10 živali, ki so tik pred izumrtjem

Živalske vrste, ki so tik pred izumrtjem
Živalske vrste, ki so tik pred izumrtjem Foto: Wirestock iz iStock

Naš planet se sooča s hitrim upadom biotske raznovrstnosti, za katerega so v veliki meri odgovorne človeške dejavnosti. Krčenje habitata, onesnaževanje, prekomerni lov in podnebne spremembe so le nekateri od dejavnikov, ki ogrožajo obstoj mnogih vrst. Med njimi so nekatere tako ogrožene, da se njihovo število meri le še v desetinah. Tukaj je deset živali, ki so trenutno med najbolj ogroženimi na svetu. Vsaka od teh vrst ima svojo edinstveno zgodbo, ki je pogosto tesno prepletena s človeško zgodovino in kulturo. Njihova izguba ne bi pomenila le izgube genetske in ekološke raznovrstnosti, ampak bi imela tudi nepopravljive posledice za ekosisteme, od katerih so odvisni.

Živali moramo ohraniti

Ohranjanje teh desetih ogroženih vrst ni le vprašanje varovanja eksotičnih in redkih živali; gre za ohranjanje ekološkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti, ki je ključnega pomena za zdravje našega planeta. Vsaka izgubljena vrsta je nepovratno izgubljena nit v zapletenem ekosistemskem tkivu. Zavedanje in ukrepanje na globalni ravni sta nujna, da se te dragocene vrste ohranijo za prihodnje generacije. Vsi imamo vlogo pri ohranjanju našega naravnega sveta, od podpiranja trajnostnih praks do izobraževanja sebe in drugih o pomenu biotske raznovrstnosti.

1. Severni nosorog

One of the last Northern White Rhinos on Earth

Severni nosorog, ki ga danes najdemo le še v nekaterih delih Afrike, predstavlja eno izmed najbolj ogroženih vrst na svetu. Zaradi lova na njegove rogove in izgube habitata je število teh mogočnih bitij strmoglavilo na skrajno nizko raven. Severni nosorogi so izjemni, saj so eden od največjih kopnih sesalcev, a kljub svoji velikosti in moči niso mogli ubežati posledicam človeškega vpliva.

Vzrejni programi v ujetništvu in zaščitni ukrepi v naravi so ključni za ohranitev severnih nosorogov. Eden od fascinantnih pristopov k ohranjanju te vrste vključuje uporabo napredne reproduktivne tehnologije, kot je umetno osemenjevanje, da bi spodbudili rojstvo več mladičev.

2. Amurski leopard

An Amur Leopard cub sitting in some rocks

Amurski leopard, ki živi v hladnih gozdovih daljnega vzhoda Rusije in severne Kitajske, je eden izmed najredkejših leopardov na svetu. Njegovo število v naravi je izjemno nizko, predvsem zaradi krčenja gozdov, lova in konfliktov z ljudmi.

Amurski leopardi so znani po svoji neverjetni prilagodljivosti na ekstremne zimske temperature. Njihov gosti kožuh, ki se pozimi zgosti, jim omogoča preživetje v hladnem okolju, kjer temperature lahko padejo tudi do -30 °C.

3. Sumatranski tiger

SUMATRAN TIGER panthera tigris sumatrae, FEMALE WITH CUB LAYING DOWN ON GRASS

Sumatranski tiger je eden od treh še živečih podvrst tigrov, ki izključno živi na indonezijskem otoku Sumatra. Kot mnoge druge vrste tudi sumatranski tigri trpijo zaradi izgube habitatov zaradi krčenja tropskih gozdov in nezakonitega lova.

Sumatranski tigri so najmanjša od vseh živečih podvrst tigrov, kar jim omogoča, da so izjemno spretni v gostih gozdovih Sumatre. Ta prilagodljivost jim pomaga pri lovu v gostem rastlinju, kjer se lahko neopazno približajo svojemu plenu.

4. Javanski nosorog

Javan rhino and Ujung Kulon palm jungle

Javanski nosorog, ki je nekoč naseljeval široko območje od Indije do jugovzhodne Azije, je zdaj omejen na zelo majhen del Indonezije. Zaradi izjemno nizkega števila preostalih osebkov in izgube habitata velja za eno izmed najbolj ogroženih vrst nosorogov na svetu.

