Ocena filma: Kraljevski Artur

Kraljevski Artur
Kraljevski Artur Foto: on arthurtheking

Kraljevski Artur je posnet po resnični zgodbi ekstremnega športnika, ki na eni od vzdržljivostnih spozna ali pa najde potepuškega psa. Splete se življenjska vez borcev za uspeh in življenje.

Ko ekstremni športnik spozna psa, ki mu spremeni življenje

V desetih dneh in 700 kilometrih se splete nezlomljiva vez med profesionalnim pustolovskim dirkačem Michaelom Lightom (Mark Wahlberg) in razposajenim uličnim psom po imenu Artur. Na podlagi neverjetne resnične zgodbe spremlja Lighta, ki obupano išče zadnjo priložnost za zmago, ko prepriča sponzorja, da podpre njega in ekipo športnikov (Simu Liu, Nathalie Emmanuel in Ali Suliman) za prvenstvo Adventure Racing World v Dominikanski republiki. Medtem ko je ekipa na dirki potisnjena do meja vzdržljivosti, Arthur na novo opredeli, kaj dejansko pomenijo zmaga, zvestoba in prijateljstvo.

Mark Wahlberg in Artur v filmu Kraljevski Artur
Mark Wahlberg in Artur v filmu Kraljevski Artur Foto: on arthurtheking

Še preden omenim resnično zgodbo, se je treba lotiti filma. Slednji ima svoje težave, a vsak lastnik psa bo v njem izmerno užival in na trenutke kar močno trpel. Film se začne nekoliko grobo in razmetano, skorajda neupravičeno za ogled na velikem platnu, a ekipo v petnajstih minutah sestavi mnogo boljše kot Snyderjev Rebel Moon, ki je za to potreboval skoraj tri ure. Kraljevski Artur je film, ki po uvodu močno dvigne svojo kakovost in upraviči dejstvo, da ga gledamo v kinu in ne iz udobja domačega kavča. Ko se dirka začne smo vpeti v tisto klasično “underdog” zgodbo in skačemo med občutki gledalca in navijača. Priče smo pletenju vezi med psom in ljudmi v situaciji, ki od vseh zahteva vse, kar lahko dajo od sebe. Sam zaključek filma pa spominja na film o zlatem prinašalcu Marleyju, ki je pred petnajstimi leti navduševal občinstvo – a z lepšim zaključkom.

Med samim ogledom je film povsem zadovoljiv, celo srčen in pogosto napet. Za ljubitelje psov in zgodb o tekmovanjih. Kljub temu ima v tistem uvodu kar precej težav, ki niso le prepogosti slabi posebni učinki, ki jih moramo premostiti in končno uživati v ogledu. Ker pa ima čudovitega psa, lahko na to pozabimo za tistih 90 minut.

Simu Liu in Mark Wahlberg v filmu Kraljevski Artur
Simu Liu in Mark Wahlberg v filmu Kraljevski Artur Foto: on arthurtheking

Spreminjanje resnične zgodbe, a srčna zgodba s psom

Film temelji oziroma je navdihnjen po resnični zgodbi Šveda Mikaela Lindnorda, ki je v knjižni obliki izšla tudi v slovenskem prevodu pri založbi UMco. Naslov knjige je Artur: Pes, ki je prečkal džunglo, da bi našel dom. Priporočam v branje, pred ali po ogledu filma.

In bolj ko se poglobimo v zgodbo in nastajanje filma, slabši je slednji, saj spreminja nepotrebne reči (sprememba države, amerikanizacija likov, ozadje likov), čeprav zadane same bistvo. V kolikor mu to opravičimo, potem je vse v najlepšem redu. Če je film vsaj enega gledalca navdušil za branje knjige, potem je uspel.

Kot lastnik psa sem do filma rahlo pristranski, saj vez zadane v piko natančno. In pri filmih o psih je to dovolj.

Arthur the king | Kraljevski Arthur | 21. marec

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Kraljevski Artur
Prejšnji članek3 naravna čistila za vsako gospodinjstvo in kako jih narediti
Naslednji članekSlovenija se pridružuje pobudi Češke za pomoč Ukrajini

Urednik portala Student.si

ocena-filma-kraljevski-arturKraljevski Artur se kar precej razlikuje od resnične zgodbe in knjige, a zadane bistvo zgodbe. Vez med človekom in psom že dolgo ni bila tako dobro upodobljena na velikem platnu. Za ljubitelje psov, resničnih zgodb in vzdržljivostnih tekmovanjih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.