednih rejcih se cene za Chow-Chowe začnejo pri 2000 € in lahko dosežejo kar 8000 €. Vendar se stroški lastništva Chow-Chowa ne končajo pri tem. Nabrali boste račune za hrano, priboljške, veterinarske račune, nego in zdravstvene težave, kar lahko skupaj znaša približno 11.000 € za njihovo življenje.

Potrebujejo dostojno količino redne vadbe, na primer štiri ali več sprehodov na dan. Pasma je tudi naravno trmasta, kar lahko vpliva na sposobnost treniranja in potencialno ovira odnos med vami in vašim mladičkom.

Primarne zdravstvene težave za Chow-Chowe vključujejo entropijo vek, displazijo kolkov in komolcev, alergije in delovanje ščitnice. Pričakovana življenjska doba je 8-12 let, vendar jo je mogoče podaljšati s pravilno nego.

2. Levčen – 12.000 €

The Löwchen also known as the Little Lion Dog
Najmanjši pes na tem seznamu spada med najdražje pasme na svetu Foto: Sue Thatcher iz iStock

Levčen, znan tudi kot “mali levji pes”, je med Evropejci priljubljen že več kot 500 let, saj izvira iz Francije. Nekoč je bil najredkejši pes na svetu leta 1973, ko jih je bilo na svetu le še 65; trenutno je po vsem svetu vsako leto registriranih le še 300 psov.

Levčen je tudi eden najbolj družabnih psov na svetu; so zelo aktivni in igrivi, zato so popolni za družine in otroke. Glede na to potrebujejo vztrajno pozornost ljudi; nesrečni so, ko so dalj časa sami.

Čeprav to ni najdražji pes na svetu, so ti mali psi presenetljivo zdravi, zato se ne boste zadolžili za njihove zdravstvene težave, vendar je težava v začetni ceni mladiča. Levčen živi 13-15 let.

1. Samojedi – 14.000 €

Young Happy Smiling White Samoyed Dog Or Bjelkier, Smiley, Sammy Sitting Outdoor In Green Spring Meadow With Yellow Flowers. Playful Pet Outdoors.
Kdo bi si mislil? Samojedi so najdražje pasme na svetu Foto: bruev iz iStock

Na prvo mesto najdražjega psa na svetu prihaja samojed, ki izvira iz Sibirije. Redka pasma je znana po svojem prijaznem, ljubečem in željnem ugoditi odnosu ter nasmejanih obrazih. Najbolj iskane pa so čisto bele živali starih sibirskih pasem, ki lahko stanejo tudi do 9000 €. 

Najdražji pes na svetu ima močan čut za beg in tava dolge kilometre , zato vedno poskrbite, da bo na povodcu. So tudi briljantni, družabni in nagajivi psi, ki vedno zahtevajo pozornost, zaradi česar so popolni za družine in otroke.

Medtem ko so psi redki, nabirajo veterinarske račune kot noben drug pes. Nagnjeni so k dragim zdravstvenim težavam, kot so distrofija roženice, avtoimunska stanja in srčne bolezni, ki lahko dosežejo približno 5000 €.

Prejšnji članekKoliko oči ima čebela?
Naslednji članekNova raziskava o kitih navdušila znanstvenike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.