Od zmenka do urgence: Kaj vse lahko gre narobe?

Sad thoughtful man after arguing with girlfriend.Relationship difficulties, conflict and family concept,unhappy couple having problems at bedroom. Sad guy sitting on bed,girlfriend in the background
Foto: stefanamer iz iStock

Alergijske reakcije med spolnim odnosom niso zelo pogoste, vendar se zgodijo. Pravzaprav bi lahko celo trdili, da gre za problem, o katerem se premalo poroča. Simptomi alergije so lahko podobni telesnim spremembam, ki se zgodijo med spolnim odnosom, vključno s hitrim srčnim utripom, potenjem, otekanjem in pordelostjo ali mravljinčenjem kože.

Ker ljudje morda ne bodo pomislili, da gre za alergijsko reakcijo, ne bodo takoj iskali zdravniške oskrbe ali pa jih je o tem preprosto nekoliko neprijetno govoriti osebnemu zdravniku. Toda alergijske reakcije se lahko sčasoma poslabšajo. Hude reakcije lahko celo povzročijo izpuščaje, težave z dihanjem in anafilaktični šok, ki lahko povzroči smrt.

Arašidi in brazilski oreščki

Alergije na oreščke so med najnevarnejšimi alergijami, s precej visoko možnostjo anafilaktičnega šoka. Alergični vedo, da morajo biti previdni pri tem, kakšno hrano uživajo. Toda koliko ljudi bi pomislilo, da morajo biti pozorni na to, kaj so jedli njihovi partnerji pred trenutki intimnosti?

Young sick upset woman suffers from choking and cough from allergic reaction from peanut. Danger of nuts food allergy
Foto: Siarhei Khaletski iz iStock

Leta 2007 je bila neka gospa sprejeta v bolnišnico St Helier v Angliji. Trpela je za razširjeno koprivnico (izpuščaji ob alergijski reakciji) in težko dihala. Vedela je za alergijo na oreščke, vendar se je izogibala živilom, ki vsebujejo oreščke.

Njen partner je sicer pred poljubljanjem jedel brazilske oreščke, vendar je pazil, da si je po tem umil zobe. Ko so izčrpali vse druge možnosti in vedeli, da je imel par spolne odnose tik preden so se pojavili njeni simptomi, so zdravniki v bolnišnici izvedli poskus. Moškemu so znova dali jesti brazilske oreščke in testirali njegovo slino, znoj in semensko tekočino, nato pa so naredili test alergije na partneričini koži. Testa na znoj in slino sta bila negativna, semenska tekočina pa je povzročila alergijsko reakcijo.

Alergija na brazilske oreščke je druga najpogostejša alergija na oreščke, takoj za arašidi in je lahko smrtno nevarna. Obstaja šest beljakovin, za katere je dokazano, da lahko povzročijo alergijske reakcije pri ljudeh, vendar je glavni krivec znan kot Ber e 1. To je majhen 9 kDa protein, ki spada v kategorijo 2S albuminov, skupino beljakovin, ki je skupna semenom. Ber e 1 se ne prebavlja in je alergen, ki lahko prehaja v semensko tekočino.

Do danes so brazilski oreščki edini živilski alergen, za katerega je znano, da prehaja v semensko tekočino in se torej prenaša spolno kot katera koli druga spolno prenosljiva bolezen. Priporočljivo je, da se 24–48 ur pred spolnim odnosom vzdržite uživanja brazilskih oreščkov, če je vaš partner alergičen. Če ste jih vendarle zaužili, bo kondom najverjetneje zagotovil zaščito.

Alergija na lateks

Alergijsko reakcijo pri alergiji na lateks povzroči material, iz katerega so narejeni skoraj vsi kondomi. Simptomi, ki se pojavijo pri tej reakciji so srbenje, pekoča koža, izpuščaji, koprivnica, simptomi podobni astmi in celo anafilaktični šok.

Romantic date, passionate couple hugs on the kitchen table, love and romance of a young family, a man caresses a girl on the leg, passion in a relationship, prelude to sex, intimate life
Foto: Andrii Lysenko iz iStock

Običajno se ti simptomi pojavijo v roku nekaj minut po izpostavljenosti lateksu. V nekaterih primerih pa se lahko pojavijo več ur kasneje. Na koži, ki je izpostavljena lateksu, se lahko celo pojavijo mehurji.

Zdravljenje alergije pomeni izogibanje lateksu. Poliuretanski kondomi in kondomi SKYN brez lateksa iz poliizoprena so dobra alternativa, saj ščitijo pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami.

Nekatere druge alergije

Lubrikanti in spermicidi lahko vsebujejo dišave, barvila, konzervanse ali druge sestavine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo s srbenjem.

Spodnje perilo ali nogavice z določenimi barvili, pa tudi čistilni robčki, ki jih morda uporabljate po spolnem odnosu, lahko prav tako povzročijo reakcijo.

Junior novinar

Prejšnji članekUgibanj je konec! Znanost razkrila, kdaj smo v življenju najsrečnejši
Naslednji članekKoliko oči ima čebela?
Jurij Lepen

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.