Antarktični pingvin pristal na Novi Zelandiji

Plaža v Christchurchu na Novi Zelandiji je ta teden dobila nepričakovanega obiskovalca – pingvina, ki je z rodne Antarktike prepotoval približno 3200 kilometrov, piše NPR.

Ptica je znana kot pingvin Adélie in je klasičnega črno-belega videza s smokingom. Zdi se, da je to šele tretji primer, ko je pingvin Adélie priletel na obalo Nove Zelandije. Prvič so mrtvega pingvina našli leta 1962, živo ptico pa so opazili leta 1993.

Bolnišnica za divje živali Kaikoura na Novi Zelandiji je na Facebooku objavila, da so testi, opravljeni na pingvinu, pokazali, da je imel prenizko telesno težo in je bil dehidriran. Ptico so hranili s tekočino in ribjimi napitki.

Ministrstvo za varstvo narave je sporočilo, da so za pingvina skrbeli čez noč, preden so ga izpustili nazaj v naravo na polotoku Banks – na vzhodni obali Južnega otoka, kjer se nahaja Christchurch.

»Ta ptič je daleč od doma in je bil včeraj, ko so ga odkrili na plaži v Christchurchu, v nekoliko slabšem stanju,« je oddelek v četrtek objavil na Facebooku.

Ni jasno, zakaj je ta posebni pingvin prišel na Novo Zelandijo. Če slučajno pozna korenine svoje vrste, bi prav lahko potoval v svoj zgodovinski dom.

Znanstveniki so preučevali genetiko 18 vrst sodobnih pingvinov. Lani so razkrili, da so pingvini pred 22 milijoni let prišli z obal Avstralije, Nove Zelandije in bližnjih otokov južnega Pacifika.

Na spletni strani, ki katalogizira novozelandske ptice, piše, da več kot tretjina svetovne populacije pingvinov Adélie živi v sektorju Rossovega morja na Antarktiki. Vendar so podnebne spremembe in naraščajoče temperature močno vplivale na njihovo populacijo.

NASA izpostavlja članek, ki je bil leta 2016 objavljen v reviji Scientific Reports, ki kaže, da bo do leta 2060 lahko upadlo približno 30 odstotkov sedanjih kolonij pingvinov Adélie, do leta 2099 pa približno 60 odstotkov sedanje populacije.

Prejšnji članekMednarodni dan študentov: Poziv k izboljšanju položaja študentov
Naslednji članekPosebne ugodnosti za lastnike telefonov Huawei nova 9 in nova 8i

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.