Prvi slovenski dan v rabljenih oblačilih

Pastel Color Female Clothes in a Row on Open Hanger. Toned image
Foto: OlgaPink iz iStock

Točno danes, 23. aprila, obeležujemo Prvi slovenski dan v rabljenih oblačilih.

Na svetu vsako leto proizvedemo 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov, saj jih recikliramo le 1 %. V zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400 %, hkrati pa raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat.

Ekipa Obleka naredi človeka, ki s svojimi partnerji stoji za tem projektom, nas želi spodbuditi k ponovni uporabi oblačil, saj se jih vse preveč zavrže.

V podcastu je z mano govorila Katja Sreš, članica ekipe. Povedala nam je, kako so z ekipo sploh prišli na idejo projekta in kdo pri njem sodeluje, razložila pa nam je tudi podroben pomen projekta.

Zakaj 23. april?

Katja nam je v podcastu zaupala, da datum nosi prav poseben pomen. 22. aprila smo namreč obeleževali dan Zemlje, 24. aprila pa se spominjamo žrtev zrušenja stavbe tekstilne tovarne Rana Plaza. Tako je torej 23. april najboljša izbira za Dan v rabljenih oblačilih.

Kako lahko sodeluješ?

Hitro pobrskaj po omari in si nadeni oblačila iz druge roke. To fotografiraj in objavi na družbena omrežja z oznako #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka. S tem boš podprl projekt in vsi skupaj bomo korak bližje izboljšanju situacije z odpadnimi oblačili.

Za še več zanimivih in podrobnejših informacij prisluhni najinemu pogovoru. Obiščeš lahko tudi njihovo spletno stran Obleka naredi človeka ali Instagram profil oblekanaredicloveka.

🎧 Prijetno poslušanje in z besedo na dan v komentarjih! Tvoje mnenje, želje in ideje za bodoče avdio oddaje so zlata vredne! #gold #gold #gold #hvala

Ideje, predloge ali želje po sodelovanju v naših avdio oddajah lahko posreduješ tudi na: marketing@nevtron.eu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.