Mednarodni dan študentov: Poziv k izboljšanju položaja študentov

Po vsem svetu danes, 17. novembra, obeležujemo mednarodni dan študentov v spomin obletnice nacistične okupacije študentskih domov praške univerze leta 1939, deportacije več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča in kasnejše usmrtitve 9 zajetih študentov in visokošolskih učiteljev. V študentski organizaciji Slovenije tako ob letošnjem dnevu študentov opozarjajo na nezavidljiv položaj, v katerem se je zaradi epidemije novega koronavirusa znašla zdajšnja generacija študentov.

Psihosocialna kriza

druženje študentovMedtem ko smo bili zaradi epidemije Covida-19 v začetku leta 2020 sprva seznanjeni z zdravstveno krizo, je bil vpliv na študente predvsem socialni in psihosocialni. Študentje so namreč doživeli velik upad ponudbe študentskega dela, poleg tega pa so bili primorani študij opravljati na daljavo, zaradi česar so bili prikrajšani do osebnih in socialnih stikov.

Nov Zakon za urejanje položaja študentov

17. november tako predstavlja simbol študentov in njihovih prizadevanj, saj se na ta dan spominjamo študentov, ki so se borili za boljšo družbo. Na izboljšanje trenutne situacije študentov so na ŠOS pripravili novi Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki naslavlja različne problematike izpostavljene generacije. »Gre za neideološki zakon, ki naslavlja potrebo po večanju izobraževalnega potenciala v državi in menimo, da bi ga morali podpirati prav vsi izvoljeni poslanci,« o novemu zakonu dodaja predsednik ŠOS Andrej Pirjevec.

Zakon, ki ga je v zakonodajni postopek vložil predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, se v grobem zavzema za povišanje državnih štipendij ter širjenje kroga upravičencev do njih ter ukinitev starostne omejitve za njeno pridobitev. Poleg tega naslavlja povečanje sredstev za investicije v študentske domove, prepoved zaračunavanja vpisnin in drugih skritih stroškov študija, zagotavljanje enake obravnave študentov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v študijskem okolju ter povečanje višine subvencije za prehrano.

Pomen študija v živo

Ukrepi za zajezitev epidemije – kot je na primer izobraževanje na spletu – naj bi glede na pridobljene informacije zadnjega leta in pol na študentih pustili več posledic, kot pa bolezen sama. Ravno zato je ŠOS ob mednarodnem dnevu študentov poudarila še neizmeren pomen študija v živo, katerega pa želijo v tem študijskem letu videti čim več.

Prejšnji članekPodnebne spremembe prizadele že 85 % svetovne populacije
Naslednji članekAntarktični pingvin pristal na Novi Zelandiji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.