Arktika je v nevarnosti. Poglej zakaj.

Ker je vedno več ljudi in organizacij, ki zagovarjajo in širijo zavest o strašnih tveganjih globalnega segrevanja in podnebnih sprememb, je zaskrbljujoče stanje Arktike do zdaj že splošno znano. Arktika je v velikih težavah. Kljub ogromnim dokazom pa še vedno obstajajo tisti, ki ne verjamejo, kaj se dogaja s severnimi regijami in kako njihov kolaps vpliva na cel svet.

Na srečo je NOAA (Nacionalna uprava za oceane in atmosfero) sestavila množico grafik, ki predstavljajo dokaz grozljive situacije.

Tu je 5 najpomembnejših infografik, ki prikazujejo kritično stanje v regiji:

Upadanje kopenskega ledu

Kopenski led
Foto: Infografika NOAA

Če se kdaj zgodi najslabši scenarij, ko se ledena odeja Grenlandije popolnoma stopi, bi se globalna gladina morja dvignila za zaskrbljujočih 7 metrov.

Ne, led na tem območju ne bo izginil v trenutku. V naslednjih 24 urah ali celo naslednjih nekaj desetletij se morda ne bo niti premaknil. Vendar zadnje globalno dogajanje v statusu quo ustvarja grozljivo prihodnost.

Zaradi naraščajoče globalne temperature in naravnih vročinskih valov, ki se zdijo vsako leto bolj vroči in bolj vroči, se led v arktičnih regijah topi neverjetno hitro.

Izguba morskega ledu

Topljenje morskega ledu
Foto: Infografika NOAA

Hitro taljenje arktičnega morskega ledu je jasen pokazatelj hudih globalnih sprememb, ki kažejo na nevarno naraščajočo notranjo temperaturo planeta.

Grafi prikazujejo počasno kopičenje, a hitro hitro taljenje morskega ledu. Kaže tudi na zmanjšanje proizvodnje morskega ledu.

Čeprav se je izguba v zadnjem desetletju upočasnila, še vedno ni dovolj za povrnitev naravne stopnje naravnega kopičenja morskega ledu.

»Mlajši« led

Mlajši led
Foto: Infografika NOAA

Arktična regija in planet v zadnjih 20 letih izgubljata veliko starega ledu. Starost ledu je mogoče enostavno določiti na podlagi debeline in trajnosti ledene mase.

Pred nekaj desetletji je v poročilu NOAA v vodah Arktike prevladoval predvsem morski led. Ko pa je čas mineval in so človeške dejavnosti vplivale na širjenje podnebja, se je zdelo, da so te glomazne kose ledu nadomestili manjši in bolj krhki kosi, ki plavajo v oceanu.

Povečana požarna ogroženost

požarna ogorženost
Foto: Infografika NOAA

Zaskrbljeni ne bi smeli biti le zaradi topljenja ledenih kap. Kljub temu je treba biti pozoren tudi na nasprotno, saj prispeva enako resnost, ko prikazuje resnost vplivov podnebnih sprememb na Arktiko. Območja v arktičnih regijah postajajo vedno bolj vnetljiva, saj naraščajoča notranja temperatura planeta povzroča ogenj, organske snovi in ​​drevesa pa so dovzetna za vžig.

Naraščajoča temperatura oceana

naraščajoče temperature oceanov
Foto: Infografika NOAA

Oceansko segrevanje lahko povzroči velike težave vseh vrst v regiji. Dvig ravni toplote lahko povzroči bistveno drastične spremembe na Arktiki. Bolj ko je voda vroča, manj ledu bo imela. Toplejša voda pomeni tudi, da se bo sezona zmrzovanja zakasnila, kar pomeni, da bodo prizadeti vsi prebivalci odvisni od naravnega cikla življenja na območju.

VIRNatureWorldNews
Prejšnji članekOcena filma: Wonder Woman 1984
Naslednji članekTi neka beseda dela težave? Preveri, kaj pomeni!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.