Javanski nosorogi so med najbolj skrivnostnimi velikimi sesalci na svetu, saj jih je izredno težko opazovati v naravi. Njihovo skrivnostno naravo še dodatno poudarja dejstvo, da so skoraj vse informacije o tej vrsti pridobljene s pomočjo kamer zaznavanja gibanja.

5. Gorska gorila

mountain gorilla from the virunga mountains, rwanda
Foto: erwinf iz iStock

Gorske gorile, ki živijo v gosto poraščenih gozdovih osrednje Afrike, so edna od dveh podvrst vzhodnega gorile. Kljub uspešnim ohranitvenim prizadevanjem ostajajo gorske gorile izjemno ogroženi, predvsem zaradi krčenja gozdov, lova in bolezni, ki se prenašajo z ljudi.

Gorske gorile so edina vrsta primatov, katere populacija v naravi narašča. To je deloma zasluga intenzivnih ohranitvenih ukrepov, vključno s patruljiranjem zaščitenih območij in zdravstvenim nadzorom.

6. Havajske medvedice

A monk seal takes a rest on the shores of Kauai, an island in Hawaii.

Havajske medvedice so ena izmed treh vrst menihovih tjulnjev in so endemični za havajske otoke. Njihovo število je močno upadlo zaradi lova, izgube habitatov in nedavnih motenj v njihovem morskem okolju.

Ime medvednic »monk seal« izvira iz njihovega samotarskega vedenja, ki spominja na življenje menihov, ter njihove debele, gubaste kože, ki spominja na meniško haljo.

7. Kalifornijska pliskavka

A large pod of Pacific common dolphins stamped off the coast of Black's Beach, North Torrey Pines in La Jolla, California.

Kalifornijska pliskavka je majhna vrsta kita, ki živi izključno v severnem delu Kalifornijskega zaliva. Zaradi nezakonitega ribolova z mrežami, v katere se kalifornijske pliskavke pogosto ujamejo in nato utonejo, je ta vrsta postala najbolj ogrožena morska sesalca na svetu.

Kalifornijska pliskavka je bila odkrita šele leta 1958. Njihovo število pa je že sedaj tako nizko, da jih znanstveniki štejejo za skoraj izumrle.

8. Kitajski rečni delfin

Chinese River Dolphin

Kitajski rečni delfin, znan tudi kot baiji, je bil sladkovodni delfin, ki je živel v reki Jangce v Kitajski. Kljub obsežnim prizadevanjem za njegovo zaščito velja za funkcionalno izumrlega, saj od leta 2006 ni bilo potrjenih opazovanj te vrste.

Baiji je bil eden izmed le štirih vrst sladkovodnih delfinov na svetu. Njegovo izginotje poudarja pomembnost ohranjanja sladkovodnih ekosistemov.

9. Saola

Saola
Foto: on synchronisity

Saola, pogosto imenovana tudi “azijski enorog”, je redka vrsta antilope, ki živi v gozdovih Vietnamov in Laosa. Odkritje te vrste leta 1992 je bilo eno najpomembnejših v zadnjih desetletjih in zaradi izjemne redkosti saola predstavlja simbol ohranjanja divjine jugovzhodne Azije.

Saola je izredno težko opaziti v divjini in je znana po svojih edinstvenih rogovih, ki so ravni in dolgi, zaradi česar izgleda kot mitološki enorog.

10. Modroplavuti tun

Bluefin tuna Thunnus thynnus saltwater fish in mediterranean

Modroplavuti tun, znan tudi kot atlantski tun, je ena izmed najhitrejših in najbolj impresivnih rib v oceanih. Zaradi prekomernega ribolova, zlasti za trg sušija in sashimija, je ta vrsta postala izjemno ogrožena.

Modroplavuti tuni lahko dosežejo hitrosti do 70 km/h in migrirajo čez celotni Atlantski ocean. Njihova sposobnost vzdrževanja telesne temperature nad temperaturo okoliške vode jim omogoča, da ostanejo aktivni v hladnejših vodah.

Prejšnji članekNaveličani Aperol Spritza? Ta koktejl bo pravi za vas
Naslednji članekKomentar: Težava hitre mode

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.