Koliko oči ima čebela?

Čebele oči
Koliko oči ima čebela? Foto: mirey2222 iz Pixabay

Čebele so glavni opraševalci in edina žuželka, ki prideluje hrano tudi za nas. Enako dobro bi shajali tudi brez medu, vendar brez čebel, bi nam umanjkalo še marsikaj drugega. Te marljive žuželke lastnoročno držijo pokonci cele ekosisteme, s tem da rajžajo s cveta na cvet in poskrbijo za oprašitev mnogih rastlin. To ve vsak, vendar ali si vedel, da imajo čebele čisto posebne oči? Predstavljamo ti njihov pogled na svet.

Čebele imajo 5 oči

Ko si od blizu ogledamo »obraz« čebele, hitro vidimo dve očesi na levi in desni. Če pogledamo podrobneje pa na sredini opazimo še tri črne pike. Tudi to so oči.

Veliki dve sta sestavljeni iz mnogih manjših, čemur pravimo sestavljeno oko. Čebelji možgani združijo tisoče manjših slik iz sestavljenih oči v celovito podobo in omogočajo čebeli, da izredno dobro ve, kaj se dogaja okoli nje.

čebela
Na vrhu glave vidimo tri majhne črne izrastke. Očesca oz. ocelli. Foto: on Bees Wiki

Manjša tri očesa se imenujejo ocelli oz. očesca. So evolucijsko preprostejša oblika oči, ki zaznavajo svetlobo, zelo meglene oblike, barv pa sploh ne. Čebele in še nekaj drugih žuželk, pajkov, kolobarnikov in polžev uporabljajo očesca kot dodaten organ za orientacijo v prostoru in izogibanje plenilcem z zraka.

Katere barve vidijo čebele?

John Lubbock je v 19. stoletju izvedel eksperiment: čebele je dresiral v prepoznavanju barv. To mu je delno uspelo in dokazal je, da barve vidijo. Zaključil je s trditvijo, da je njihova najljubša modra.

Uživajo v modri, vijolični in rumeni, marsikoga pa bo presenetilo, da čebele rdeče ne vidijo. Predstavljajmo si nasad maka ali rdečih vrtnic. Za čebele je to le stotine črnih pack, ki pa so še vedno okusne.

Po drugi strani pa vidijo nekaj, česar mi ne. Njihove oči zaznavajo ultravijolično svetlobo, ki na cvetovih razkrije skrite odtenke in vzorce. Mnogo rastlin uporablja ultravijolični spekter, da izstopajo iz povprečja in privabijo čebele.

rože
Tako vidijo čebele. Foto: on Proceedings of the National Academy of Sciences

Orientacija čebel

Sposobnost čebel, da letijo kilometre stran od panja, naberejo cvetni prah, se vrnejo domov in prijateljem povejo, kam iti iskat cvetni prah, je neverjetna. Znanstvenike je dolgo časa mučilo vprašanje, kako si čebela uspe natančno zapomniti kje je bila, zato so naredili eksperiment.

Čebele so poslali skozi enako dolge, a različno kompleksne tunele, ki so bili znotraj porisani z različnimi črtami. Ugotovili so, da si čebela »zapomni« razdaljo po številu vidnih dražljajev. Namreč, čebele, ki so letele skozi bolj kompleksne in bolj porisane tunele, so mislile, da so opravile daljšo pot.

Samec je vreden toliko, kolikor ima velike oči

čebelji samec
Čebelji samec. Foto: Guillaume Pelletier

Čebelji samci so skoraj neuporabni. Nimajo žela, ne nabirajo medu, manjši so in niti jesti ne morejo brez pomoči čebel delavk. Njihovo edino poslanstvo je, da se parijo s samico. Opazna lastnost so njihove izredno velike oči, ki jim pomagajo zagledati letečo matico v fazi rojenja in ne umreti devičnik.

Če te zanimajo še druge zanimivosti o čebelah, preberi naš prispevek 10 zabavnih dejstev o čebelah.

Prejšnji članekOd zmenka do urgence: Kaj vse lahko gre narobe?
Naslednji članek10 najdražjih pasem psov; jih poznaš?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.