Nova raziskava o kitih navdušila znanstvenike

A closeup shot of a humpback whale under the sea
Foto: Wirestock iz iStock

Najprej so znanstveniki menili, da kiti grbavci uporabljajo morske alge za piling. V novi raziskavi pa so razkrili, da kiti grbavci uporabljajo morske alge za igro in valjanje v njihovih antibakterijskih lastnostih.

Dr. Meyneck raziskoval kite grbavce

Dr. Olaf Meynecke z Univerze Griffith iz Centra za obalne in morske raziskave ter vodja programa za kite in podnebje je že dokumentiral kite, ki se igrajo v peščenih substratih ob obali Gold Coast, avstralski obali, kot možen način odstranjevanja odmrlih kožnih celic in parazitov med njihovimi migracijami.

Nov članek dr. Meyneckeja je analiziral drugo premalo raziskano vedenje pri kitih, ki se hranijo s filtrom, kot so kiti grbavci, v različnih populacijah na severni in južni polobli. Videti je bilo, da se igrajo s kepami alg na vodni gladini. Raziskava prav tako poudarja, da je bilo vedenje podobno pri različnih posameznikih, ne glede na to, kje na svetu se je zgodilo.

Dr. Meynecke je analiziral tri primere na vzhodni obali Avstralije, ki izhajajo iz opazovanj iz zraka, kot tudi 100 dokumentiranih interakcij z morskimi algami z vsega sveta. Te interakcije so vključevale 163 usatih kitov, pri čemer so najbolj razširjeni kiti grbavci.

»Uporaba objektov s strani kitov in delfinov je dobro znana in o njihovi zmožnosti interakcije z okoljem v kompleksnem vedenju so že poročali,« je dejal dr. Meynecke. »Toda pri kitih grbavcih manj pogosto opažajo, da uporabljajo objekte in to vedenje je lahko pogostejše, kot se je prej mislilo. Obstajata dve verjetni teoriji: igra in/ali samozdravljenje z morskimi algami. To vedenje je lahko igrivo, vendar bi lahko služilo tudi dodatnim koristim v kontekstu učenja in druženja, pa tudi odstranjevanja ektoparazitov in zdravljenja kože z uporabo antibakterijskih lastnosti rjavih alg.«

Dr. Meynecke je še zaključil, da je prepoznavanje te vrste vedenja med različnimi populacijami pomembno za boljše razumevanje preferenc habitatov te vrste in poudaril zapleteno vedenje kitov, o katerem se morajo znanstveniki še veliko naučiti.

VIRScienceDaily
Prejšnji članek10 najdražjih pasem psov; jih poznaš?
Naslednji članekDrevesni obroči razkrivajo novo vrsto potresne nevarnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.