Prva slovenska pražarna vrhunskih kav

Kako se začne tvoj dan? S skodelico vroče kave? Večina nas za normalno delovanje potrebuje jutranjo dozo kofeina, ki nas pripravi na soočenje z novim dnem. Pa veš, kakšno kavo piješ? Vrhunske kave ne najdeš kar v vsaki veleblagovnici, ko pa jo enkrat poskusiš, ugotoviš, da poti nazaj ni. Taka je tudi Escobar kava, ki se lahko pohvali z nazivom prve slovenske pražarne vrhunskih kav.

Kava kot smisel življenja

Ustanovila sta jo Katja in Omar, ki jima kava predstavlja pomen življenja. Omar po selitvi v Slovenijo ni našel nobene kave, ki bi mu bila všeč. Po potovanju po Hondurasu se je odločil stvari vzeti v svoje roke in domov je prinesel prvi kilogram nepražene kave. Ko jo je doma pražil na roke, sta tudi Katjo prevzela okus in aroma. Tako se je rodila ideja, da v Slovenijo pripeljeta vrhunske kave z manjših kmetij.

Omar se sklanja nad posodo s kavnimi zrni in v rokah drži kavna zrna

Pražarna Escobar deluje že sedmo leto in ponuja kakovostno, 100 % sledljivo in zdravo kavo. Katja pravi, da se zgodba dobre kave začne že na farmi, pomembni pa so tudi svežina kave, pravilno praženje in dobra priprava. Na dobro kavo torej vpliva vse, kar se zgodi, preden jo sploh nalijemo v skodelico.

Kvalitetne sestavine so osnova

Surovine pridobivata iz vseh koncev sveta, Srednje in Južne Amerike, Afrike in Azije. Osredotočata se predvsem na manjše družinske farme in sodelujeta z ljudmi, ki jim lahko zaupata. Na ta način zagotavljata kakovost surovin in kar se le da kratko verigo sledljivosti. Poudarjata, da je praženje največja sprememba, ki jo doživi kavno zrno. Kakovostno praženje je zato hrbtenica njihovega delovanja.

Kavna zrna v aparatu za praženje

Prihodnost veliko obeta

V prihodnosti želita odpreti kavarno in degustacijsko sobo, kjer bi ljubiteljem vrhunskih kav lahko predstavili celotno zgodbo od zrna do skodelice. Osredotočata pa se tudi na »lov na kave«, saj se tudi njima še vedno naježi koža, kadar najdeta še posebej zanimivo kavo. Pražarna Escobar ima tako pred sabo še veliko vznemirljivih zgodb in načrtov.

Povprašali smo ju tudi po nasvetu za mlade, ki želijo stopiti na lastno podjetniško pot. Pravita, da je pomembno, da se povezuješ z ljudmi z enakimi vrednotami, s katerimi se lahko gradijo partnerski odnosi. »Začnite z malimi koraki, preizkušajte, gradite, pilite svoje ideje, izdelke in storitve ter bodite odprti za nasvete. Ni vedno enostavno, vendar tudi v najtežjih trenutkih verjemite vase.«

Urednica revije Študent

Prejšnji članekZnanstveniki so ustvarili zarodek, ki je pol človek, pol opica
Naslednji članekPrvi slovenski dan v rabljenih oblačilih

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.