Slovenija se pridružuje pobudi Češke za pomoč Ukrajini

BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 14, 2021: NATO flag fluttering in the wind in the arcades of the Cinquantenaire in Brussels
Foto: Xavier Lejeune iz iStock

Pred mesecem dni smo vstopili v tretje leto vojne v Ukrajini. Medtem si je Vladimir Putin na navideznih volitvah zagotovil svoj že peti predsedniški mandat. Ker je velik del Ukrajinskega ozemlja še vedno okupiran s strani ruskih sil, nič ne kaže, da se bo vojna kmalu končala.

Tega se zaveda tudi nekdanji načelnik Vojaškega odbora zveze NATO in sedanji predsednik Češke Petr Pavel – več o njem v prispevku General Pavel, od načelnika zveze NATO do predsednika Češke. Kot neomajni podpornik ukrajinskih prizadevanj je Pavel skupaj s češko vlado pozval članice zavezništva k skupni nabavi streliva za Ukrajino.

Ukraine and Russia conflict. Country flags on chess pawns on a chess board. 3D illustration.
Foto: ffikretow iz iStock

Pobuda, ki jo podpira tudi Slovenija

Pobuda stremi k skupni nabavi streliva večjega kalibra za Ukrajino. Ker so produkcijske zmožnosti za proizvodnjo streliva znotraj EU oz. NATO premajhne, Češka predlaga nakup municije v državah, ki niso članice omenjenih mednarodnih zvez.

Petr Pavel je s 58 odstotki dobil predsedniške volitve na Češkem
Petr Pavel, ki je s 58 odstotki dobil predsedniške volitve na Češkem Foto: on prezident pavel

Češko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v teh državah na voljo 800.000 nabojev, ki so lahko dobavljeni v razmeroma kratkem času. V začetku marca se je pobudi pridružilo več kot 15 držav, med njimi tudi Slovenija. Zbrali so dovolj sredstev za nabavo 300.000 nabojev, obljubljenih pa je še dodatnih 200.000.

Slovenija bo za nabavo prispevala milijon evrov. Države, ki se pridružujejo pobudi, so med drugimi še Belgija, Nizozemska, Nemčija, Francija, Norveška in Kanada. V katerih državah bo zavezništvo kupilo municijo, zaradi potencialnega vmešavanja Rusije ostaja skrivnost.

NATO je enoten

Putin je z invazijo poskrbel, da sta se zavezništvu pridružila Finska in Švedska. Slednja je s tem prekinila svojo dolgoletno nevtralnost. Praktično čez noč so se razblinile sanje o pax Europaea in prepričanju, da bo tak mir trajal večno.

NATO zastava
NATO

Z vojno v Ukrajini se je zaključilo tudi dolgoletno obdobje popuščanja Rusiji, ki je neodločnost članic zavezništva znova in znova izkoristila za lastno korist.

Zavezništvo s tovrstnimi pobudami kaže enotnost in izraža, da Evropa na svojih mejah ne želi nepredvidljivega samodržca, ki zaradi imperialističnih sanj napada sosednje države.

Junior novinar

VIRRTV
Prejšnji članekOcena filma: Kraljevski Artur
Naslednji članekEinsteinov test za pametne, ki ga reši le 2 odstotka ljudi (UGANKA)

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.