7 zanimivosti o pomladi

beautiful spring garden with flowers and lawn grass, 3D illustration
Foto: andreusK iz iStock

Pomlad je popoln letni čas. Vreme je iz dneva v dan toplejše, dnevi pa postajajo vedno daljši. Povsod rastejo rože, drevesa in grmi pa začenjajo cveteti. Živali oznanjajo pomlad s ptičjim petjem in brenčanjem čebel. Svet je poln živahnih barv in prijetnih melodij narave.

Vso to ponovno rojstvo in pomlajevanje je zagotovo čas za praznovanje in uživanje. A koliko zares veš o pomladi? V nadaljevanju preberi sedem zanimivih dejstev o letnem času v katerega vstopamo.

1. Praznujemo spomladansko enakonočje

First day of Spring and springtime equinox concept theme with block calendar set on March 20, two yellow tulips and one pink tulip and butterflies isolated on a rustic white wooden background
Zanimivosti o pomladi Foto: Moussa81 iz iStock

Prvi pomladni dan se na severni polobli imenuje spomladansko enakonočje. Po angleško se imenuje “vernal equinox”, ime vernal pa izhaja iz latinščine in pomeni enaka noč. To je dan, ko sta dan in noč enako dolga – vsak po 12 ur. Spomladansko enakonočje pade na 20. ali 21. marec, letos pa ga bomo praznovali v sredo, 20. marca 2024.

2. Otroci spomladi hitreje rastejo

Little child is playing businessman. Kid is measuring the growth on the background of wall. Smart power concept.
Ali ste vedeli to dejstvo o pomladi? Foto: Choreograph iz iStock

Otroci, tako kot rastline, spomladi rastejo hitreje kot v katerem koli drugem letnem času. Morda sta prav svež zrak in sončna svetloba tista dejavnika, ki povzročata ta pospešek rasti.

3. Večje število telefonskih klicev

Back view of young woman sit relax on couch at home talk on video call with smiling mature mother, millennial girl rest have pleasant conversation with happy senior mom, use webcam on computer
Pomladi se več pogovarjamo Foto: fizkes iz iStock

Na materinski dan, ki ga v Sloveniji praznujemo 25. marca, se opravi več telefonskih klicev kot na kateri koli drug dan v letu. Po podatkih History, klepeti povzročijo kar 37% povečanje telefonskih klicev. V to statistiko pa niso všteti še video klepeti preko Skypa ali Zooma.

4. Velikonočni zajček je uvožen in Nemčije

Cute boy with bunny ears holding basket with easter eggs on yellow background copy space
Od kod izvira velikonočni zajček? Foto: Natalia Maliseva iz iStock

Medtem ko mnogi ljudje mislijo, da poskočni velikonočni zajček prihaja iz Amerike, temu ni tako. Ideja o zajčku, ki raznaša dobrote, izvira iz Nemčije v 16. stoletju. Nizozemski naseljenci so prenesli tradicijo v Ameriko približno 200 let pozneje. Dandanes pa je zajček znan po vsem svetu.

5. Pripravi dežnik

Asian woman wearing a raincoat outdoors. She is happy.
Je pomlad bolj deževna od zime? Foto: torwai iz iStock

Aprilske plohe resda prinesejo majsko cvetje, a april ni vedno najbolj deževen spomladanski mesec. Toda kot celota je pomlad najbolj deževen letni čas na severni polobli, zato imej dežnik vedno pri roki, saj nikoli ne veš kdaj ga boš potreboval.

6. Tulipani so vredni zlata

Spring greetings card with tulips for Easter, Mother's Day.
Dejstva o pomladi Foto: gitusik iz iStock

Tulipani so ena izmed najzgodnejših rož, ki zacveti spomladi in simbolizirajo ljubezen in ponovno rojstvo. Zanimivo pa je, da so bili tulipani nekoč dragocenejši od zlata. Ta čas špekulacij s tulipani na Nizozemskem so poimenovali tulipomanija in tako kot večina špekulacij z blagom, je tudi ta razcvet propadel leta 1637.

7. Spomladanska mrzlica je prava stvar

Young woman blowing her nose while being in the nature
Pomlad, pomlad in pomlad Foto: razyph iz iStock

Ljudje govorijo o spomladanski mrzlici kot o času za norčije, vendar res obstaja. Medicinski strokovnjaki menijo, da je lahko vzrok za to sprememba prehrane, povišana temperatura in svetloba ter hormonske spremembe. Seveda, pa bi to lahko bila le alergija.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.goodnet.org
Prejšnji članekOcena filma: Dežela nevarnih
Naslednji članekZnanost ugotavlja: Zakaj so te živali najhitrejše?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.