Ocena filma: Dežela nevarnih

Dežela nevarnih (Land of Bad)
Dežela nevarnih (Land of Bad)

Dežela nevarnih (Land of Bad) je akcijski film o reševalni misiji na Filipinih. V filmu zaigra precej zvezdniška zasedba, ki jo sestavljajo imena Russell Crowe, Liam Hemsworth, Luke Hemsworth, Milo Ventimiglia in Ricky Whittle. Ali je film, ki bi brez teh imen nekoč ostal na kaseti ali dvd-ju, vreden ogleda?

Vojaški film z zvezdniško zasedbo: Le kaj gre lahko narobe?

Režiser William Eubank, ki nam je v preteklosti postregel s filmi Signal (The Signal, 2014), Pod vodo (Underwater, 2020) in Paranormalno 7 (Paranormal Activity: Next of Kin, 2021), je znova združil moči s scenaristom Davidom Frigeriom, s katerim sta skupaj ustvarila Signal. Prav v času snemanja Signala sta spisala scenarij za ta film, ki se je takrat imenoval še JTAC. Približno deset let kasneje je film izšel tudi v slovenskih kinodvoranah in po nekaj letih smo dobili tako imenovani srednje-proračunski vojaški film, ki jih na velikih platnih ni več na pretek.

Dežela nevarnih, vojaški akcijski film
Dežela nevarnih, vojaški akcijski film Foto: on tmdb

Štiričlansko enoto Delta Force hellikopter spusti sredi gozdovja Filipinov, njihov cilj pa je reševanje CIA vohuna. Iz zraka jih spremlja dron, s katerim upravlja Eddie “Reaper” Grimm (Russell Crowe). Ko se na lokaciji med negativci prične strelski obračun, mora ekipa najti nov način za izpolnitev cilja.

V celoti zgrešena priložnost, v kateri bodo uživali le ljubitelji slabih vojaških filmov

S popolno iskrenostjo lahko zapišem, da gre za zgrešeno priložnost, ko se ti ponudi taka zasedba. Zgodba je površna in nejasna. Kaj točno je botrovalo odločitvi, da bodo prizori z oskarjevskim Croweom odrezani od dogajanja in ob vsakem premiku lokacije poskrbeli za prekinitev napetosti – in bili hkrati bolj zanimivi od dogajanja na terenu – ne vem.

Liam in Luke Hemsworth v filmu Dežela nevarnih
Liam in Luke Hemsworth v filmu Dežela nevarnih Foto: on tmdb

Film v najboljših trenutkih sicer spomni na film Edini preživeli (Lone Survivor) iz leta 2013, z Markom Wahlbergom v glavni vlogi, ali zaradi družinskih navez na 12 pogumnih (12 Brave, 2018), v katerem je igral Chris Hemsworth. In kot pravijo mnoge revije, je tudi tokrat izbral malenkost boljši vojaški film.

Vojaških filmov ni več veliko. V zadnjih letih smo sicer dobili kar nekaj podpovprečnih naslovov, ki so bili večinoma predvajani na pretočnikih. Tu in tam se znajdemo pred kakšnim skritim biserom, kot je bil Zaveza Guyja Ritchieja, a nam prepogosto dan zagreni film v stilu Rumeni ptiči (The Yellow Birds, 2017) ali Kri in zlato (Blood & Gold, 2023).

Russell Crowe v filmu Dežela nevarnih
Russell Crowe v filmu Dežela nevarnih Foto: on tmdb

Dežela nevarnih nas svari pred ogledom

Dežela nevarnih bo skorajda perfektna za gledalce, ki si želijo pred vsem gledati vojaški akcionar brez smisla in s površno zgodbo. Če bi temu dodali še zasedbo, ki si zasluži mnogo več, bi bili deležni še razočaranja, ki pa ni nikoli dober znak. Nekaj zanimivih akcijskih prizorov ne reši dejstva, da se 1 ura in 50 minut vleče v nedogled in ne pripelje nikamor. Naslov je pravzaprav svarilec tistega trenutka v večeru, ko se nam zapirajo oči, četudi bi jih rajši imeli odprte. Nekje v vsem tem obstaja zelo dober film.

 

Land of Bad [Dežela nevarnih] | trailer | v kinu od 14. marca

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Dežela nevarnih (Land of Bad)
Prejšnji članekNajboljše veganske restavracije v Ljubljani (Top 10 2024)
Naslednji članek7 zanimivosti o pomladi

Urednik portala Student.si

ocena-filma-dezela-nevarnihDežela nevarnih je nadvse pozabljiv vojaški film, ki se lahko pohvali z zvezdniškimi imeni, a je to tudi vse. Igralska zasedba ni izkoriščena, zgodba je zmedena, vseeno pa film ponudi nekaj zanimivih idej in akcijskih trenutkov, ki so pisani na kožo ljubiteljem povprečnih akcijskih filmov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.