Apple bo namenil 200 milijonov dolarjev za bitko proti globalnemu segrevanju

Podjetje Apple je ustvarilo sklad v višini 200 milijonov dolarjev, s katerim bodo stopili v prihodnost brez ogljičnega odtisa. Investiral bo v pogozdovanje, s čimer bo podjetje pripomoglo pri dekarbonizaciji atmosfere. Sklad imenovan »Restore Fund« ima začrtan cilj, s katerim se želijo znebiti najmanj enega milijona kubičnih ton ogljikovega dioksida na letni ravni. Apple je že lani naznanil, da želi postati do leta 2030 podjetje brez ogljičnega odtisa.

Sklad za boljšo prihodnost

»Skozi sklad, ki bo ustvarjal povrnitev finančnega vložka in izmerljiv vpliv na količino CO2, si želimo zgraditi boljšo prihodnost. Želimo opogumiti investiranje, ki bo zmanjšalo ogljični odtis,« je povedala Lisa Jackson, podpredsednica Applovega okoljskega oddelka. »Upamo, da bomo s tem opogumili tudi druge, ki imajo enake cilje in si želijo prispevati k ohranjanju naših ekosistemov.«

Podjetje je že lansko leto napovedalo, da želi izničiti svoj vpliv na globalno segrevanje in do leta 2030 postati brez ogljičnega odtisa. Sporočili so, da bodo iz svojih tovarn in produktov eliminirali 75 odstotkov emisij, za ostalih 25 odstotkov pa bo »odgovoren« sklad Restore Fund. Applovi partnerji v skladu so za zdaj neprofitni Conservation International in skupina Goldman Sachs, ki bo zadolžena za upravljanje s skladom.

Green Apple oziroma zeleno jabolko
Green Apple oziroma zeleno jabolko

Iskanje pravih rešitev tudi z obzirom na posel

Povedali so, da bodo sodelovali tudi z organizacijami kot je Forest Stewardship Council in Verra, da jim bodo svetovali pri izbiri projektov za investiranje. Nobene besede niso namenili kakšen dobiček oziroma povratna sredstva pričakujejo od takih projektov. Vseeno pa so napovedali, da bodo projekti odklenili potencial takim rešitvam, ki bi bile poslovno zanimive.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrvi slovenski dan v rabljenih oblačilih
Naslednji članekKuharski natečaj Kluba koroških študentov
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.