11 dejstev o junijskem solsticiju, ki ga letos obeležujemo 21. junija!

Summer Solstice White wood calendar blocks with the date June 21st  and white daisies. Selective focus with blurred background.
Foto: StephanieFrey iz iStock

Letos 21. junija praznujemo junijski solsticij ali poletni solsticij. S tem obeležujemo astronomski začetek poletja. Beri dalje in izvedel boš 11 zanimivih dejstev o junijskem solsticiju.

1Poletni in zimski solsticij

Summer sun solstice concept and silhouette of happy young woman’s hands relaxing, meditating and holding sunset against warm golden hour sky on the beach with ocean or sea background
Foto: Chinnapong iz iStock

Na severni polobli (kamor paše tudi Slovenija), kjer je najdaljši dan v letu glede na dnevno svetlobo, junijski solsticij imenujemo tudi poletni solsticij. Na južni polobli pa je to najkrajši dan v letu in je znan kot zimski solsticij.

2Prvi solsticij v letu

woman, field, sunlight

Solsticij se zgodi dvakrat letno – junija in decembra. Junijski solsticij se zgodi okoli 21. junija, ko je sonce neposredno nad rakovim povratnikom. Decembrski solsticij se zgodi okoli 21. decembra. Na ta dan je sonce točno nad kozorogovim povratnikom.

3Ko se zdi, da sonce stoji

blue sky with sun and clouds. beautiful bright nature scenery
Foto: Mike_Pellinni iz iStock

Solsticij (ang. solstice) izhaja iz latinskih besed sol, kar pomeni sonce in sistere, kar pomeni ustaviti se ali obstati. Na dan junijskega solsticija sonce doseže svoj najsevernejši položaj, gledano z Zemlje. Takrat se njegov zenit ne premakne proti severu ali jugu, kot v večini drugih dni v letu, ampak miruje na rakovem poldnevniku. Nato obrne svojo smer in se spet začne premikati proti jugu.

4Pojavi se istočasno…

Embroidered red pins on a calendar event Planner calendar,clock to set timetable organize schedule,planning for business meeting or travel planning concept.
Foto: Kunakorn Rassadornyindee iz iStock

… po vsem svetu. Tehnično gledano je junijski solsticij natančen trenutek, ko je sonce neposredno nad rakovim poldnevnikom. Letos se bo to zgodilo 21. junija ob 14.57 UTC. Za nas to torej pomeni ob 16.57.

5Lahko je 20., 21. ali 22. junija

Summer Solstice White wood calendar blocks with the date June 21st  and white daisies. Selective focus with blurred background.

Čeprav večina ljudi meni, da je 21. junij datum junijskega solsticija, se to lahko zgodi kadarkoli med 20. in 22. junijem. 22. junijski solsticij je sicer zelo redek. Zadnji 22. junijski solsticij se je zgodil leta 1975, naslednjega pa bomo (oz. bodo) dočakali šele leta 2203.

6Je prvi dan poletja

Couple relax on the beach enjoy beautiful sea on the tropical island. Summer beach vacation concept

No, odvisno koga vprašaš. Astronomi in znanstveniki z datumom junijskega solsticija označujejo začetek poletja na severni polobli in zime na južni polobli. Za meteorologe pa se je poletje začelo pred skoraj tremi tedni, 1. junija.

V mnogih kulturah severne poloble se ta dan tradicionalno šteje za sredino poletne sezone. Kresna praznovanja ob ali okoli severnega poletnega solsticija so običajna v mnogih evropskih državah.

7Zemlja je najbolj oddaljena od sonca

Planet Earth, sun and stars (Nasa imagery)
Foto: egal iz iStock

Lahko bi si mislili, da je Zemlja soncu najbližje ob junijskem solsticiju. Vendar je ravno nasprotno. Zemlja je v tem letnem času pravzaprav najbolj oddaljena od Sonca. Od sonca najbolj oddaljena bo nekaj tednov po junijskem solsticiju.

Oddaljenost Zemlje od sonca zelo malo vpliva na letne čase na Zemlji. Letne čase ustvarja nagib Zemljine rotacijske osi, ki je nagnjena pod kotom približno 23,4 stopinj.

Smer Zemljinega nagiba se ne spreminja, ko le ta kroži okoli sonca – obe polobli sta ves čas usmerjeni v isto smer v vesolju. Kar se spreminja med Zemljinim kroženjem okoli sonca, je položaj polobel glede na sonce. Severna polobla je med junijskim solsticijem obrnjena proti soncu in tako doživlja poletje. Južna polobla se nagne stran od sonca in zato v tem času uživa v zimi.

8Najzgodnejši sončni vzhod v letu se ne zgodi na ta dan

Aerial view of beautiful orange trees on the hill and mountains in low clouds at sunrise in autumn in Ukraine. Colorful landscape with woods in fog, sunbeams, sky, forest at dawn in fall. Top view

Čeprav je junijski solsticij najdaljši dan na severni polobli, večina krajev na ta dan ne vidi najzgodnejšega sončnega vzhoda v letu. Najzgodnejši sončni vzhod se zgodi nekaj dni prej, najpoznejši zahod pa nekaj dni po junijskem solsticiju.

Na južni polobli, kjer ta dan zaznamuje zimski solsticij, se najzgodnejši sončni zahod zgodi nekaj dni prej, najpoznejši vzhod pa nekaj dni po njem.

To se zgodi zaradi neravnovesja med časom, izmerjenim z urami, in časom izmerjenim s sončno uro.

9Običajno ni najbolj vroč dan v letu

Thermometer Sun 40 Degres. Hot summer day. High Summer temperatures

Pravzaprav najbolj vroč dan v letu na severni polobli običajno nastopi nekaj tednov ali včasih celo mesecev po solsticiju. To je zato, ker traja nekaj časa, da se oceani in kopno segrejejo, kar omogoča višje temperature zraka. Ta pojav imenujemo zamuda ali zamik letnih časov.

10Arktični krog ima 24 ur dnevne svetlobe

Midnight sun in Lofoten with the Norwegian sea and scenic road with bridges in the background

Junijski solsticij je edini dan v letu, ko vse lokacije znotraj arktičnega kroga doživljajo 24 urno neprekinjeno obdobje dnevne svetlobe. Ta pojav imenujemo tudi polnočno sonce (ang. midnight sun). Vendar pa je zaradi atmosferske refrakcije polnočno sonce vidno nekaj dni pred in na junijski solsticij z območij do 97 kilometrov južno od arktičnega kroga. Ko se pomikamo severneje od arktičnega kroga, se povečuje število dni s polnočnim soncem.

Znotraj antarktičnega kroga je na junijski solsticij 24 ur noči. Tako kot na severni polobli je tudi na katerikoli lokaciji južno od antarktičnega kroga nekaj dni pred junijskim solsticijem polarna noč.

11Praznuje se po vsem svetu

World Earth Day Concept. Green Energy, Renewable and Sustainable Resources. Environmental and Ecology Care. Hand Embracing Green Leaf and Handmade Globe

Junijski solsticij ima v mnogih kulturah posebno mesto praznovanja. Ljudje po vsem svetu ta dan praznujejo s pogostitvami, pikniki, plesom in glasbo.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.timeanddate.com
Prejšnji članekNajbolj pričakovani koncerti poletja 2023
Naslednji članekAI Jezus na Twitchu v živo odgovarja na vsa vprašanja
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.