3 naravna čistila za vsako gospodinjstvo in kako jih narediti

Modern kitchen interior in the background. House cleaning concept
Foto: Anna Puzatykh iz iStock

V trgovinah imamo veliko različnih čistil, ki so namenjene čiščenju kuhinj, kopalnic, odtokov, itd. Da pa ne bomo kupovali dragih čistil, lahko veliko uporabnih čistil pripravimo sami s pomočjo preprostih živil, ki jih imamo doma. Predstavljamo vam 3 recepte za naravna čistila, ki jih lahko pripravite doma.

Naravno čistilo za kopalnico

Prvo čistilo je čistilo, ki je namenjeno čiščenju kopalnice. Zelo učinkovito je tudi za čiščenje fug, ploščic, umivalnika in kadi. Priprava je zelo preprosta:

Potrebuješ:

  • 1,5 l vode
  • kozarec sode bikarbone
  • 1/3 kozarca limoninega soka
  • skodelica alkoholnega kisa

Postopek priprave:

V posodo vliješ vodo, dodaš sodo bikarbono, priliješ limonin sok in na koncu dodaš še kis. Sestavine bodo med seboj reagirale. Ko se vse skupaj umiri, preliješ v stekleničko z razpršilom in uporabiš kot običajno čistilo.

Cleaning service. crop image of woman thoroughly and gently washing and cleaning white laminate floor. female hands in yellow gloves wipe wooden floor with blue microfiber cloth. copy space
Naravno čistilo za kopalnico Foto: Pavel Muravev iz iStock

Naravno čistilo za odtoke

Odtoki se pogosto zamašijo. To lahko pripišemo predvsem ostankom hrane, če govorimo o umivalniku v kuhinji, v kopalnici pa so glavni krivci za zamašitev odtoka lasje. Vsi, ki smo že kdaj kupili čistilo za odtoke vemo, da so izredno draga, zato vas lahko to naravno čistilo reši pred luknjo v denarnici.

Za pripravo uporabimo: pol skodelice pecilnega praška, soli in kisa ter tri litre vrele vode.

Najbolje je, da čistilo pripraviš tik pred spanjem, da bo raztopina lahko delovala tudi čez noč: v odtok streseš sol in pecilni prašek. Dodaš kis in približno minuto pustiš, da se zmes speni. Nato spereš z najmanj tremi litri vrele vode. Sol bo pomagala razgraditi maščobe in emulgirane maščobe, tako da jih bo mogoče splakniti po ceveh s kisom in vročo vodo.

water drain down on stainless steel kitchen sink hole. top view sewer in washbasin. household plumbing. cleaning and hygiene concept.
Naravno čistilo za odtoke Foto: winnond iz iStock

Naravno čistilo za ploščice

Za umivanje tal in ploščic v kopalnici lahko uporabimo preprosto domačo sestavino. To je alkohol. Alkohol je namreč odličen nadomestek za čistilo, ki ga lahko uporabite takrat, ko opazite, da so vaše ploščice bolj umazane kot običajno – ko se na tleh vaše kopalnice pojavijo znaki plesni ali so ploščice na hodniku in v kuhinji lepljive. Alkohol tako pravzaprav nadomesti belilo.

Hkrati pa ima alkohol tudi nekaj pozitivnih lastnosti. Uniči namreč večino bakterij, virusov in glivic, razgrajuje olje in maščobo ter omogoči milu, da tovrstno umazanijo lažje odstrani. Hkrati pa brez težav odstranjuje trdovratne madeže.

Priprava čistila:

Za pripravo domačega čistila na osnovi alkohola moraš slediti naslednjim korakom: vedru tople vode dodaj 1 in 1/4 kozarca čistilnega alkohola, 2 in pol kozarca kisa in malo detergenta za pomivanje posode. Sestavine med seboj zmešaj in s čistilno krpo nanesi na ploščice.

Nurse in protective gloves cleaning work surface at stomatology clinic, sanitizing table with disinfectant spray bottle, washing dental chair with towel, selective focus
Naravno čistilo za ploščice Foto: brizmaker iz iStock
Prejšnji članekNeprecenljiv čas z malčkom na svežem zraku lahko dosežete tako
Naslednji članekOcena filma: Kraljevski Artur

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.